14 °C Budapest

KSH az első 11 hónapról: szárnyaló építőipar, de mi van a munkahelyekkel?

Pénzcentrum
2006. január 27. 11:01

A magyar gazdaság 2005 első 11 hónapjáról közölt összefoglalót a KSH. A jelentésből megtudható, hogy az ipari termelés január-novemberben 7.3%-kal nőtt, az építőiparé 17%-kal emelkedett. A gabonatermesztés a 2004-es rekordterméshez képest kissé elmaradó, de az utóbbi évek átlagát így is meghaladó teljesítményt mutatott. A munkaerőpiacon kevéssé érzékelhetők e folyamatok, a foglalkoztatottak száma kissé nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta 7.2%-ra emelkedett. A külkereskedelem hiánya az importnál gyorsabban növekvő exportnak köszönhetően mérséklődött az előző évhez képest. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes pénzforgalmi adatai szerint 2005-ben közel 1,000 mrd forintot tett ki, az egy évvel korábbinál kevesebbet. Az infláció 2005-ben 3.6% volt, a reálkeresetek 6.5%-kal nőttek január-novemberben.

A gazdaságban - a mezőgazdaság kivételével - novemberben folytatódott az egész évet jellemző dinamikus növekedés. A gabonatermesztés a 2004-es rekordterméshez képest kissé elmaradó, de az utóbbi évek átlagát így is meghaladó teljesítményt mutat. A munkaerőpiacon csak részben érzékelhetők e folyamatok, a foglalkoztatottak száma nem változott érezhetően az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliségi ráta viszont emelkedett. A külkereskedelem hiánya az importnál gyorsabban növekvő exportnak köszönhetően mérséklődött az előző év óta, ami hozzájárult a fizetési mérleg nagymértékű hiányának csökkenéséhez. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes pénzforgalmi adatai szerint 2005-ben közel 1,000 mrd forint volt, az egy évvel korábbinál kisebb.

Az ipari termelés volumene novemberben 7.7%-kal volt magasabb a 2004 azonos időszakában mértnél, ami - az előző hónapokhoz hasonlóan - az Európai Unió országai között az egyik legmagasabb növekedési ütem. Január-novemberben átlagosan 7.3%-kal nőtt a termelés, ami megközelítette a 2004-re jellemző növekedést. A termelésbővülés változó értékesítési szerkezetet takar, ugyanis 2005-ben nem csak az exportértékesítésre támaszkodott az ipari konjunktúra. A belföldi értékesítés többéves stagnálás után január-novemberben közel 5%-kal nőtt, miközben a kivitel is számottevően, de a 2004-esnél mérsékeltebben, 11%-kal bővült.

Az ágazatok közül az építőanyag-ipar mutatta a legnagyobb (közel 18%-os) növekedést az év első tizenegy hónapjában, részben az útépítések alapanyag-szükségletének köszönhetően. A legnagyobb termelési értéket képviselő villamos gépeket és műszereket előállító ágazat termelése 16%-kal, a járműgyártásé 13.5%-kal nőtt. Átlag feletti mértékben emelkedett a termelés még a kőolaj-feldolgozásban (12%) és a máshová nem sorolt feldolgozóiparban (8.2%). Ezen ágazatok vállalkozásai mind belföldre, mind exportra többet értékesítettek, mint az előző év azonos időszakában.

Négy feldolgozóipari ágazatban a 2004. január-novemberi szint alatt maradt a termelés, leginkább, 11%-kal a textília, textiláru gyártásában, továbbá 5% alatti mértékben a fafeldolgozásban, az élelmiszeriparban és a kohászatban. Az első két esetben mind a belföldi, mind az exportértékesítés csökkent, míg az élelmiszeriparban és a kohászatban kizárólag a belföldi értékesítés mérséklődése okozta a csökkenést. Novemberben jelentősen nőttek az új exportrendelések, a teljes rendelésállomány a hó végén közel ötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami folytatódó élénkülést jelenthet.

Az út- és autópálya-építési munkáknak köszönhetően az építőipari konjunktúra novemberben sem lassult. Az építőipar termelésének volumene novemberben 17%-kal nőtt egy évvel korábbi szintjéhez képest, ami lényegében megegyezik az év első tizenegy hónapjára jellemző átlagos növekedési ütemmel. Január-novemberben az épületek építése a csillapodó lakásépítési kedv ellenére is 12%-kal nőtt, főként ipari, kereskedelmi és egészségügyi létesítmények építésének eredményeképp. Ennél is dinamikusabban, közel negyedével növekedett az egyéb építmények - utak, műtárgyak - építésének volumene. Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi - az autópálya-szerződések megkötéséből eredő - igen magas bázisnál.

