Török EU-tárgyalások: 2005. októberétől

Pénzcentrum
2004. december 17. 08:54

Tegnap este az EU csúcstalálkozójának nyitó munkavacsoráján megállapodtak az unió állam- és kormányfői abban, hogy a 25 tagú közösség 2005. október 3-án kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ezt Jan Peter Balkenende holland kormányfő, és az EU soros elnöke jelentette be. Az információ azonban még nem hivatalos, a döntést a mai ülésen véglegesítik az illetékesek.

A török EU-tárgyalások megkezdésénél az egyik legnagyobb feszültséget most az jelenti, hogy Törökország nem ismeri el Ciprus déli részét (az többségben élő görög ciprióták miatt), csak a török ciprióták által lakott északi részt. Az ügyben kialakult feszültség rendezéséről még nem állapodtak meg az állam-és kormányfők a tegnapi munkavacsorán.

Korábban olyan hangok is voltak, melyek a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül Ciprus teljes területének hivatalos török elismerését tették volna. Voltak olyan vélemények is, hogy a törököknek a teljes jogú EU-tagság helyett csak egy megkülönböztetett partneri viszonyt, egy szoros együttműködést jelentő státust kínáljanak fel. Ezeket az ötleteket végül elvetették, a legutóbbi álláspont szerint a csatlakozási tárgyalások a teljes jogú tagság elnyeréséhez vezetnek majd Törökország esetében is.

Érdemes azonban kiemelni, azt, hogy nyitott végű tárgyalásokról van szó, a befejezésük tehát attól függ, hogy Ankara milyen erőfeszítéseket, illetve milyen ütemben képes megtenni az EU-tagság elnyeréséért. Balkende a folyamatot úgy jellemezte, hogy "Nincs garancia a tárgyalások lezárására". Szakértők szerint a nyitott végű folyamat következtében a tárgyalások akár 15-20 évig is elhúzódhatnak, ami azt jelentené, hogy a már így is 41 éve a tagságra váró Törökországnak még további hosszú éveket kell majd várnia. (Törökország 1963-ban kötött társulási szerződést az Európai Unóval).

A ma kezdődő kétnapos tanácskozáson várhatóan arról is döntés születik, hogy 2005. márciusában megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, majd legkésőbb május elejéig aláírják Romániával és Bulgáriával a csatlakozási szerződéseket. Bulgária már korábban, míg Románia a múlt héten fejezte be a csatlakozási tárgyalásokat. A két ország várhatóan 2007. január elsejétől lehet az unió teljes jogú tagja, ugyanakkor ha valamilyen "porszem csúszik a gépezetbe", akkor a biztonsági záradék alapján a csatlakozás egy évvel kitolható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?