IMF az euró-zónáról: gyorsuló, de lassú növekedés, reformok kellenek

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 09:28

Viszonylag kedvezően értékeli az euró-zóna növekedési kilátásait az IMF. A GDP bővülése a tavalyi 0.5% után az idei évben elérheti a 2%-ot, jövőre további negyed százalékponttal gyorsulhat a dinamika. Az inflációs nyomás nem jelentős, jövőre sem várható, hogy az árak elszabadulnának. A Valutaalap szerint folytatni kell a strukturális reformokat, a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni, a fiskális politikát egyes országokban konszolidálni kell. A Stabilitási és Növekedési Paktum célkitűzései helyesek, ugyanakkor a deficit mértékének megítélésénél célszerű lenne a konjunktúraciklusok alakulását is figyelembe venni.


Gyorsuló, ugyanakkor globális szinten nem kiemelkedő növekedést vár az euró-zónától a Nemzetközi Valutaalap. A GDP 2004-ben a tavalyi 0.5% után 2%-kal nőhet, (áprilisban még 1.7%-os növekedéssel számolt az IMF). A monetáris unió élénkülésében meghatározó a globális fellendülés begyűrűző hatása, ugyanakkor a ciklikus felívelés a vártól elmaradt az euró-zónában. Ennek oka részben az elégtelen beruházói magatartás, a túlzottan merev munkaerőpiac.

A gyorsuló növekedésben tehát meghatározó a külső kereslet élénkülése, ugyanakkor a belső keresleti tényezők a tagállamok többségében igen gyengék. Ez vonatkozik mind a vállalatok beruházási magatartására, mind a lakossági fogyasztásra. Meg kell azonban említeni, hogy az előbbi kijelentések az átlagra igazak, továbbra is erős a differenciáltság az egyes államok között. Míg Németországban a belső kereslet alig nő, addig lényegesen élénkebb belső piaccal találkozhatunk Franciaországban és a kisebb államokban.

A fogyasztói kereslet visszafogottsága mögött elsősorban a munkaerőpiaccal kapcsolatos bizonytalanságok állhatnak. Az öregedő társadalmak fenntarthatatlanná tették az eddigi nyugdíjrendszereket illetve a szociális ellátórendszerek egyéb területeit. Ezek reformjához ugyanakkor pénzre van szükség, melyhez nagyobb állami bevételek kellenek. Ezek forrása a gyorsabb növekedés vagy a nagyobb elvonás. Az utóbbi megoldás a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lenne.

Az IMF szerint a középtávú inflációs kilátások kedvezőek. Bár az infláció jelenleg 2% felett van, ezt döntően az olajárak jelentős emelkedése okozta. Ha az idei évben nem is, de 2005-re nagy valószínűséggel tartósan a kritikus 2% alá kerülhet az index.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM