IMF az euró-zónáról: gyorsuló, de lassú növekedés, reformok kellenek

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 09:28

Viszonylag kedvezően értékeli az euró-zóna növekedési kilátásait az IMF. A GDP bővülése a tavalyi 0.5% után az idei évben elérheti a 2%-ot, jövőre további negyed százalékponttal gyorsulhat a dinamika. Az inflációs nyomás nem jelentős, jövőre sem várható, hogy az árak elszabadulnának. A Valutaalap szerint folytatni kell a strukturális reformokat, a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni, a fiskális politikát egyes országokban konszolidálni kell. A Stabilitási és Növekedési Paktum célkitűzései helyesek, ugyanakkor a deficit mértékének megítélésénél célszerű lenne a konjunktúraciklusok alakulását is figyelembe venni.


Gyorsuló, ugyanakkor globális szinten nem kiemelkedő növekedést vár az euró-zónától a Nemzetközi Valutaalap. A GDP 2004-ben a tavalyi 0.5% után 2%-kal nőhet, (áprilisban még 1.7%-os növekedéssel számolt az IMF). A monetáris unió élénkülésében meghatározó a globális fellendülés begyűrűző hatása, ugyanakkor a ciklikus felívelés a vártól elmaradt az euró-zónában. Ennek oka részben az elégtelen beruházói magatartás, a túlzottan merev munkaerőpiac.

A gyorsuló növekedésben tehát meghatározó a külső kereslet élénkülése, ugyanakkor a belső keresleti tényezők a tagállamok többségében igen gyengék. Ez vonatkozik mind a vállalatok beruházási magatartására, mind a lakossági fogyasztásra. Meg kell azonban említeni, hogy az előbbi kijelentések az átlagra igazak, továbbra is erős a differenciáltság az egyes államok között. Míg Németországban a belső kereslet alig nő, addig lényegesen élénkebb belső piaccal találkozhatunk Franciaországban és a kisebb államokban.

A fogyasztói kereslet visszafogottsága mögött elsősorban a munkaerőpiaccal kapcsolatos bizonytalanságok állhatnak. Az öregedő társadalmak fenntarthatatlanná tették az eddigi nyugdíjrendszereket illetve a szociális ellátórendszerek egyéb területeit. Ezek reformjához ugyanakkor pénzre van szükség, melyhez nagyobb állami bevételek kellenek. Ezek forrása a gyorsabb növekedés vagy a nagyobb elvonás. Az utóbbi megoldás a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lenne.

Az IMF szerint a középtávú inflációs kilátások kedvezőek. Bár az infláció jelenleg 2% felett van, ezt döntően az olajárak jelentős emelkedése okozta. Ha az idei évben nem is, de 2005-re nagy valószínűséggel tartósan a kritikus 2% alá kerülhet az index.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?