A mezőgazdaságban a gabonafélékből rekordtermést hozó 2004-et valamivel gyengébb év követte a növénytermesztés tekintetében. 2005-ben a termésmennyiség 4%-kal csökkent, ugyanis 16,1 millió tonna gabonát takarítottak be 2,9 millió hektárról, de ez így is az utóbbi 15 év második legjobb eredményének számít. A két legjelentősebb gabonaféle közül búzából az előző évinél egymillió tonnával kevesebb, 5 millió tonna, kukoricából viszont minden korábbinál több, 9 millió tonna termett. Az első tizenegy hónapban az előző év azonos időszakával szemben ötödével visszaeső búzaértékesítés, a növekvő kukoricafelvásárlás és a csökkenő zöldség- és gyümölcsértékesítés összességében a növénytermesztési és kertészeti termékek felvásárlásának 8,6%-os mérséklődését eredményezte. Az állattenyésztési termékcsoportban az élő állatok felvásárlása 10%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg az állati termékek értékesítése 2.5%-kal nőtt.

Az első becslés szerint a külkereskedelmi áruforgalomban novemberben is folytatódott az ipari kivitelen alapuló élénk exportnövekedés, amelynek következtében a január-novemberi külkereskedelmi hiány az egy évvel korábbi 70%-át, 2.6 milliárd eurót tett ki. Részletes adatok az első tíz hónapra állnak rendelkezésre. Ezek szerint a kivitel volumene 10%-kal, a behozatalé 4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest (októberben a kivitel 6.9%-kal, a behozatal 3.4%-kal emelkedett). Különösen az első félévben volt nagy a különbség az export és import dinamikája között, amit részben a 2004. májusi EU-csatlakozás környékére időzített vásárlások miatti bázishatás befolyásolt. Az árufőcsoportok közül a január-októberi exportdinamikát a kivitelben háromötöddel részesedő gépek és szállítóeszközök 10%-os volumennövekedése határozta meg. A behozatalban ugyanez a főcsoport 50%-os súlyt képvisel, és volumene 4,4%-kal nőtt. A szintén jelentős részt képviselő feldolgozott termékek főcsoportja a forgalom mindkét irányában átlag alatti dinamikát mutatott. Átlag felett nőtt az élelmiszerek importja és exportja, de ezt is meghaladta az energiahordozók forgalmának növekedési üteme (az energiahordozók súlya az exportban 2.7%, az importban 10% körüli).

A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben 7.2%-kal nőtt 2004 azonos hónapjához képest. A növekedés üteme augusztus óta meghaladja a 2004-ben mértet, a január-novemberi együttes növekedés (5.7%) viszont kissé elmarad attól. Az első tizenegy hónapban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem az átlagosnál mérsékeltebben, de a 2004-ben mértnél gyorsabban növelte eladásait. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az értékesítés bővülésére a bútor-, a háztartásicikk-, az építőanyag-üzletek 7.1%-os forgalomnövekedése gyakorolta a legnagyobb hatást. A kiskereskedelmi forgalmon kívül számba vett gépjármű- és járműalkatrész, valamint a gépjármű-üzemanyag eladása ebben az időszakban mintegy 2%-kal haladta meg a 2004. január-novemberi volument.

2005 első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 5%-kal nőtt 2004 azonos időszakához képest, a vendégéjszakáké pedig 2%-kal. A 6.5 millió vendég közel fele külföldről érkezett, ők összesen 10.2 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek 8.2 milliót. A Balaton mellett a vendégéjszakák száma minimálisan csökkent, azonban a főleg külföldiek által látogatott Budapesten 8%-kal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bevételei reálértéken 7.3%-kal nőttek, amiben közrejátszott a szállodák 1 százalékponttal javuló (49%-os) kapacitáskihasználtsága.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az előzetes pénzforgalmi adatok szerint 2005-ben 984 milliárd forint volt, az egy évvel korábbinál 301 milliárd forinttal kisebb. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 545 milliárd forintot tett ki, a 2004. évinél 345 milliárddal kevesebbet. A hiány csökkenésében jelentős szerepe volt az egyszeri, rendkívüli befizetéseknek. A társadalombiztosítási alapok hiánya a 2004-ben mértnél 47 milliárddal nagyobb, 470 milliárd forint lett. A központi költségvetés bruttó adósságállománya 2005 folyamán kb. 1,200 mrd forinttal emelkedett, december végén kb. 12,700 mrd forintot tett ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mezőgazdasági termelői árak január-novemberben átlagosan alig változtak 2004 azonos időszakához képest. A tizenegy hónap alatt a növényi termékek termelőiár-színvonala az előző évi visszaesés után 2.8%-kal tovább csökkent, az élő állatok és állati termékek ára viszont, amely egy évvel korábban is emelkedett, némileg (1,9%-kal) nőtt. Az időszak utolsó hónapjában, novemberben erősödött a növényi termékek októberben kezdődött árnövekedése.

