14 °C Budapest

Az ekhósok is legyenek résen februárban

Pénzcentrum
2007. január 17. 10:30

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról nem készült külön bevallási nyomtatvány, a 0653-as (szja) bevallás 6. lapján kell nyilatkozniuk az előző évben elért bevételekről az érintetteknek. Fontos, hogy kizárólag önadózással készíthető el a bevallás - írja a Napi Gazdaság.

A bevallás során nyilatkozni kell arról, hogy mekkora bevétel után alkalmazták az ekhót, illetve mennyi volt a munkavállalótól elvont, fizetett ekhó (alapesetben a bevétel 15 százaléka, de nyugdíjasok vagy a járulékplafont elérők esetében 11 százalék). Ugyanezen a lapon kell színt vallani arról is, hogy az ekhós jövedelemből mekkora összeg után nem lett volna jogosult ekhót fizetni az adózó, majd a büntetés mértéke alapján a megfelelő rubrikában újra fel kell tüntetni az összeget, illetve a rá jutó különadót. Ennek mértéke 18, illetve 9 százalék lehet: előbbit azon jövedelmek után kell leróni, amelyeket olyan tevékenység után szerzett az adózó, ami nem tartozik az ekhós körbe (a FEOR-besorolás alapján nevesíti a 25-féle tevékenységet az ekho-törvény, a lista szerepel a bevallás magyarázó részében is), illetve a 25 milliós éves jövedelemlimit feletti rész is ide tartozik. A 9 százalékos büntetést kell alkalmazni minden más esetben (ami kissé homályos, de vélhetően ebbe a körbe tartozik, ha nem készült az ekho választásáról szóló nyilatkozat). Fontos, hogy ezeket a jövedelmeket az szja hatálya alá tartozó bevételként kell figyelembe venni, de az utánuk befizetett, a magánszemélyre eső ekhóból 11 százalékot szja-előlegként el kell számolni (vagyis ennyivel csökken a tényleges adófizetés).

Bár ettől az évtől több pontján is módosult az ekho-törvény, ezek a rendelkezések a tavalyi évi jövedelmek elszámolásánál még nem játszanak szerepet. Ilyen például a minimálbér figyelembevétele: tavaly ugyanis még nem kellett havonta a minimálbért fizetni a munkavállalónak, hogy az a feletti jövedelmére alkalmazhassa az ekhót. Az idei márciusi kifizetésektől ez már kötelező.

Érdekes eleme egyébként ennek a módosításnak, hogy a munkaadó csak a januártól érvényes 65 500 forintot köteles megadni, miközben tavaly július óta már életbe lépett a középfokú garantált bérminimum is, ami most szakmai gyakorlattól függően elérheti a 75 ezer forintot is. Az ekho-törvény ugyanis minimálbért említ, márpedig az szja-törvény értelmező rendelkezései szerint minimálbéren - a törvény külön rendelkezésének hiányában is - az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege értendő. A munkaadó persze a minimálbérnél nagyobb, az általános szabályok szerint adózó összeget is fizethet, de nem köteles. Ezzel összefüggésben oka fogyottá vált a munkavállalók nyilatkozattételi kötelezettsége a gyakorlati időről a közép-, illetve felsőfokú garantált bérminimumnál. A béremelés mértéke ugyanis attól függ ezekben az esetekben, hogy az alkalmazott rendelkezik-e 2 éves gyakorlati idővel; az ekho-törvény azonban nem "szól" garantált bérminimumról, ezért nem kell igazolni a szakmai múltat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem