26 °C Budapest

Török EU-tárgyalások: 2005. októberétől

Pénzcentrum
2004. december 17. 08:54

Tegnap este az EU csúcstalálkozójának nyitó munkavacsoráján megállapodtak az unió állam- és kormányfői abban, hogy a 25 tagú közösség 2005. október 3-án kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ezt Jan Peter Balkenende holland kormányfő, és az EU soros elnöke jelentette be. Az információ azonban még nem hivatalos, a döntést a mai ülésen véglegesítik az illetékesek.

A török EU-tárgyalások megkezdésénél az egyik legnagyobb feszültséget most az jelenti, hogy Törökország nem ismeri el Ciprus déli részét (az többségben élő görög ciprióták miatt), csak a török ciprióták által lakott északi részt. Az ügyben kialakult feszültség rendezéséről még nem állapodtak meg az állam-és kormányfők a tegnapi munkavacsorán.

Korábban olyan hangok is voltak, melyek a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül Ciprus teljes területének hivatalos török elismerését tették volna. Voltak olyan vélemények is, hogy a törököknek a teljes jogú EU-tagság helyett csak egy megkülönböztetett partneri viszonyt, egy szoros együttműködést jelentő státust kínáljanak fel. Ezeket az ötleteket végül elvetették, a legutóbbi álláspont szerint a csatlakozási tárgyalások a teljes jogú tagság elnyeréséhez vezetnek majd Törökország esetében is.

Érdemes azonban kiemelni, azt, hogy nyitott végű tárgyalásokról van szó, a befejezésük tehát attól függ, hogy Ankara milyen erőfeszítéseket, illetve milyen ütemben képes megtenni az EU-tagság elnyeréséért. Balkende a folyamatot úgy jellemezte, hogy "Nincs garancia a tárgyalások lezárására". Szakértők szerint a nyitott végű folyamat következtében a tárgyalások akár 15-20 évig is elhúzódhatnak, ami azt jelentené, hogy a már így is 41 éve a tagságra váró Törökországnak még további hosszú éveket kell majd várnia. (Törökország 1963-ban kötött társulási szerződést az Európai Unóval).

A ma kezdődő kétnapos tanácskozáson várhatóan arról is döntés születik, hogy 2005. márciusában megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, majd legkésőbb május elejéig aláírják Romániával és Bulgáriával a csatlakozási szerződéseket. Bulgária már korábban, míg Románia a múlt héten fejezte be a csatlakozási tárgyalásokat. A két ország várhatóan 2007. január elsejétől lehet az unió teljes jogú tagja, ugyanakkor ha valamilyen "porszem csúszik a gépezetbe", akkor a biztonsági záradék alapján a csatlakozás egy évvel kitolható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem