29 °C Budapest

11%-os forintgyengülés jöhet a dollárral szemben - külföldi elemzői vélemény

Pénzcentrum
2005. október 26. 13:43

A költségvetés terén nem látunk esélyt a javulásra, ugyanakkor nem számítunk arra, hogy a globális befektetői környezet érdemben romlana, az inflációs folyamatok pedig továbbra is kedvező képet mutatnak, így továbbra is látunk teret egy magyar kamatcsökkentésre. Ez a tér azonban nagyon korlátozott, és amennyiben a kötvényhozamok tovább emelkednek a világban, a magyar kamatcsökkentési sorozat bizonyára véget érhet - írja Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank elemzője rövid piaci kommentárjában.


A szakértő a hétfői MNB-kamatdöntést követően felülvizsgálta korábbi várakozásait a magyar kamatpályával kapcsolatban, most év végéig már csupán egy 25 bp-os vágásra lát esélyt, szemben a korábbi várakozásával, miszerint az elkövetkezendő 12 hónapban összesen 100 bp-os kamatcsökkentés következhet be. Az elemző emellett a forint/euró árfolyam várható alakulásával kapcsolatos várakozásait is felülvizsgálta: a kedvezőtlen költségvetési hírek nyomán most 3, 6 , illetve 12 hónapos távon gyengébb forint/euró árfolyamot vár (rendre 255, 260, és 260 forint/euró), mint korábban.

A szakértő a forint/dollár kurzusra is adott prognózist: eszerint az október 21-i 211.5-ös árfolyamhoz képest 3 hónap múlva 216-os, 6 hónap múlva 226-os, míg 12 hónap múlva 236-os kurzusra lehet számítani (Christensen a dollár világpiaci erősödésére számít). A 236-os prognózis az októberi 21-i piaci árfolyamhoz képest 10.5%-os, míg a jelenlegi 209 körüli jegyzésekhez képest mintegy 11.5%-os forintgyengülést jelent. 236-os forint/dollár árfolyamszinttel utoljára 2003. augusztusa körül találkozhattunk (ld. lenti ábra). Ekkora mértékű éves szintű forintgyengülés a jelentősebb dolláralapú export-kitettséggel rendelkező magyar vállalatok számára (pl. Richter, Rába) bizonyára kimutatható mértékű kedvező irányú eredményváltozást okozhat.

Christensen szerint annak ellenére, hogy a magyar kötvénypiaci hozamok továbbra is magasabbak a régiós piacokon elérhetőeknél, a jelentős kockázatok miatt továbbra sem ajánlatos vevőként megjelenni a magyar kötvénypiacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?