32 °C Budapest

Schröder nagy dilemmája: élénkítés vagy takarékoskodás?

Pénzcentrum
2004. május 3. 16:06

Wolfgang Clement gazdasági és Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy a kormány feladná célként kitűzött takarékos államháztartási politikáját, s inkább még több belső adósságot felhalmozva a gazdasági növekedés szempontjait helyezi előtérbe. Szakértők és egyes kormányzati tervek már a 2006-os választást is egyre hangsúlyosabban figyelembe veszik, amely azt vetíti előre, hogy a költségvetési eszközökkel erősített gazdasági fellendülés ára az lehet, hogy Németország már az ötödik egymást követő évben fogja megszegni a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előírást. Amennyiben a Schröder-kormány a takarékoskodás útját választja, azzal bizonyára nem nyerhet a választásokon.

Az MTI tudósítása szerint Hans Eichel német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy tartós konszolidálás nélkül Németország nem juthat ki az adósságcsapdából , s a sajtóban megjelent költségvetési fordulatról tudni vélő híreket "alapvetően hamisaknak és kitaláltaknak" minősítette.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn más lapokkal egyetemben arról számolt be, hogy a múlt hét szerdáján szűk körben tanácskozott Gerhard Schröder kancellár, Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Hans Eichel és Joschka Fischer, a zöldek külügyminiszter. Kimaradt a körből viszont Wolfgang Clement gazdsági miniszter, aki feltételezések szerint ezt megint zokon veheti, miután nem közölték vele időben: a párt élén Schrödert Müntefering váltja fel.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a szerdai megbeszélésen Eichel elmondta: az idei évre további 18 milliárd euró hiányzik az államháztartásból jövőre pedig 15 milliárd . Amennyiben a becslés beigazolódna, az idén a belső eladósodás rekordmértékben, 47 milliárd euróval nőne, a jelenleg tervezett közel 30 milliárdhoz képest. 2005-re e pillanatban 21 milliárd euró az újabb belső eladósodás irányszáma. Tisztábban látnak majd május 13. után, amikor is közzéteszik az adóbevételi becsléseket.

A szerdai találkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy egyelőre nem állítanak össze további takarékossági csomagokat, s a szociális ellátó rendszereket sem akarják tovább szűkíteni . Ezzel szemben a szociáldemokrata-zöld koalíció milliárdokat kíván invesztálni képzési és innovációs programokba, és ezen kívül megvizsgálják, hogy milyen állami érdekeltségű vagyonrészeket lehet áruba bocsátani. A kormány nyilvánvalóan vállalja, hogy Németország 2005-ben is - sorrendben negyedszer - megszegi a GDP-arányos államháztartási kritériumra vonatkozó előírást- írta a Süddeutsche Zeitung.

Lapbeszámolók szerint a szociáldemokrata-zöld tervek már a 2006-os általános választásokat is tekintetbe veszik , mondván, hogy nem állhatnak a választók elé csupa takarékossági csomaggal, ilyesmikkel nem nyerhetnek. A költségvetési lazítás-szigorítás dilemmája az elkövetkezendő időszakban tovább erősödhet. Amennyiben a 2006-os tervek is egyértelműen a költésgvetési lazításra koncentrálnak, úgy már az ötödik egymást követő évben is megszegésre kerülhet az említett GDP-arányos hiányra vonatkozó előírás.

Berlinben feltűnőnek tartják, hogy a szűk körű tanácskozás egyik résztvevőjeként említett Joschka Fischer a hétfői Der Spiegelnek kijelentette: egy behatárolt időszakban a konjunktúra-élénkítésnek elsőbbséget kell élveznie, anélkül, hogy a kormánykoalíció fel akarná adni a strukturális reformokat. "Csak takarékoskodás, törlés és kurtítás nem eredményez szükséges növekedést " - jelentette ki Fischer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenzéki politikusok ugyanakkor óva intik a kormányt a további adósság-felhalmozástól, takarékosságra és lemondásra szólítva fel a kormánypártot.

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a német gazdaság helyzetével és kilátásaival, melyekből az tűnik ki, hogy Európa legnagyobb gazdasága továbbra is "vergődik", a lakossági kereslet továbbra is alacsony szinten van, amelyhez jelentősen hozzájárul a rekordszintű munkanélküliség is. Bár az IFO-intézet legutóbbi konjunktúra-indexe váratlanul igen kedvező képet mutatott, a gazdasági folyamatokban azonban alapvetően továbbra sem várható jelentős javulás .

A gazdasági folyamatokat jól tükrözi az, hogy a múlt héten mind a hat vezető német gazdaságkutató intézet, mind a német kormány (a mai napon pedig a német BDB bankszövetség is) másfél százalékra vitte lejjebb GDP-bővülésre vonatkozó idei prognózisát. A lépés elismerése annak, hogy a döntően a világgazdasági fellendüléshez kötött német élénkülési várakozások túlzottan optimisták voltak.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?