12 °C Budapest

IMF az euró-zónáról: gyorsuló, de lassú növekedés, reformok kellenek

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 09:28

Viszonylag kedvezően értékeli az euró-zóna növekedési kilátásait az IMF. A GDP bővülése a tavalyi 0.5% után az idei évben elérheti a 2%-ot, jövőre további negyed százalékponttal gyorsulhat a dinamika. Az inflációs nyomás nem jelentős, jövőre sem várható, hogy az árak elszabadulnának. A Valutaalap szerint folytatni kell a strukturális reformokat, a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni, a fiskális politikát egyes országokban konszolidálni kell. A Stabilitási és Növekedési Paktum célkitűzései helyesek, ugyanakkor a deficit mértékének megítélésénél célszerű lenne a konjunktúraciklusok alakulását is figyelembe venni.


Gyorsuló, ugyanakkor globális szinten nem kiemelkedő növekedést vár az euró-zónától a Nemzetközi Valutaalap. A GDP 2004-ben a tavalyi 0.5% után 2%-kal nőhet, (áprilisban még 1.7%-os növekedéssel számolt az IMF). A monetáris unió élénkülésében meghatározó a globális fellendülés begyűrűző hatása, ugyanakkor a ciklikus felívelés a vártól elmaradt az euró-zónában. Ennek oka részben az elégtelen beruházói magatartás, a túlzottan merev munkaerőpiac.

A gyorsuló növekedésben tehát meghatározó a külső kereslet élénkülése, ugyanakkor a belső keresleti tényezők a tagállamok többségében igen gyengék. Ez vonatkozik mind a vállalatok beruházási magatartására, mind a lakossági fogyasztásra. Meg kell azonban említeni, hogy az előbbi kijelentések az átlagra igazak, továbbra is erős a differenciáltság az egyes államok között. Míg Németországban a belső kereslet alig nő, addig lényegesen élénkebb belső piaccal találkozhatunk Franciaországban és a kisebb államokban.

A fogyasztói kereslet visszafogottsága mögött elsősorban a munkaerőpiaccal kapcsolatos bizonytalanságok állhatnak. Az öregedő társadalmak fenntarthatatlanná tették az eddigi nyugdíjrendszereket illetve a szociális ellátórendszerek egyéb területeit. Ezek reformjához ugyanakkor pénzre van szükség, melyhez nagyobb állami bevételek kellenek. Ezek forrása a gyorsabb növekedés vagy a nagyobb elvonás. Az utóbbi megoldás a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lenne.

Az IMF szerint a középtávú inflációs kilátások kedvezőek. Bár az infláció jelenleg 2% felett van, ezt döntően az olajárak jelentős emelkedése okozta. Ha az idei évben nem is, de 2005-re nagy valószínűséggel tartósan a kritikus 2% alá kerülhet az index.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem