Stabil forint, csúcson járt a dollár

Pénzcentrum
2004. július 22. 10:29

A forint/euró kurzusa a tegnapi záróértéke közelében nyitott reggel, majd a kötések enyhe forintgyengülést mutatnak. Az állampapírok másodpiacán kisebb mértékű vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A dollár részben Alan Greenspan szerdai beszédének, részben technikai okok következtében erősödött számottevő mértékben az euróval szemben. A jen jelentős gyengülést produkált a dollárral szemben, a kurzus a 110-nél kissé erősebb szinten stabilizálódott.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a tegnapi záróértéke (249.60-249.90) közelében nyitott, a legutóbbi kötések kisebb forintgyengülést mutatnak, a kötések jellemzően a 249.90-250.30 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -11.40%-os eltérést jelent a sávközéptől.

A zloty tegnap jelentős volatilitás mellett gyengült mind a dollárral, mind az euróval szemben. A devizapiaci bizonytalanság alapját az adja, hogy a politikai pártok között fokozódó küzdelmek dúlnak a kulcsfontosságú lengyel költségvetési reformok megszavazása körül. A piac szerint egyre inkább nő az esélye annak, hogy a középtávon igen jelentős megtakarítást eredményező reformtervek "elsikkadhatnak". A zloty gyengélkedése egyelőre nem befolyásolta érdemben a forint mozgását az euróval szemben.

A forint/euró kurzusa az elmúlt napokban csak meglehetősen szűk sávban, jellemzően a 249-250 között ingadozott, csendes nyári kereskedésre jellemző forgalom mellett. A mai két aukció talán kissé nagyobb "izgalmakat"" okozhat a forintpiacon, mely az árfolyam növekvő volatilitásával párosulhat.

A dollár tegnapi számottevő erősödése következtében a Ft/USD kurzusa a 203-as szint felett mozgott, a legutóbbi kötések jellemzően a 203.50-204 közötti sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg, míg a rövidebb futamidejű papírok esetében 2-3 bp-os hozamcsökkenés, addig a hosszabb papíroknál hasonló mértékű hozamemelkedés mutatkozik.

Az ÁKK által mára szervezett két aukció az elmúlt napoknál nagyobb érdeklődést eredményezhet az állampapírpiacon, ugyanakkor jelentős túljegyzésre nem lehet számítani. A 3 éves (2007/G) lejáratnál a felkínált mennyiség 50, míg a 15 éves lejáratú (2020/A) papírnál 15 milliárd forint a felkínált mennyiség.


eurusdcomp
eurusdcomp
Alan Greenspan tegnapi második, a gazdasági folyamatokról tartott meghallgatásán az elnök a kedvező ütemű és fenntartható mértékű gazdasági növekedés mellett megerősítette, hogy az inflációs folyamatok nem indokolnak a mérsékeltnél gyorsabb ütemű kamatemeléseket. Greenspan beszédei összességében ugyanakkor az elmúlt időszak makrogazdasági adatai alapján visszafogottabbá vált kamatemelési várakozások újbóli felerősödését eredményezték.

A dollár a két beszéd, illetve a korábban kiépített jelentős rövid dollár pozíciók zárásának hatására több mint 2 dollárcentet erősödött az euróval, illetve a japán jennel szemben. Az EUR/USD kurzus a kedd délelőtti 1.2450 közeli szintekről tegnap délutánra egészen az 1.2212-es szintig jutott, mely 3 hetes csúcsot jelentett. Ezt követően kisebb korrekció mutatkozott, a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2235-1.2250 EUR/USD sávban születtek.

A két vezető deviza árfolyamának alakulását befolyásolhatja a délelőtt közzé teendő euró-zóna külkereskedelmi mérleg júniusi alakulása, illetve a délutáni amerikai heti friss munkanélküliségi, illetve a legfontosabb gazdasági indikátorokból képzett index megjelenése.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár főbb devizákkal szembeni általános "feléledése", illetve a nagyobb volumenű nyereségrealizálások következtében jelentős gyengülést mutatott a zöldhasúval szemben, melynek tovább fokozódását a japán exportőrök nagyobb mennyiségű dollár-eladásai állították meg a 110.5-es szint közelében. A kurzus azóta stabilizálódott, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.80-110-es JPY/USD sávban születtek. A jelentős japán külkereskedelmi többletről szóló júniusi adat (+36.9% az előző év azonos időszakához képest) a jen árfolyamában az említett folyamatok miatt háttérbe szorult. Technikai szempontból a japán fizetőeszköznek támaszt jelenthetnek a 110.40, illetve a 111-es szintek, míg erősödének útjában ellenállási pontként a 109.30 és a 109-es szintek mutatkoznak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?