Az ipari termelői árak január-novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 4.3%-kal növekedtek, némileg gyorsabban, mint egy évvel azelőtt. A termelői árak emelkedése főként a belföldi értékesítés áremelkedésének (8.6%) következménye. A gyorsulásuk azonban alapvetően azzal függött össze, hogy az exportértékesítés árai, amelyek az előző évben csökkentek, 2005-ben emelkedtek (1.1%-kal). A belföldi értékesítés árai lényegében az egy évvel azelőttivel azonos ütemben nőttek. A belföldi értékesítési árak minden ipari ágazatban nőttek az első tizenegy hónap átlagában, a leginkább a kőolaj-feldolgozásban, míg a hazai értékesítésben legnagyobb súlyú élelmiszeriparban mindössze 1.6%-kal.

Az építőipari árak a kedvező konjunktúra ellenére január-novemberben kevésbé nőttek (4.0%-kal), mint egy évvel azelőtt. Októberben és novemberben a tizenkét havi árnövekedés ennél magasabb volt.

Január-októberben a külkereskedelemben a kiviteli forintárak 1.4%-kal csökkentek, a behozatali árak 0.4%-kal nőttek az egy évvel azelőttihez képest. A cserearány 1.8%-kal romlott. Októberben, a forint gyengülése következtében mind az export-, mind pedig az importárak meghaladták az előző év októberit, a cserearányromlás - az energiaárak emelkedése miatt - nagyobb volt a korábbinál.

A fogyasztóiár-növekedés 2005-ben 3.6%-os volt, aminél legutoljára 1974-75-ben mért a KSH alacsonyabbat, illetve közel azonosat. Egy évvel korábban 6.8%-os volt az emelkedés üteme. Az infláció mérséklődésében meghatározó volt az, hogy a múlt évben nem érvényesült a 2004. év eleji adóemeléshez hasonló hatás. Az év átlagában csökkent a tartós fogyasztási cikkek ára, a ruházkodás lényegében ugyanannyiba került, mint tavaly. Az átlagosnál kevésbé drágultak az élelmiszerek. Az átlagot meghaladóan nőtt az üzemanyagok, a szolgáltatások és a háztartási energia ára.

Februártól kezdődően az áremelkedés mértéke szűk sávban, 3.2 és 3.8% között ingadozott. A fogyasztói árak decemberben 3.3%-kal voltak magasabbak a 2004. decemberieknél. Az év utolsó hónapjában a korábbiaknál nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok árai, mérsékeltebben a szeszes italok, dohányáruké, valamint a háztartási energiáé.

A szeptember-novemberi időszakban a munkaerőpiacon folytatódtak az elmúlt hónapokban megfigyelt tendenciák. A foglalkoztatottak száma (3.9 millió fő) a mérési hibahatáron belül, 15 ezer fővel növekedett az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliek száma (305 ezer fő) pedig 44 ezer fővel emelkedett. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 6.3%-ról 7.2%-ra nőtt.

Január-novemberben a megfigyelt körben 2.8 millióan álltak alkalmazásban, lényegében ugyanannyian, mint egy évvel korábban. A vállalkozások által alkalmazottak száma kissé (0,2%-kal) nőtt, míg a költségvetés minden területén tovább folytatódott a létszámcsökkenés, amely összességében 1.3%-os volt.

Január-novemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 156,400 forintot, nettó átlagkeresete 102,200 forintot tett ki. Összességében a bruttó átlagkereset nominálisan 9.1, a nettó átlagkereset pedig 10.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyhavi külön juttatás 2005. januári egységes kifizetésének egyik következménye, hogy a költségvetés területén nagyobb mértékben nőtt a nettó nominális átlagkereset, mint a vállalkozásoknál. Január-novemberben a növekedés 14.1, illetve 8.6% volt. A rendszeres (vagyis prémium, jutalom és külön egyhavi juttatás nélküli) bruttó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében 7.3, a vállalkozásoknál 7.2, a költségvetés területén pedig 7.6%-kal növekedett.

2005. január-novemberben a nemzetgazdaság egészében a reálkereset 6.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amikor is némileg csökkent. A 13. havi bérek kifizetésének erős torzító hatása van.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm