11 °C Budapest

Agyelszívás helyett "fiatal-elszívás" várható a következő években?

Pénzcentrum
2005. augusztus 12. 11:47

Egy friss tanulmány szerint az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott 10 tagország fiatal diplomásainak mintegy 3-5%-a a magasabb nyugat-európai bérek reményében elhagyni tervezi hazáját. A más tagállamban boldogulni kívánók közül többségben vannak a férfiak, akik jellemzően a 18-34 év közötti korosztályba tartoznak. "A küldő országok, mint pl. Lengyelország, vagy Magyarország nem agyelszívástól, hanem "fiatal-elszívástól" tartanak" - írja az euobserver.com.

Az ECAS nevű független brüsszeli szervezet munkaerő-áramlással foglalkozó friss tanulmánya szerint a tavaly májusi EU-bővítés óta nem nőtt érdemben a migráció a régi és az új tagállamok között, (elmaradt a csatlakozás időpontjában prognosztizált 1%-tól). Szó sincs tehát arról, hogy a keleti olcsó munkaerő tömegesen a nyugati államokba áramlana, bár a jelentés elismeri, hogy az összefoglaló adatok mögött nagy régiós, illetve országrelációs különbségek is vannak (pl. határmenti vagy tradicionális kereskedelmi partnerek közötti felélénkülő vándorlás). Ezek alapján a szervezet szerint nem teljesen védhető az EU 15 tagállamából 12-nek álláspontja, miszerint azért gördítettek akadályokat az új tagállamokból érkező munkavállalók elé, mert attól féltek, hogy azok elárasztják saját munkaerő-piacukat.

Általánosságban az elárasztás nem következett be, de kétségtelenül látható, hogy a munkaerő-piacukat megnyitó Nagy-Britannia, Írország és Svédország a vártnál jóval nagyobb beáramlást tapasztal az új tagállamokból. Nagy-Britanniában a várt 5-10 ezerrel szemben mintegy 175 ezren érkeztek eddig, többségükben Lengyelországból. A 4 millió lakost számláló Írországban mintegy 85 ezer tb-kártyát osztottak ki az új tagállamokból érkező munkavállalók számára, míg Svédországban (az egyetlen, amely a saját állampolgáraival azonos hozzáférést biztosít a szociális rendszerhez) mintegy 70%-kal nőtt a tartózkodási engedélyért folyamodók száma az EU-bővítés óta.

A tanulmány megállapítja: több adat is arra utal, hogy általában inkább csak a szándék érhető tetten az új tagállamokban a külföldre településre, de a tett már nem követi ezt. A migráció leginkább a fiatal diplomásokra (Magyarországról az elmúlt egy évben közel 50 fiatal orvos vándorolt ki), a szezonális munkát vállalókra és az építőipari munkásokra jellemző. A javuló új tagállami életkörülmények miatt a kivándorlás azonban inkább csak átmeneti jellegű (néhány évre szól), nem végleges a szándék.

Az ECAS szerint hatalmas a különbség a tényadatok és aközött, hogy a nyugati államokban mit éreznek (gondolnak) az emberek a keletről érkező "munkaerő-áradattal" kapcsolatban. Sokan érzik úgy, hogy a magas ottani munkanélküliségért az új tagállamokból érkező munkavállalók a felelősek, akik kiszorítják a helyieket. (Franciaországban a migráció ellenzői óriásplakátokon és televíziós reklámokban "riogattak" egy lengyel vízvezetékszerelővel - amely egyébként hiányszakmának számít -, aki egyfajta szimbólumává vált a keletről érkező "munkavállalói áradatnak".)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem