17 °C Budapest

11%-os forintgyengülés jöhet a dollárral szemben - külföldi elemzői vélemény

Pénzcentrum
2005. október 26. 13:43

A költségvetés terén nem látunk esélyt a javulásra, ugyanakkor nem számítunk arra, hogy a globális befektetői környezet érdemben romlana, az inflációs folyamatok pedig továbbra is kedvező képet mutatnak, így továbbra is látunk teret egy magyar kamatcsökkentésre. Ez a tér azonban nagyon korlátozott, és amennyiben a kötvényhozamok tovább emelkednek a világban, a magyar kamatcsökkentési sorozat bizonyára véget érhet - írja Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank elemzője rövid piaci kommentárjában.


A szakértő a hétfői MNB-kamatdöntést követően felülvizsgálta korábbi várakozásait a magyar kamatpályával kapcsolatban, most év végéig már csupán egy 25 bp-os vágásra lát esélyt, szemben a korábbi várakozásával, miszerint az elkövetkezendő 12 hónapban összesen 100 bp-os kamatcsökkentés következhet be. Az elemző emellett a forint/euró árfolyam várható alakulásával kapcsolatos várakozásait is felülvizsgálta: a kedvezőtlen költségvetési hírek nyomán most 3, 6 , illetve 12 hónapos távon gyengébb forint/euró árfolyamot vár (rendre 255, 260, és 260 forint/euró), mint korábban.

A szakértő a forint/dollár kurzusra is adott prognózist: eszerint az október 21-i 211.5-ös árfolyamhoz képest 3 hónap múlva 216-os, 6 hónap múlva 226-os, míg 12 hónap múlva 236-os kurzusra lehet számítani (Christensen a dollár világpiaci erősödésére számít). A 236-os prognózis az októberi 21-i piaci árfolyamhoz képest 10.5%-os, míg a jelenlegi 209 körüli jegyzésekhez képest mintegy 11.5%-os forintgyengülést jelent. 236-os forint/dollár árfolyamszinttel utoljára 2003. augusztusa körül találkozhattunk (ld. lenti ábra). Ekkora mértékű éves szintű forintgyengülés a jelentősebb dolláralapú export-kitettséggel rendelkező magyar vállalatok számára (pl. Richter, Rába) bizonyára kimutatható mértékű kedvező irányú eredményváltozást okozhat.

Christensen szerint annak ellenére, hogy a magyar kötvénypiaci hozamok továbbra is magasabbak a régiós piacokon elérhetőeknél, a jelentős kockázatok miatt továbbra sem ajánlatos vevőként megjelenni a magyar kötvénypiacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem