Egy bipoláris szerkezet - veszélyben van-e a világgazdaság?

Pénzcentrum
2005. november 7. 15:27

Számos elmélet született már arról, hogy az ázsiai országok egyre növekvő gazdasági ereje hogyan strukturálja át a világgazdaságot. Ha egy egyszerű sémában gondolkodunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a reálfolyamatok szempontjából a globális gazdaságban a leginkább meghatározó az amerikai lakossági fogyasztás mint a keresleti oldal domináns eleme, míg a kínálati oldalon az ázsiai országok kibocsátása bír kiemelkedő fontossággal. Ez a bipoláris szerkezet azonban számos kockázatot is rejt, kérdés, hogy a két oldal mennyire sérülékeny, illetve milyen távon következhet be ebben a rendszerben változás, ez okoz-e válságot pl. a pénzügyi piacokon.

Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza az utóbbi napokban számos országban tett látogatást, ahol gazdasági szakértőkkel és gazdaságpolitikai döntéshozókkal vitatták meg a globális gazdasági problémákat és azok országspecifikus következményeit. A beszélgetések egyik fontos tanulsága Roach számára az volt, hogy a korábbi elképzelésekhez képest az a bipoláris szerkezet, mellyel kapcsolatosan annyi aggodalom merült fel, a véltnél stabilabb lehet.

Kína az utóbbi években 8-9%-kal növelte GDP-jét. A két fő hajtóerő az export illetve az exporthoz és az infrastruktúrához kapcsolódó beruházás. Ezek adják a GDP növekedés 85%-át, és az éves bővülés ebben a két relációban megközelíti a 30%-ot. Ezzel szemben a GDP-ben a fogyasztás aránya mindössze 42% (a fejlett államokban jellemzően 60-70% közötti). Ami elmondható, hogy egyelőre Kína és a hozzá kapcsolódó gazdaságok (Korea, Tajvan, Malajzia, Thaiföld, Szingapúr illetve Japán is) igen sérülékenyek abból a szempontból, hogy az amerikai fogyasztás hogyan alakul. Jelenleg a kínai export 35-40%-a megy az USA-ba. A kínai gazdaság növekedése azonban a belső kereslet erősödésének irányába is hat a mind jelentősebb foglalkoztatáson és a bérek növekedésén keresztül. A fogyasztás részaránya a GDP-n belül nőni fog, ezzel a növekedés mind hangsúlyosabb része helyeződhet a belső piacokra. Ezek a külső függőséget enyhíthetik, tehát az amerikai lakossági fogyasztás részben "helyettesíthetővé" válik. Természetesen ez egy igen időigényes folyamat.

A másik oldalt (amerikai lakossági fogyasztás) vizsgálva elmondható, ahogy az egyik legjelentősebb kockázatot az ingatlanpiac és az arra épülő hitelek jelentik. A lakossági fogyasztás az utóbbi években 4% körül nőtt, a fogyasztói bizalom szinten maradásához nagyban hozzájárult az ingatlanpiaci felértékelődés, a fogyasztási kiadások növekedését az olcsó hitelek érdemben segítették. Bár a kamatszint az utóbbi másfél évben kb. 3%ponttal nőtt, a piacok nem omlottak össze.

Néhány szóban érdemes megemlíteni Ázsia egy másik óriását, az egyre jelentősebb indiai gazdaságot. India fejlettségében még elmarad Kínától és nagyban a külföldi tőkeberuházásokra utalt. A befektetői érdeklődés az utóbbi időben egyre élénkebbé vált, a feldolgozóipar dinamikusan fejlődik. A kínai vonatkozásokat tekintve elmondható, hogy India fejlődése nem hátrányos Kínára, nincs olyan tőkeelszívó hatás, mely a keleti szomszéd növekedésétét gátolná. A két nagy gazdaság ezzel szemben éppen erősítheti egymást a globális versenyben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összességében elmondható tehát, hogy a globális kereslet meghatározója továbbra is az amerikai fogyasztó, ugyanakkor a stabilitáshoz kívánatos lenne, ha más keresleti elemek is megerősödnének. Kína belső piaca egyelőre gyenge, de a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan egyre jelentősebb lehet. Ha az amerikai fogyasztóval történik valami (ingatlanpiaci zuhanás, kamatemelések stb.) részbeni helyettesítés Európa vagy Japán oldaláról is elképzelhető. Egyelőre azonban drámai fordulatok nem várhatók. Kína továbbra is érzékeny tehát az amerikai exportra, de ez a függőség hosszú távon csökkenhet, a 8-9%-os növekedés hosszú távon fennmaradhat, de annak szerkezete átalakul.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?