4 °C Budapest

Az ekhósok is legyenek résen februárban

Pénzcentrum
2007. január 17. 10:30

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról nem készült külön bevallási nyomtatvány, a 0653-as (szja) bevallás 6. lapján kell nyilatkozniuk az előző évben elért bevételekről az érintetteknek. Fontos, hogy kizárólag önadózással készíthető el a bevallás - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bevallás során nyilatkozni kell arról, hogy mekkora bevétel után alkalmazták az ekhót, illetve mennyi volt a munkavállalótól elvont, fizetett ekhó (alapesetben a bevétel 15 százaléka, de nyugdíjasok vagy a járulékplafont elérők esetében 11 százalék). Ugyanezen a lapon kell színt vallani arról is, hogy az ekhós jövedelemből mekkora összeg után nem lett volna jogosult ekhót fizetni az adózó, majd a büntetés mértéke alapján a megfelelő rubrikában újra fel kell tüntetni az összeget, illetve a rá jutó különadót. Ennek mértéke 18, illetve 9 százalék lehet: előbbit azon jövedelmek után kell leróni, amelyeket olyan tevékenység után szerzett az adózó, ami nem tartozik az ekhós körbe (a FEOR-besorolás alapján nevesíti a 25-féle tevékenységet az ekho-törvény, a lista szerepel a bevallás magyarázó részében is), illetve a 25 milliós éves jövedelemlimit feletti rész is ide tartozik. A 9 százalékos büntetést kell alkalmazni minden más esetben (ami kissé homályos, de vélhetően ebbe a körbe tartozik, ha nem készült az ekho választásáról szóló nyilatkozat). Fontos, hogy ezeket a jövedelmeket az szja hatálya alá tartozó bevételként kell figyelembe venni, de az utánuk befizetett, a magánszemélyre eső ekhóból 11 százalékot szja-előlegként el kell számolni (vagyis ennyivel csökken a tényleges adófizetés).

Bár ettől az évtől több pontján is módosult az ekho-törvény, ezek a rendelkezések a tavalyi évi jövedelmek elszámolásánál még nem játszanak szerepet. Ilyen például a minimálbér figyelembevétele: tavaly ugyanis még nem kellett havonta a minimálbért fizetni a munkavállalónak, hogy az a feletti jövedelmére alkalmazhassa az ekhót. Az idei márciusi kifizetésektől ez már kötelező.

Érdekes eleme egyébként ennek a módosításnak, hogy a munkaadó csak a januártól érvényes 65 500 forintot köteles megadni, miközben tavaly július óta már életbe lépett a középfokú garantált bérminimum is, ami most szakmai gyakorlattól függően elérheti a 75 ezer forintot is. Az ekho-törvény ugyanis minimálbért említ, márpedig az szja-törvény értelmező rendelkezései szerint minimálbéren - a törvény külön rendelkezésének hiányában is - az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege értendő. A munkaadó persze a minimálbérnél nagyobb, az általános szabályok szerint adózó összeget is fizethet, de nem köteles. Ezzel összefüggésben oka fogyottá vált a munkavállalók nyilatkozattételi kötelezettsége a gyakorlati időről a közép-, illetve felsőfokú garantált bérminimumnál. A béremelés mértéke ugyanis attól függ ezekben az esetekben, hogy az alkalmazott rendelkezik-e 2 éves gyakorlati idővel; az ekho-törvény azonban nem "szól" garantált bérminimumról, ezért nem kell igazolni a szakmai múltat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?