7 °C Budapest

Sötét árnyat vet az euróra az új lengyel elnök

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:50

A szavazatok 91 %-ának összeszámlálása után Lech Kaczynski győzelme valószínűsíthető a hétvégi lengyel elnökválasztáson. A Jog és Igazságosság pártjának jelöltje a szavazatok 55.5%-át, riválisa Donald Tusk a Polgári Platform jelöltje csak 44.5 %-ot kapott.

Lech Kaczynkski kampányában a korábbi kommunisták közéletből történő eltávolítását és korrupció elleni harcot hirdetett, ugyanakkor első nyilatkozatában már az egyetértés szükségességét hangoztatta a múltbeli bűnök miatti büntetések helyett.

A két héttel korábbi választásokon kis előnnyel a Jog és Igazság Pártja nyert a Polgári Platform előtt. A két nagy párt később közös koalíciós tárgyalásokat folytatott. A közös kormányprogram kidolgozása ugyanakkor nem lesz könnyű az eltérő gazdaságpolitikai és szociálpolitikai elképzelések miatt.

A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adótt adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.

Kaczynski győzelme a piacok szempontjából a kevésbé jó kimemetel, mely az azonnali reakciókban is megnyilvánul. A zloty a kereskedés kezdete után gyengült. A következő hetek piaci folyamatait nagyban befolyásolhatják a kormányalakítás részletei.

Marcinkiewicz, a Jog és Igazság kormányfő jelöltje a hónap végére ígért kormányt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a két nagy párt hogyan osztozik a miniszteri posztokon. Ha a Polgári Platform nem kap a gazdaságpolitikához szorosan kötődő tárcákat, az feltehetően további negatív piaci reakciókat vált ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a Jog és Igazság dominanciája lesz jellemző a következő parlamenti ciklusban, akkor számos eddigi eredmény kérdőjeleződik meg. Ilyen lehet a Nemzeti Bank függetlensége illetve az euró menetrend is csúszhat. Kaczynski már korábban jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani Balcerowicz manndátumát a jegybank élén (2007-ben jár le).

A Jog és Igazság gazdaságpolitikai elképzeléseiben a növekedés gyorsítását hangsúlyozza a kormányzati kiadások növelésén és a zloty gyengítésén keresztül. Egy ilyen program mellett az euró bevezetése csúszhat mind a 2009-es hivatalos, mind a piac által reálisnak tekintett 2010-es céldátumhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem