34 °C Budapest

Agyelszívás helyett "fiatal-elszívás" várható a következő években?

Pénzcentrum
2005. augusztus 12. 11:47

Egy friss tanulmány szerint az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott 10 tagország fiatal diplomásainak mintegy 3-5%-a a magasabb nyugat-európai bérek reményében elhagyni tervezi hazáját. A más tagállamban boldogulni kívánók közül többségben vannak a férfiak, akik jellemzően a 18-34 év közötti korosztályba tartoznak. "A küldő országok, mint pl. Lengyelország, vagy Magyarország nem agyelszívástól, hanem "fiatal-elszívástól" tartanak" - írja az euobserver.com.

Az ECAS nevű független brüsszeli szervezet munkaerő-áramlással foglalkozó friss tanulmánya szerint a tavaly májusi EU-bővítés óta nem nőtt érdemben a migráció a régi és az új tagállamok között, (elmaradt a csatlakozás időpontjában prognosztizált 1%-tól). Szó sincs tehát arról, hogy a keleti olcsó munkaerő tömegesen a nyugati államokba áramlana, bár a jelentés elismeri, hogy az összefoglaló adatok mögött nagy régiós, illetve országrelációs különbségek is vannak (pl. határmenti vagy tradicionális kereskedelmi partnerek közötti felélénkülő vándorlás). Ezek alapján a szervezet szerint nem teljesen védhető az EU 15 tagállamából 12-nek álláspontja, miszerint azért gördítettek akadályokat az új tagállamokból érkező munkavállalók elé, mert attól féltek, hogy azok elárasztják saját munkaerő-piacukat.

Általánosságban az elárasztás nem következett be, de kétségtelenül látható, hogy a munkaerő-piacukat megnyitó Nagy-Britannia, Írország és Svédország a vártnál jóval nagyobb beáramlást tapasztal az új tagállamokból. Nagy-Britanniában a várt 5-10 ezerrel szemben mintegy 175 ezren érkeztek eddig, többségükben Lengyelországból. A 4 millió lakost számláló Írországban mintegy 85 ezer tb-kártyát osztottak ki az új tagállamokból érkező munkavállalók számára, míg Svédországban (az egyetlen, amely a saját állampolgáraival azonos hozzáférést biztosít a szociális rendszerhez) mintegy 70%-kal nőtt a tartózkodási engedélyért folyamodók száma az EU-bővítés óta.

A tanulmány megállapítja: több adat is arra utal, hogy általában inkább csak a szándék érhető tetten az új tagállamokban a külföldre településre, de a tett már nem követi ezt. A migráció leginkább a fiatal diplomásokra (Magyarországról az elmúlt egy évben közel 50 fiatal orvos vándorolt ki), a szezonális munkát vállalókra és az építőipari munkásokra jellemző. A javuló új tagállami életkörülmények miatt a kivándorlás azonban inkább csak átmeneti jellegű (néhány évre szól), nem végleges a szándék.

Az ECAS szerint hatalmas a különbség a tényadatok és aközött, hogy a nyugati államokban mit éreznek (gondolnak) az emberek a keletről érkező "munkaerő-áradattal" kapcsolatban. Sokan érzik úgy, hogy a magas ottani munkanélküliségért az új tagállamokból érkező munkavállalók a felelősek, akik kiszorítják a helyieket. (Franciaországban a migráció ellenzői óriásplakátokon és televíziós reklámokban "riogattak" egy lengyel vízvezetékszerelővel - amely egyébként hiányszakmának számít -, aki egyfajta szimbólumává vált a keletről érkező "munkavállalói áradatnak".)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?