27 °C Budapest

Török EU-tárgyalások: 2005. októberétől

Pénzcentrum
2004. december 17. 08:54

Tegnap este az EU csúcstalálkozójának nyitó munkavacsoráján megállapodtak az unió állam- és kormányfői abban, hogy a 25 tagú közösség 2005. október 3-án kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ezt Jan Peter Balkenende holland kormányfő, és az EU soros elnöke jelentette be. Az információ azonban még nem hivatalos, a döntést a mai ülésen véglegesítik az illetékesek.

A török EU-tárgyalások megkezdésénél az egyik legnagyobb feszültséget most az jelenti, hogy Törökország nem ismeri el Ciprus déli részét (az többségben élő görög ciprióták miatt), csak a török ciprióták által lakott északi részt. Az ügyben kialakult feszültség rendezéséről még nem állapodtak meg az állam-és kormányfők a tegnapi munkavacsorán.

Korábban olyan hangok is voltak, melyek a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül Ciprus teljes területének hivatalos török elismerését tették volna. Voltak olyan vélemények is, hogy a törököknek a teljes jogú EU-tagság helyett csak egy megkülönböztetett partneri viszonyt, egy szoros együttműködést jelentő státust kínáljanak fel. Ezeket az ötleteket végül elvetették, a legutóbbi álláspont szerint a csatlakozási tárgyalások a teljes jogú tagság elnyeréséhez vezetnek majd Törökország esetében is.

Érdemes azonban kiemelni, azt, hogy nyitott végű tárgyalásokról van szó, a befejezésük tehát attól függ, hogy Ankara milyen erőfeszítéseket, illetve milyen ütemben képes megtenni az EU-tagság elnyeréséért. Balkende a folyamatot úgy jellemezte, hogy "Nincs garancia a tárgyalások lezárására". Szakértők szerint a nyitott végű folyamat következtében a tárgyalások akár 15-20 évig is elhúzódhatnak, ami azt jelentené, hogy a már így is 41 éve a tagságra váró Törökországnak még további hosszú éveket kell majd várnia. (Törökország 1963-ban kötött társulási szerződést az Európai Unóval).

A ma kezdődő kétnapos tanácskozáson várhatóan arról is döntés születik, hogy 2005. márciusában megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, majd legkésőbb május elejéig aláírják Romániával és Bulgáriával a csatlakozási szerződéseket. Bulgária már korábban, míg Románia a múlt héten fejezte be a csatlakozási tárgyalásokat. A két ország várhatóan 2007. január elsejétől lehet az unió teljes jogú tagja, ugyanakkor ha valamilyen "porszem csúszik a gépezetbe", akkor a biztonsági záradék alapján a csatlakozás egy évvel kitolható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM