30 °C Budapest

Stabil forint, csúcson járt a dollár

Pénzcentrum
2004. július 22. 10:29

A forint/euró kurzusa a tegnapi záróértéke közelében nyitott reggel, majd a kötések enyhe forintgyengülést mutatnak. Az állampapírok másodpiacán kisebb mértékű vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A dollár részben Alan Greenspan szerdai beszédének, részben technikai okok következtében erősödött számottevő mértékben az euróval szemben. A jen jelentős gyengülést produkált a dollárral szemben, a kurzus a 110-nél kissé erősebb szinten stabilizálódott.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a tegnapi záróértéke (249.60-249.90) közelében nyitott, a legutóbbi kötések kisebb forintgyengülést mutatnak, a kötések jellemzően a 249.90-250.30 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -11.40%-os eltérést jelent a sávközéptől.

A zloty tegnap jelentős volatilitás mellett gyengült mind a dollárral, mind az euróval szemben. A devizapiaci bizonytalanság alapját az adja, hogy a politikai pártok között fokozódó küzdelmek dúlnak a kulcsfontosságú lengyel költségvetési reformok megszavazása körül. A piac szerint egyre inkább nő az esélye annak, hogy a középtávon igen jelentős megtakarítást eredményező reformtervek "elsikkadhatnak". A zloty gyengélkedése egyelőre nem befolyásolta érdemben a forint mozgását az euróval szemben.

A forint/euró kurzusa az elmúlt napokban csak meglehetősen szűk sávban, jellemzően a 249-250 között ingadozott, csendes nyári kereskedésre jellemző forgalom mellett. A mai két aukció talán kissé nagyobb "izgalmakat"" okozhat a forintpiacon, mely az árfolyam növekvő volatilitásával párosulhat.

A dollár tegnapi számottevő erősödése következtében a Ft/USD kurzusa a 203-as szint felett mozgott, a legutóbbi kötések jellemzően a 203.50-204 közötti sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg, míg a rövidebb futamidejű papírok esetében 2-3 bp-os hozamcsökkenés, addig a hosszabb papíroknál hasonló mértékű hozamemelkedés mutatkozik.

Az ÁKK által mára szervezett két aukció az elmúlt napoknál nagyobb érdeklődést eredményezhet az állampapírpiacon, ugyanakkor jelentős túljegyzésre nem lehet számítani. A 3 éves (2007/G) lejáratnál a felkínált mennyiség 50, míg a 15 éves lejáratú (2020/A) papírnál 15 milliárd forint a felkínált mennyiség.


eurusdcomp
eurusdcomp
Alan Greenspan tegnapi második, a gazdasági folyamatokról tartott meghallgatásán az elnök a kedvező ütemű és fenntartható mértékű gazdasági növekedés mellett megerősítette, hogy az inflációs folyamatok nem indokolnak a mérsékeltnél gyorsabb ütemű kamatemeléseket. Greenspan beszédei összességében ugyanakkor az elmúlt időszak makrogazdasági adatai alapján visszafogottabbá vált kamatemelési várakozások újbóli felerősödését eredményezték.

A dollár a két beszéd, illetve a korábban kiépített jelentős rövid dollár pozíciók zárásának hatására több mint 2 dollárcentet erősödött az euróval, illetve a japán jennel szemben. Az EUR/USD kurzus a kedd délelőtti 1.2450 közeli szintekről tegnap délutánra egészen az 1.2212-es szintig jutott, mely 3 hetes csúcsot jelentett. Ezt követően kisebb korrekció mutatkozott, a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2235-1.2250 EUR/USD sávban születtek.

A két vezető deviza árfolyamának alakulását befolyásolhatja a délelőtt közzé teendő euró-zóna külkereskedelmi mérleg júniusi alakulása, illetve a délutáni amerikai heti friss munkanélküliségi, illetve a legfontosabb gazdasági indikátorokból képzett index megjelenése.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár főbb devizákkal szembeni általános "feléledése", illetve a nagyobb volumenű nyereségrealizálások következtében jelentős gyengülést mutatott a zöldhasúval szemben, melynek tovább fokozódását a japán exportőrök nagyobb mennyiségű dollár-eladásai állították meg a 110.5-es szint közelében. A kurzus azóta stabilizálódott, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.80-110-es JPY/USD sávban születtek. A jelentős japán külkereskedelmi többletről szóló júniusi adat (+36.9% az előző év azonos időszakához képest) a jen árfolyamában az említett folyamatok miatt háttérbe szorult. Technikai szempontból a japán fizetőeszköznek támaszt jelenthetnek a 110.40, illetve a 111-es szintek, míg erősödének útjában ellenállási pontként a 109.30 és a 109-es szintek mutatkoznak.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?