7 °C Budapest

Sötét árnyat vet az euróra az új lengyel elnök

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:50

A szavazatok 91 %-ának összeszámlálása után Lech Kaczynski győzelme valószínűsíthető a hétvégi lengyel elnökválasztáson. A Jog és Igazságosság pártjának jelöltje a szavazatok 55.5%-át, riválisa Donald Tusk a Polgári Platform jelöltje csak 44.5 %-ot kapott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lech Kaczynkski kampányában a korábbi kommunisták közéletből történő eltávolítását és korrupció elleni harcot hirdetett, ugyanakkor első nyilatkozatában már az egyetértés szükségességét hangoztatta a múltbeli bűnök miatti büntetések helyett.

A két héttel korábbi választásokon kis előnnyel a Jog és Igazság Pártja nyert a Polgári Platform előtt. A két nagy párt később közös koalíciós tárgyalásokat folytatott. A közös kormányprogram kidolgozása ugyanakkor nem lesz könnyű az eltérő gazdaságpolitikai és szociálpolitikai elképzelések miatt.

A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adótt adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.

Kaczynski győzelme a piacok szempontjából a kevésbé jó kimemetel, mely az azonnali reakciókban is megnyilvánul. A zloty a kereskedés kezdete után gyengült. A következő hetek piaci folyamatait nagyban befolyásolhatják a kormányalakítás részletei.

Marcinkiewicz, a Jog és Igazság kormányfő jelöltje a hónap végére ígért kormányt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a két nagy párt hogyan osztozik a miniszteri posztokon. Ha a Polgári Platform nem kap a gazdaságpolitikához szorosan kötődő tárcákat, az feltehetően további negatív piaci reakciókat vált ki.

Ha a Jog és Igazság dominanciája lesz jellemző a következő parlamenti ciklusban, akkor számos eddigi eredmény kérdőjeleződik meg. Ilyen lehet a Nemzeti Bank függetlensége illetve az euró menetrend is csúszhat. Kaczynski már korábban jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani Balcerowicz manndátumát a jegybank élén (2007-ben jár le).

A Jog és Igazság gazdaságpolitikai elképzeléseiben a növekedés gyorsítását hangsúlyozza a kormányzati kiadások növelésén és a zloty gyengítésén keresztül. Egy ilyen program mellett az euró bevezetése csúszhat mind a 2009-es hivatalos, mind a piac által reálisnak tekintett 2010-es céldátumhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?