Pannon GSM: dőlt a pénz az első negyedévben

Pénzcentrum
2004. május 5. 09:05

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég. Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég.

Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A visszafogott piaci stratégia most (szemben 4Q03-mal) meghozta az eredményét, az EBITDA számításaink szerint 16 milliárd forint feletti érték lett.


A norvég koronában és a forintban számított adatok között most jelentős elétérések vannak, a forint most lényegesen erősebb a NOK-kal szemben, mint a bázisidőszakban.

A forintban számolt árbevétel 9%-os növekedést mutat, amely egyaránt betudható az ARPU (egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel) és az előfizetői létszám növekedésének. A dinamika ugyan a múlté, a telített piacon ekkora bővülés elfogadhatónak számít.

A norvég tulajdonos számára lényegesebb EBITDA már kétszámjegyű növekedést mutat forintban, amely utal a működési hatékonyság növekedésére. Az üzemi eredmény 15%-kal 9.5 milliárd forintra bővült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beruházási szint igen alacsony, a 3 milliárd forintos érték jelzi, hogy hálózatbővítésről szó sincs. AZ EBITDA-CAPEX margin 32% feletti, amely jelzi a Pannon GSM cash-cow jellegét. Felmerül a kérdés, hogy ilyen magas szabad cash-flow mellett mi lesz a termelődő pénzzel.

Összességében a PGSM jó (várakozásainknál jobb) negyedévet zárt. Amennyiben a mobilcég képes az üzleti hatékonyság terén megfigyelhető kiváló képességeit átfordítani a piac versenyre, akkor sem sok gond várható. A piaci verseny terén a Pannontól nagyobb aktívitásra számítunk az idei évben, ennek hiányában a cég a számhordozhatóság vesztese lehet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?