-2 °C Budapest

Nem szakadt meg a sorozat - újabb 25 bp-os kamatcsökkentés (3.)

Pénzcentrum
2005. július 18. 14:00

A széleskörű piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal holnaptól 6.75%-ra mérséklődik az irányadó kamatszint - erről döntött mai kamatmeghatározó ülésén a Monetáris Tanács. Ez azt jelenti, hogy sorban már a kilencedik egymást követő hónapban mérséklődik a kéthetes betéti ráta.


A kamatdöntés mögött a forint viszonylagos stabilitása mellett hangsúlyos érv volt, hogy a maginfláció júniusban 2.2%-ról 1.9%-ra mérséklődött, ami történelmi mélypontot jelent. Meg kell jegyezni azonban, hogy a head-line infláció az elemzői várakozások konszenzusát meghaladta (3.6%-os előző havi és várt szintről 3.8%-ra emelkedett júniusban). Ezzel magyarázták álláspontjukat azok a szakértők, akik változatlan kamatszintet prognosztizáltak júliusban.

2005.07.18 11:32
3 külföldi elemzői várakozás mai kamatdöntés előtt - lesz egyáltalán kamatcsökkentés?

Idén összességében a mai lépéssel együtt már 275 bp-tal mérséklődött az irányadó magyar kamatszint.

Múlt pénteken erőteljes kötvényvásárlások mutatkoztak a magyar állampapír-piacon, mely a referencia-lejáratoknál 7-15 bp-os hozamcsökkenést eredményezett. A rövid oldali hozamok 6.40% közelébe csökkentek 7%-os irányadó kamatszint mellett. Ez arra utalt, hogy a piac elképzelhetőnek tartotta volna az 50 bp-os vágást is.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

2005.07.14 12:00
Reuters felmérés: további kamatcsökkentés, megfeleződő infláció

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. július 19-i hatállyal 7%-ról 25 bázisponttal 6.75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

A hosszabb távú inflációs folyamatokat tükröző maginfláció az elmúlt időszakban csökkent, a második negyedévben 2.2%, júniusban 1.9% volt. Az alacsony maginflációhoz jelentős mértékben hozzájárult az iparcikkek körében tapasztalható árcsökkenés, mely az utolsó hónapokban már a nem tartós termékeket is jellemezte. A piaci szolgáltatások inflációja továbbra is mérsékeltnek tekinthető. Az alacsony inflációs környezet megszilárdulását támogatja a mérsékelt fogyasztásbővülés és a munkapiacon megfigyelhető létszám- és béralkalmazkodás. Ez azt jelzi, hogy az alacsony inflációs várakozások megszilárdultak.

A maginflációnál ugyanakkor lényegesen magasabb volt a fogyasztói árak emelkedése: a második negyedévben és júniusban egyaránt 3.8%. A fogyasztóiár-index emelkedését elsősorban a maginfláción kívüli termékek okozták. A rövidebb távú inflációs kilátásokra az elmúlt hónapokban nem elhanyagolható hatást gyakoroltak a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők, elsősorban az olaj- és a nyersélelmiszer-árak egyre tartósabbá váló emelkedése.

A Monetáris Tanács megítélése szerint hosszabb távra előretekintve továbbra is számottevőek a magyar gazdaság egyensúlyi kockázatai. A kockázatok csökkenésének alapfeltétele az olyan fiskális politika, amely biztosítja, hogy a jelentős bevételkiesést okozó adócsökkentési tervekkel a kiadási oldal is teljes mértékben összhangba kerüljön és teljesüljön a konvergencia programban vállalt fiskális konszolidáció.

A nemzetközi pénzügyi piacokon, ezen belül a kelet-közép-európai régióban továbbra is jelentős a kockázatvállalási hajlandóság, ami jelenleg ellensúlyozza a hazai fundamentumok kockázati megítélésre gyakorolt hatását. E hatások eredőjeként az elmúlt időszakban a hazai árfolyamalakulást viszonylagos stabilitás jellemezte, a hozamok pedig csökkentek.

A Monetáris Tanács ismételten megerősíti, hogy a monetáris politika a jövőben is a tartós, az inflációt középtávon meghatározó folyamatokra reagál. Ennek megfelelően az adóintézkedésekből fakadó egyszeri, átmeneti hatásokat nem kívánja monetáris politikai lépésekkel ellensúlyozni.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. augusztus 12-én 14 órakor jelenik meg.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm