Pannon GSM: dőlt a pénz az első negyedévben

Pénzcentrum
2004. május 5. 09:05

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég. Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég.

Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A visszafogott piaci stratégia most (szemben 4Q03-mal) meghozta az eredményét, az EBITDA számításaink szerint 16 milliárd forint feletti érték lett.


A norvég koronában és a forintban számított adatok között most jelentős elétérések vannak, a forint most lényegesen erősebb a NOK-kal szemben, mint a bázisidőszakban.

A forintban számolt árbevétel 9%-os növekedést mutat, amely egyaránt betudható az ARPU (egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel) és az előfizetői létszám növekedésének. A dinamika ugyan a múlté, a telített piacon ekkora bővülés elfogadhatónak számít.

A norvég tulajdonos számára lényegesebb EBITDA már kétszámjegyű növekedést mutat forintban, amely utal a működési hatékonyság növekedésére. Az üzemi eredmény 15%-kal 9.5 milliárd forintra bővült.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A beruházási szint igen alacsony, a 3 milliárd forintos érték jelzi, hogy hálózatbővítésről szó sincs. AZ EBITDA-CAPEX margin 32% feletti, amely jelzi a Pannon GSM cash-cow jellegét. Felmerül a kérdés, hogy ilyen magas szabad cash-flow mellett mi lesz a termelődő pénzzel.

Összességében a PGSM jó (várakozásainknál jobb) negyedévet zárt. Amennyiben a mobilcég képes az üzleti hatékonyság terén megfigyelhető kiváló képességeit átfordítani a piac versenyre, akkor sem sok gond várható. A piaci verseny terén a Pannontól nagyobb aktívitásra számítunk az idei évben, ennek hiányában a cég a számhordozhatóság vesztese lehet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM