6 °C Budapest

Sötét árnyat vet az euróra az új lengyel elnök

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:50

A szavazatok 91 %-ának összeszámlálása után Lech Kaczynski győzelme valószínűsíthető a hétvégi lengyel elnökválasztáson. A Jog és Igazságosság pártjának jelöltje a szavazatok 55.5%-át, riválisa Donald Tusk a Polgári Platform jelöltje csak 44.5 %-ot kapott.

Lech Kaczynkski kampányában a korábbi kommunisták közéletből történő eltávolítását és korrupció elleni harcot hirdetett, ugyanakkor első nyilatkozatában már az egyetértés szükségességét hangoztatta a múltbeli bűnök miatti büntetések helyett.

A két héttel korábbi választásokon kis előnnyel a Jog és Igazság Pártja nyert a Polgári Platform előtt. A két nagy párt később közös koalíciós tárgyalásokat folytatott. A közös kormányprogram kidolgozása ugyanakkor nem lesz könnyű az eltérő gazdaságpolitikai és szociálpolitikai elképzelések miatt.

A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adótt adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.

Kaczynski győzelme a piacok szempontjából a kevésbé jó kimemetel, mely az azonnali reakciókban is megnyilvánul. A zloty a kereskedés kezdete után gyengült. A következő hetek piaci folyamatait nagyban befolyásolhatják a kormányalakítás részletei.

Marcinkiewicz, a Jog és Igazság kormányfő jelöltje a hónap végére ígért kormányt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a két nagy párt hogyan osztozik a miniszteri posztokon. Ha a Polgári Platform nem kap a gazdaságpolitikához szorosan kötődő tárcákat, az feltehetően további negatív piaci reakciókat vált ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a Jog és Igazság dominanciája lesz jellemző a következő parlamenti ciklusban, akkor számos eddigi eredmény kérdőjeleződik meg. Ilyen lehet a Nemzeti Bank függetlensége illetve az euró menetrend is csúszhat. Kaczynski már korábban jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani Balcerowicz manndátumát a jegybank élén (2007-ben jár le).

A Jog és Igazság gazdaságpolitikai elképzeléseiben a növekedés gyorsítását hangsúlyozza a kormányzati kiadások növelésén és a zloty gyengítésén keresztül. Egy ilyen program mellett az euró bevezetése csúszhat mind a 2009-es hivatalos, mind a piac által reálisnak tekintett 2010-es céldátumhoz képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?