36 °C Budapest

Pannon GSM: dőlt a pénz az első negyedévben

Pénzcentrum
2004. május 5. 09:05

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég. Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A

Bár a holnap publikálandó forint és a Telenor gyorsjelentésben közzétett norvég koronában jegyzett eredmény között szokott eltérés mutatkozni a Pannon GSM esetében, de azt már most elmondhatjuk, hogy jó 1. negyedévet zárt a 2. számú hazai mobilcég.

Az ügyfélakvizíciók terén felmutatott lemaradást jó működési hatékonysággal kompenzálta a Pannon, EBITDA marginja a 40%-ot ostromolja. A visszafogott piaci stratégia most (szemben 4Q03-mal) meghozta az eredményét, az EBITDA számításaink szerint 16 milliárd forint feletti érték lett.


A norvég koronában és a forintban számított adatok között most jelentős elétérések vannak, a forint most lényegesen erősebb a NOK-kal szemben, mint a bázisidőszakban.

A forintban számolt árbevétel 9%-os növekedést mutat, amely egyaránt betudható az ARPU (egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel) és az előfizetői létszám növekedésének. A dinamika ugyan a múlté, a telített piacon ekkora bővülés elfogadhatónak számít.

A norvég tulajdonos számára lényegesebb EBITDA már kétszámjegyű növekedést mutat forintban, amely utal a működési hatékonyság növekedésére. Az üzemi eredmény 15%-kal 9.5 milliárd forintra bővült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A beruházási szint igen alacsony, a 3 milliárd forintos érték jelzi, hogy hálózatbővítésről szó sincs. AZ EBITDA-CAPEX margin 32% feletti, amely jelzi a Pannon GSM cash-cow jellegét. Felmerül a kérdés, hogy ilyen magas szabad cash-flow mellett mi lesz a termelődő pénzzel.

Összességében a PGSM jó (várakozásainknál jobb) negyedévet zárt. Amennyiben a mobilcég képes az üzleti hatékonyság terén megfigyelhető kiváló képességeit átfordítani a piac versenyre, akkor sem sok gond várható. A piaci verseny terén a Pannontól nagyobb aktívitásra számítunk az idei évben, ennek hiányában a cég a számhordozhatóság vesztese lehet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?