22 °C Budapest

Egy bipoláris szerkezet - veszélyben van-e a világgazdaság?

Pénzcentrum
2005. november 7. 15:27

Számos elmélet született már arról, hogy az ázsiai országok egyre növekvő gazdasági ereje hogyan strukturálja át a világgazdaságot. Ha egy egyszerű sémában gondolkodunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a reálfolyamatok szempontjából a globális gazdaságban a leginkább meghatározó az amerikai lakossági fogyasztás mint a keresleti oldal domináns eleme, míg a kínálati oldalon az ázsiai országok kibocsátása bír kiemelkedő fontossággal. Ez a bipoláris szerkezet azonban számos kockázatot is rejt, kérdés, hogy a két oldal mennyire sérülékeny, illetve milyen távon következhet be ebben a rendszerben változás, ez okoz-e válságot pl. a pénzügyi piacokon.

Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza az utóbbi napokban számos országban tett látogatást, ahol gazdasági szakértőkkel és gazdaságpolitikai döntéshozókkal vitatták meg a globális gazdasági problémákat és azok országspecifikus következményeit. A beszélgetések egyik fontos tanulsága Roach számára az volt, hogy a korábbi elképzelésekhez képest az a bipoláris szerkezet, mellyel kapcsolatosan annyi aggodalom merült fel, a véltnél stabilabb lehet.

Kína az utóbbi években 8-9%-kal növelte GDP-jét. A két fő hajtóerő az export illetve az exporthoz és az infrastruktúrához kapcsolódó beruházás. Ezek adják a GDP növekedés 85%-át, és az éves bővülés ebben a két relációban megközelíti a 30%-ot. Ezzel szemben a GDP-ben a fogyasztás aránya mindössze 42% (a fejlett államokban jellemzően 60-70% közötti). Ami elmondható, hogy egyelőre Kína és a hozzá kapcsolódó gazdaságok (Korea, Tajvan, Malajzia, Thaiföld, Szingapúr illetve Japán is) igen sérülékenyek abból a szempontból, hogy az amerikai fogyasztás hogyan alakul. Jelenleg a kínai export 35-40%-a megy az USA-ba. A kínai gazdaság növekedése azonban a belső kereslet erősödésének irányába is hat a mind jelentősebb foglalkoztatáson és a bérek növekedésén keresztül. A fogyasztás részaránya a GDP-n belül nőni fog, ezzel a növekedés mind hangsúlyosabb része helyeződhet a belső piacokra. Ezek a külső függőséget enyhíthetik, tehát az amerikai lakossági fogyasztás részben "helyettesíthetővé" válik. Természetesen ez egy igen időigényes folyamat.

A másik oldalt (amerikai lakossági fogyasztás) vizsgálva elmondható, ahogy az egyik legjelentősebb kockázatot az ingatlanpiac és az arra épülő hitelek jelentik. A lakossági fogyasztás az utóbbi években 4% körül nőtt, a fogyasztói bizalom szinten maradásához nagyban hozzájárult az ingatlanpiaci felértékelődés, a fogyasztási kiadások növekedését az olcsó hitelek érdemben segítették. Bár a kamatszint az utóbbi másfél évben kb. 3%ponttal nőtt, a piacok nem omlottak össze.

Néhány szóban érdemes megemlíteni Ázsia egy másik óriását, az egyre jelentősebb indiai gazdaságot. India fejlettségében még elmarad Kínától és nagyban a külföldi tőkeberuházásokra utalt. A befektetői érdeklődés az utóbbi időben egyre élénkebbé vált, a feldolgozóipar dinamikusan fejlődik. A kínai vonatkozásokat tekintve elmondható, hogy India fejlődése nem hátrányos Kínára, nincs olyan tőkeelszívó hatás, mely a keleti szomszéd növekedésétét gátolná. A két nagy gazdaság ezzel szemben éppen erősítheti egymást a globális versenyben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összességében elmondható tehát, hogy a globális kereslet meghatározója továbbra is az amerikai fogyasztó, ugyanakkor a stabilitáshoz kívánatos lenne, ha más keresleti elemek is megerősödnének. Kína belső piaca egyelőre gyenge, de a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan egyre jelentősebb lehet. Ha az amerikai fogyasztóval történik valami (ingatlanpiaci zuhanás, kamatemelések stb.) részbeni helyettesítés Európa vagy Japán oldaláról is elképzelhető. Egyelőre azonban drámai fordulatok nem várhatók. Kína továbbra is érzékeny tehát az amerikai exportra, de ez a függőség hosszú távon csökkenhet, a 8-9%-os növekedés hosszú távon fennmaradhat, de annak szerkezete átalakul.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?