27 °C Budapest

Schröder nagy dilemmája: élénkítés vagy takarékoskodás?

Pénzcentrum
2004. május 3. 16:06

Wolfgang Clement gazdasági és Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy a kormány feladná célként kitűzött takarékos államháztartási politikáját, s inkább még több belső adósságot felhalmozva a gazdasági növekedés szempontjait helyezi előtérbe. Szakértők és egyes kormányzati tervek már a 2006-os választást is egyre hangsúlyosabban figyelembe veszik, amely azt vetíti előre, hogy a költségvetési eszközökkel erősített gazdasági fellendülés ára az lehet, hogy Németország már az ötödik egymást követő évben fogja megszegni a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előírást. Amennyiben a Schröder-kormány a takarékoskodás útját választja, azzal bizonyára nem nyerhet a választásokon.

Az MTI tudósítása szerint Hans Eichel német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy tartós konszolidálás nélkül Németország nem juthat ki az adósságcsapdából , s a sajtóban megjelent költségvetési fordulatról tudni vélő híreket "alapvetően hamisaknak és kitaláltaknak" minősítette.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn más lapokkal egyetemben arról számolt be, hogy a múlt hét szerdáján szűk körben tanácskozott Gerhard Schröder kancellár, Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Hans Eichel és Joschka Fischer, a zöldek külügyminiszter. Kimaradt a körből viszont Wolfgang Clement gazdsági miniszter, aki feltételezések szerint ezt megint zokon veheti, miután nem közölték vele időben: a párt élén Schrödert Müntefering váltja fel.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a szerdai megbeszélésen Eichel elmondta: az idei évre további 18 milliárd euró hiányzik az államháztartásból jövőre pedig 15 milliárd . Amennyiben a becslés beigazolódna, az idén a belső eladósodás rekordmértékben, 47 milliárd euróval nőne, a jelenleg tervezett közel 30 milliárdhoz képest. 2005-re e pillanatban 21 milliárd euró az újabb belső eladósodás irányszáma. Tisztábban látnak majd május 13. után, amikor is közzéteszik az adóbevételi becsléseket.

A szerdai találkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy egyelőre nem állítanak össze további takarékossági csomagokat, s a szociális ellátó rendszereket sem akarják tovább szűkíteni . Ezzel szemben a szociáldemokrata-zöld koalíció milliárdokat kíván invesztálni képzési és innovációs programokba, és ezen kívül megvizsgálják, hogy milyen állami érdekeltségű vagyonrészeket lehet áruba bocsátani. A kormány nyilvánvalóan vállalja, hogy Németország 2005-ben is - sorrendben negyedszer - megszegi a GDP-arányos államháztartási kritériumra vonatkozó előírást- írta a Süddeutsche Zeitung.

Lapbeszámolók szerint a szociáldemokrata-zöld tervek már a 2006-os általános választásokat is tekintetbe veszik , mondván, hogy nem állhatnak a választók elé csupa takarékossági csomaggal, ilyesmikkel nem nyerhetnek. A költségvetési lazítás-szigorítás dilemmája az elkövetkezendő időszakban tovább erősödhet. Amennyiben a 2006-os tervek is egyértelműen a költésgvetési lazításra koncentrálnak, úgy már az ötödik egymást követő évben is megszegésre kerülhet az említett GDP-arányos hiányra vonatkozó előírás.

Berlinben feltűnőnek tartják, hogy a szűk körű tanácskozás egyik résztvevőjeként említett Joschka Fischer a hétfői Der Spiegelnek kijelentette: egy behatárolt időszakban a konjunktúra-élénkítésnek elsőbbséget kell élveznie, anélkül, hogy a kormánykoalíció fel akarná adni a strukturális reformokat. "Csak takarékoskodás, törlés és kurtítás nem eredményez szükséges növekedést " - jelentette ki Fischer.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenzéki politikusok ugyanakkor óva intik a kormányt a további adósság-felhalmozástól, takarékosságra és lemondásra szólítva fel a kormánypártot.

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a német gazdaság helyzetével és kilátásaival, melyekből az tűnik ki, hogy Európa legnagyobb gazdasága továbbra is "vergődik", a lakossági kereslet továbbra is alacsony szinten van, amelyhez jelentősen hozzájárul a rekordszintű munkanélküliség is. Bár az IFO-intézet legutóbbi konjunktúra-indexe váratlanul igen kedvező képet mutatott, a gazdasági folyamatokban azonban alapvetően továbbra sem várható jelentős javulás .

A gazdasági folyamatokat jól tükrözi az, hogy a múlt héten mind a hat vezető német gazdaságkutató intézet, mind a német kormány (a mai napon pedig a német BDB bankszövetség is) másfél százalékra vitte lejjebb GDP-bővülésre vonatkozó idei prognózisát. A lépés elismerése annak, hogy a döntően a világgazdasági fellendüléshez kötött német élénkülési várakozások túlzottan optimisták voltak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?