Török EU-tárgyalások: 2005. októberétől

Pénzcentrum
2004. december 17. 08:54

Tegnap este az EU csúcstalálkozójának nyitó munkavacsoráján megállapodtak az unió állam- és kormányfői abban, hogy a 25 tagú közösség 2005. október 3-án kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ezt Jan Peter Balkenende holland kormányfő, és az EU soros elnöke jelentette be. Az információ azonban még nem hivatalos, a döntést a mai ülésen véglegesítik az illetékesek.

A török EU-tárgyalások megkezdésénél az egyik legnagyobb feszültséget most az jelenti, hogy Törökország nem ismeri el Ciprus déli részét (az többségben élő görög ciprióták miatt), csak a török ciprióták által lakott északi részt. Az ügyben kialakult feszültség rendezéséről még nem állapodtak meg az állam-és kormányfők a tegnapi munkavacsorán.

Korábban olyan hangok is voltak, melyek a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül Ciprus teljes területének hivatalos török elismerését tették volna. Voltak olyan vélemények is, hogy a törököknek a teljes jogú EU-tagság helyett csak egy megkülönböztetett partneri viszonyt, egy szoros együttműködést jelentő státust kínáljanak fel. Ezeket az ötleteket végül elvetették, a legutóbbi álláspont szerint a csatlakozási tárgyalások a teljes jogú tagság elnyeréséhez vezetnek majd Törökország esetében is.

Érdemes azonban kiemelni, azt, hogy nyitott végű tárgyalásokról van szó, a befejezésük tehát attól függ, hogy Ankara milyen erőfeszítéseket, illetve milyen ütemben képes megtenni az EU-tagság elnyeréséért. Balkende a folyamatot úgy jellemezte, hogy "Nincs garancia a tárgyalások lezárására". Szakértők szerint a nyitott végű folyamat következtében a tárgyalások akár 15-20 évig is elhúzódhatnak, ami azt jelentené, hogy a már így is 41 éve a tagságra váró Törökországnak még további hosszú éveket kell majd várnia. (Törökország 1963-ban kötött társulási szerződést az Európai Unóval).

A ma kezdődő kétnapos tanácskozáson várhatóan arról is döntés születik, hogy 2005. márciusában megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, majd legkésőbb május elejéig aláírják Romániával és Bulgáriával a csatlakozási szerződéseket. Bulgária már korábban, míg Románia a múlt héten fejezte be a csatlakozási tárgyalásokat. A két ország várhatóan 2007. január elsejétől lehet az unió teljes jogú tagja, ugyanakkor ha valamilyen "porszem csúszik a gépezetbe", akkor a biztonsági záradék alapján a csatlakozás egy évvel kitolható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?