1 °C Budapest

Stabil forint, csúcson járt a dollár

Pénzcentrum
2004. július 22. 10:29

A forint/euró kurzusa a tegnapi záróértéke közelében nyitott reggel, majd a kötések enyhe forintgyengülést mutatnak. Az állampapírok másodpiacán kisebb mértékű vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A dollár részben Alan Greenspan szerdai beszédének, részben technikai okok következtében erősödött számottevő mértékben az euróval szemben. A jen jelentős gyengülést produkált a dollárral szemben, a kurzus a 110-nél kissé erősebb szinten stabilizálódott.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a tegnapi záróértéke (249.60-249.90) közelében nyitott, a legutóbbi kötések kisebb forintgyengülést mutatnak, a kötések jellemzően a 249.90-250.30 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -11.40%-os eltérést jelent a sávközéptől.

A zloty tegnap jelentős volatilitás mellett gyengült mind a dollárral, mind az euróval szemben. A devizapiaci bizonytalanság alapját az adja, hogy a politikai pártok között fokozódó küzdelmek dúlnak a kulcsfontosságú lengyel költségvetési reformok megszavazása körül. A piac szerint egyre inkább nő az esélye annak, hogy a középtávon igen jelentős megtakarítást eredményező reformtervek "elsikkadhatnak". A zloty gyengélkedése egyelőre nem befolyásolta érdemben a forint mozgását az euróval szemben.

A forint/euró kurzusa az elmúlt napokban csak meglehetősen szűk sávban, jellemzően a 249-250 között ingadozott, csendes nyári kereskedésre jellemző forgalom mellett. A mai két aukció talán kissé nagyobb "izgalmakat"" okozhat a forintpiacon, mely az árfolyam növekvő volatilitásával párosulhat.

A dollár tegnapi számottevő erősödése következtében a Ft/USD kurzusa a 203-as szint felett mozgott, a legutóbbi kötések jellemzően a 203.50-204 közötti sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg, míg a rövidebb futamidejű papírok esetében 2-3 bp-os hozamcsökkenés, addig a hosszabb papíroknál hasonló mértékű hozamemelkedés mutatkozik.

Az ÁKK által mára szervezett két aukció az elmúlt napoknál nagyobb érdeklődést eredményezhet az állampapírpiacon, ugyanakkor jelentős túljegyzésre nem lehet számítani. A 3 éves (2007/G) lejáratnál a felkínált mennyiség 50, míg a 15 éves lejáratú (2020/A) papírnál 15 milliárd forint a felkínált mennyiség.


eurusdcomp
eurusdcomp
Alan Greenspan tegnapi második, a gazdasági folyamatokról tartott meghallgatásán az elnök a kedvező ütemű és fenntartható mértékű gazdasági növekedés mellett megerősítette, hogy az inflációs folyamatok nem indokolnak a mérsékeltnél gyorsabb ütemű kamatemeléseket. Greenspan beszédei összességében ugyanakkor az elmúlt időszak makrogazdasági adatai alapján visszafogottabbá vált kamatemelési várakozások újbóli felerősödését eredményezték.

A dollár a két beszéd, illetve a korábban kiépített jelentős rövid dollár pozíciók zárásának hatására több mint 2 dollárcentet erősödött az euróval, illetve a japán jennel szemben. Az EUR/USD kurzus a kedd délelőtti 1.2450 közeli szintekről tegnap délutánra egészen az 1.2212-es szintig jutott, mely 3 hetes csúcsot jelentett. Ezt követően kisebb korrekció mutatkozott, a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2235-1.2250 EUR/USD sávban születtek.

A két vezető deviza árfolyamának alakulását befolyásolhatja a délelőtt közzé teendő euró-zóna külkereskedelmi mérleg júniusi alakulása, illetve a délutáni amerikai heti friss munkanélküliségi, illetve a legfontosabb gazdasági indikátorokból képzett index megjelenése.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a dollár főbb devizákkal szembeni általános "feléledése", illetve a nagyobb volumenű nyereségrealizálások következtében jelentős gyengülést mutatott a zöldhasúval szemben, melynek tovább fokozódását a japán exportőrök nagyobb mennyiségű dollár-eladásai állították meg a 110.5-es szint közelében. A kurzus azóta stabilizálódott, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.80-110-es JPY/USD sávban születtek. A jelentős japán külkereskedelmi többletről szóló júniusi adat (+36.9% az előző év azonos időszakához képest) a jen árfolyamában az említett folyamatok miatt háttérbe szorult. Technikai szempontból a japán fizetőeszköznek támaszt jelenthetnek a 110.40, illetve a 111-es szintek, míg erősödének útjában ellenállási pontként a 109.30 és a 109-es szintek mutatkoznak.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem