13 °C Budapest

Egy bipoláris szerkezet - veszélyben van-e a világgazdaság?

Pénzcentrum
2005. november 7. 15:27

Számos elmélet született már arról, hogy az ázsiai országok egyre növekvő gazdasági ereje hogyan strukturálja át a világgazdaságot. Ha egy egyszerű sémában gondolkodunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a reálfolyamatok szempontjából a globális gazdaságban a leginkább meghatározó az amerikai lakossági fogyasztás mint a keresleti oldal domináns eleme, míg a kínálati oldalon az ázsiai országok kibocsátása bír kiemelkedő fontossággal. Ez a bipoláris szerkezet azonban számos kockázatot is rejt, kérdés, hogy a két oldal mennyire sérülékeny, illetve milyen távon következhet be ebben a rendszerben változás, ez okoz-e válságot pl. a pénzügyi piacokon.

Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza az utóbbi napokban számos országban tett látogatást, ahol gazdasági szakértőkkel és gazdaságpolitikai döntéshozókkal vitatták meg a globális gazdasági problémákat és azok országspecifikus következményeit. A beszélgetések egyik fontos tanulsága Roach számára az volt, hogy a korábbi elképzelésekhez képest az a bipoláris szerkezet, mellyel kapcsolatosan annyi aggodalom merült fel, a véltnél stabilabb lehet.

Kína az utóbbi években 8-9%-kal növelte GDP-jét. A két fő hajtóerő az export illetve az exporthoz és az infrastruktúrához kapcsolódó beruházás. Ezek adják a GDP növekedés 85%-át, és az éves bővülés ebben a két relációban megközelíti a 30%-ot. Ezzel szemben a GDP-ben a fogyasztás aránya mindössze 42% (a fejlett államokban jellemzően 60-70% közötti). Ami elmondható, hogy egyelőre Kína és a hozzá kapcsolódó gazdaságok (Korea, Tajvan, Malajzia, Thaiföld, Szingapúr illetve Japán is) igen sérülékenyek abból a szempontból, hogy az amerikai fogyasztás hogyan alakul. Jelenleg a kínai export 35-40%-a megy az USA-ba. A kínai gazdaság növekedése azonban a belső kereslet erősödésének irányába is hat a mind jelentősebb foglalkoztatáson és a bérek növekedésén keresztül. A fogyasztás részaránya a GDP-n belül nőni fog, ezzel a növekedés mind hangsúlyosabb része helyeződhet a belső piacokra. Ezek a külső függőséget enyhíthetik, tehát az amerikai lakossági fogyasztás részben "helyettesíthetővé" válik. Természetesen ez egy igen időigényes folyamat.

A másik oldalt (amerikai lakossági fogyasztás) vizsgálva elmondható, ahogy az egyik legjelentősebb kockázatot az ingatlanpiac és az arra épülő hitelek jelentik. A lakossági fogyasztás az utóbbi években 4% körül nőtt, a fogyasztói bizalom szinten maradásához nagyban hozzájárult az ingatlanpiaci felértékelődés, a fogyasztási kiadások növekedését az olcsó hitelek érdemben segítették. Bár a kamatszint az utóbbi másfél évben kb. 3%ponttal nőtt, a piacok nem omlottak össze.

Néhány szóban érdemes megemlíteni Ázsia egy másik óriását, az egyre jelentősebb indiai gazdaságot. India fejlettségében még elmarad Kínától és nagyban a külföldi tőkeberuházásokra utalt. A befektetői érdeklődés az utóbbi időben egyre élénkebbé vált, a feldolgozóipar dinamikusan fejlődik. A kínai vonatkozásokat tekintve elmondható, hogy India fejlődése nem hátrányos Kínára, nincs olyan tőkeelszívó hatás, mely a keleti szomszéd növekedésétét gátolná. A két nagy gazdaság ezzel szemben éppen erősítheti egymást a globális versenyben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összességében elmondható tehát, hogy a globális kereslet meghatározója továbbra is az amerikai fogyasztó, ugyanakkor a stabilitáshoz kívánatos lenne, ha más keresleti elemek is megerősödnének. Kína belső piaca egyelőre gyenge, de a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan egyre jelentősebb lehet. Ha az amerikai fogyasztóval történik valami (ingatlanpiaci zuhanás, kamatemelések stb.) részbeni helyettesítés Európa vagy Japán oldaláról is elképzelhető. Egyelőre azonban drámai fordulatok nem várhatók. Kína továbbra is érzékeny tehát az amerikai exportra, de ez a függőség hosszú távon csökkenhet, a 8-9%-os növekedés hosszú távon fennmaradhat, de annak szerkezete átalakul.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem