27 °C Budapest

Schröder nagy dilemmája: élénkítés vagy takarékoskodás?

Pénzcentrum
2004. május 3. 16:06

Wolfgang Clement gazdasági és Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy a kormány feladná célként kitűzött takarékos államháztartási politikáját, s inkább még több belső adósságot felhalmozva a gazdasági növekedés szempontjait helyezi előtérbe. Szakértők és egyes kormányzati tervek már a 2006-os választást is egyre hangsúlyosabban figyelembe veszik, amely azt vetíti előre, hogy a költségvetési eszközökkel erősített gazdasági fellendülés ára az lehet, hogy Németország már az ötödik egymást követő évben fogja megszegni a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előírást. Amennyiben a Schröder-kormány a takarékoskodás útját választja, azzal bizonyára nem nyerhet a választásokon.

Az MTI tudósítása szerint Hans Eichel német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy tartós konszolidálás nélkül Németország nem juthat ki az adósságcsapdából , s a sajtóban megjelent költségvetési fordulatról tudni vélő híreket "alapvetően hamisaknak és kitaláltaknak" minősítette.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn más lapokkal egyetemben arról számolt be, hogy a múlt hét szerdáján szűk körben tanácskozott Gerhard Schröder kancellár, Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Hans Eichel és Joschka Fischer, a zöldek külügyminiszter. Kimaradt a körből viszont Wolfgang Clement gazdsági miniszter, aki feltételezések szerint ezt megint zokon veheti, miután nem közölték vele időben: a párt élén Schrödert Müntefering váltja fel.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a szerdai megbeszélésen Eichel elmondta: az idei évre további 18 milliárd euró hiányzik az államháztartásból jövőre pedig 15 milliárd . Amennyiben a becslés beigazolódna, az idén a belső eladósodás rekordmértékben, 47 milliárd euróval nőne, a jelenleg tervezett közel 30 milliárdhoz képest. 2005-re e pillanatban 21 milliárd euró az újabb belső eladósodás irányszáma. Tisztábban látnak majd május 13. után, amikor is közzéteszik az adóbevételi becsléseket.

A szerdai találkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy egyelőre nem állítanak össze további takarékossági csomagokat, s a szociális ellátó rendszereket sem akarják tovább szűkíteni . Ezzel szemben a szociáldemokrata-zöld koalíció milliárdokat kíván invesztálni képzési és innovációs programokba, és ezen kívül megvizsgálják, hogy milyen állami érdekeltségű vagyonrészeket lehet áruba bocsátani. A kormány nyilvánvalóan vállalja, hogy Németország 2005-ben is - sorrendben negyedszer - megszegi a GDP-arányos államháztartási kritériumra vonatkozó előírást- írta a Süddeutsche Zeitung.

Lapbeszámolók szerint a szociáldemokrata-zöld tervek már a 2006-os általános választásokat is tekintetbe veszik , mondván, hogy nem állhatnak a választók elé csupa takarékossági csomaggal, ilyesmikkel nem nyerhetnek. A költségvetési lazítás-szigorítás dilemmája az elkövetkezendő időszakban tovább erősödhet. Amennyiben a 2006-os tervek is egyértelműen a költésgvetési lazításra koncentrálnak, úgy már az ötödik egymást követő évben is megszegésre kerülhet az említett GDP-arányos hiányra vonatkozó előírás.

Berlinben feltűnőnek tartják, hogy a szűk körű tanácskozás egyik résztvevőjeként említett Joschka Fischer a hétfői Der Spiegelnek kijelentette: egy behatárolt időszakban a konjunktúra-élénkítésnek elsőbbséget kell élveznie, anélkül, hogy a kormánykoalíció fel akarná adni a strukturális reformokat. "Csak takarékoskodás, törlés és kurtítás nem eredményez szükséges növekedést " - jelentette ki Fischer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenzéki politikusok ugyanakkor óva intik a kormányt a további adósság-felhalmozástól, takarékosságra és lemondásra szólítva fel a kormánypártot.

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a német gazdaság helyzetével és kilátásaival, melyekből az tűnik ki, hogy Európa legnagyobb gazdasága továbbra is "vergődik", a lakossági kereslet továbbra is alacsony szinten van, amelyhez jelentősen hozzájárul a rekordszintű munkanélküliség is. Bár az IFO-intézet legutóbbi konjunktúra-indexe váratlanul igen kedvező képet mutatott, a gazdasági folyamatokban azonban alapvetően továbbra sem várható jelentős javulás .

A gazdasági folyamatokat jól tükrözi az, hogy a múlt héten mind a hat vezető német gazdaságkutató intézet, mind a német kormány (a mai napon pedig a német BDB bankszövetség is) másfél százalékra vitte lejjebb GDP-bővülésre vonatkozó idei prognózisát. A lépés elismerése annak, hogy a döntően a világgazdasági fellendüléshez kötött német élénkülési várakozások túlzottan optimisták voltak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM