24 °C Budapest

Nem szakadt meg a sorozat - újabb 25 bp-os kamatcsökkentés (3.)

Pénzcentrum
2005. július 18. 14:00

A széleskörű piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal holnaptól 6.75%-ra mérséklődik az irányadó kamatszint - erről döntött mai kamatmeghatározó ülésén a Monetáris Tanács. Ez azt jelenti, hogy sorban már a kilencedik egymást követő hónapban mérséklődik a kéthetes betéti ráta.


A kamatdöntés mögött a forint viszonylagos stabilitása mellett hangsúlyos érv volt, hogy a maginfláció júniusban 2.2%-ról 1.9%-ra mérséklődött, ami történelmi mélypontot jelent. Meg kell jegyezni azonban, hogy a head-line infláció az elemzői várakozások konszenzusát meghaladta (3.6%-os előző havi és várt szintről 3.8%-ra emelkedett júniusban). Ezzel magyarázták álláspontjukat azok a szakértők, akik változatlan kamatszintet prognosztizáltak júliusban.

2005.07.18 11:32
3 külföldi elemzői várakozás mai kamatdöntés előtt - lesz egyáltalán kamatcsökkentés?

Idén összességében a mai lépéssel együtt már 275 bp-tal mérséklődött az irányadó magyar kamatszint.

Múlt pénteken erőteljes kötvényvásárlások mutatkoztak a magyar állampapír-piacon, mely a referencia-lejáratoknál 7-15 bp-os hozamcsökkenést eredményezett. A rövid oldali hozamok 6.40% közelébe csökkentek 7%-os irányadó kamatszint mellett. Ez arra utalt, hogy a piac elképzelhetőnek tartotta volna az 50 bp-os vágást is.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

2005.07.14 12:00
Reuters felmérés: további kamatcsökkentés, megfeleződő infláció

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. július 19-i hatállyal 7%-ról 25 bázisponttal 6.75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

A hosszabb távú inflációs folyamatokat tükröző maginfláció az elmúlt időszakban csökkent, a második negyedévben 2.2%, júniusban 1.9% volt. Az alacsony maginflációhoz jelentős mértékben hozzájárult az iparcikkek körében tapasztalható árcsökkenés, mely az utolsó hónapokban már a nem tartós termékeket is jellemezte. A piaci szolgáltatások inflációja továbbra is mérsékeltnek tekinthető. Az alacsony inflációs környezet megszilárdulását támogatja a mérsékelt fogyasztásbővülés és a munkapiacon megfigyelhető létszám- és béralkalmazkodás. Ez azt jelzi, hogy az alacsony inflációs várakozások megszilárdultak.

A maginflációnál ugyanakkor lényegesen magasabb volt a fogyasztói árak emelkedése: a második negyedévben és júniusban egyaránt 3.8%. A fogyasztóiár-index emelkedését elsősorban a maginfláción kívüli termékek okozták. A rövidebb távú inflációs kilátásokra az elmúlt hónapokban nem elhanyagolható hatást gyakoroltak a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők, elsősorban az olaj- és a nyersélelmiszer-árak egyre tartósabbá váló emelkedése.

A Monetáris Tanács megítélése szerint hosszabb távra előretekintve továbbra is számottevőek a magyar gazdaság egyensúlyi kockázatai. A kockázatok csökkenésének alapfeltétele az olyan fiskális politika, amely biztosítja, hogy a jelentős bevételkiesést okozó adócsökkentési tervekkel a kiadási oldal is teljes mértékben összhangba kerüljön és teljesüljön a konvergencia programban vállalt fiskális konszolidáció.

A nemzetközi pénzügyi piacokon, ezen belül a kelet-közép-európai régióban továbbra is jelentős a kockázatvállalási hajlandóság, ami jelenleg ellensúlyozza a hazai fundamentumok kockázati megítélésre gyakorolt hatását. E hatások eredőjeként az elmúlt időszakban a hazai árfolyamalakulást viszonylagos stabilitás jellemezte, a hozamok pedig csökkentek.

A Monetáris Tanács ismételten megerősíti, hogy a monetáris politika a jövőben is a tartós, az inflációt középtávon meghatározó folyamatokra reagál. Ennek megfelelően az adóintézkedésekből fakadó egyszeri, átmeneti hatásokat nem kívánja monetáris politikai lépésekkel ellensúlyozni.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. augusztus 12-én 14 órakor jelenik meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?