11 °C Budapest

Schröder nagy dilemmája: élénkítés vagy takarékoskodás?

Pénzcentrum
2004. május 3. 16:06

Wolfgang Clement gazdasági és Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy a kormány feladná célként kitűzött takarékos államháztartási politikáját, s inkább még több belső adósságot felhalmozva a gazdasági növekedés szempontjait helyezi előtérbe. Szakértők és egyes kormányzati tervek már a 2006-os választást is egyre hangsúlyosabban figyelembe veszik, amely azt vetíti előre, hogy a költségvetési eszközökkel erősített gazdasági fellendülés ára az lehet, hogy Németország már az ötödik egymást követő évben fogja megszegni a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előírást. Amennyiben a Schröder-kormány a takarékoskodás útját választja, azzal bizonyára nem nyerhet a választásokon.

Az MTI tudósítása szerint Hans Eichel német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy tartós konszolidálás nélkül Németország nem juthat ki az adósságcsapdából , s a sajtóban megjelent költségvetési fordulatról tudni vélő híreket "alapvetően hamisaknak és kitaláltaknak" minősítette.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn más lapokkal egyetemben arról számolt be, hogy a múlt hét szerdáján szűk körben tanácskozott Gerhard Schröder kancellár, Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Hans Eichel és Joschka Fischer, a zöldek külügyminiszter. Kimaradt a körből viszont Wolfgang Clement gazdsági miniszter, aki feltételezések szerint ezt megint zokon veheti, miután nem közölték vele időben: a párt élén Schrödert Müntefering váltja fel.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a szerdai megbeszélésen Eichel elmondta: az idei évre további 18 milliárd euró hiányzik az államháztartásból jövőre pedig 15 milliárd . Amennyiben a becslés beigazolódna, az idén a belső eladósodás rekordmértékben, 47 milliárd euróval nőne, a jelenleg tervezett közel 30 milliárdhoz képest. 2005-re e pillanatban 21 milliárd euró az újabb belső eladósodás irányszáma. Tisztábban látnak majd május 13. után, amikor is közzéteszik az adóbevételi becsléseket.

A szerdai találkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy egyelőre nem állítanak össze további takarékossági csomagokat, s a szociális ellátó rendszereket sem akarják tovább szűkíteni . Ezzel szemben a szociáldemokrata-zöld koalíció milliárdokat kíván invesztálni képzési és innovációs programokba, és ezen kívül megvizsgálják, hogy milyen állami érdekeltségű vagyonrészeket lehet áruba bocsátani. A kormány nyilvánvalóan vállalja, hogy Németország 2005-ben is - sorrendben negyedszer - megszegi a GDP-arányos államháztartási kritériumra vonatkozó előírást- írta a Süddeutsche Zeitung.

Lapbeszámolók szerint a szociáldemokrata-zöld tervek már a 2006-os általános választásokat is tekintetbe veszik , mondván, hogy nem állhatnak a választók elé csupa takarékossági csomaggal, ilyesmikkel nem nyerhetnek. A költségvetési lazítás-szigorítás dilemmája az elkövetkezendő időszakban tovább erősödhet. Amennyiben a 2006-os tervek is egyértelműen a költésgvetési lazításra koncentrálnak, úgy már az ötödik egymást követő évben is megszegésre kerülhet az említett GDP-arányos hiányra vonatkozó előírás.

Berlinben feltűnőnek tartják, hogy a szűk körű tanácskozás egyik résztvevőjeként említett Joschka Fischer a hétfői Der Spiegelnek kijelentette: egy behatárolt időszakban a konjunktúra-élénkítésnek elsőbbséget kell élveznie, anélkül, hogy a kormánykoalíció fel akarná adni a strukturális reformokat. "Csak takarékoskodás, törlés és kurtítás nem eredményez szükséges növekedést " - jelentette ki Fischer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenzéki politikusok ugyanakkor óva intik a kormányt a további adósság-felhalmozástól, takarékosságra és lemondásra szólítva fel a kormánypártot.

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a német gazdaság helyzetével és kilátásaival, melyekből az tűnik ki, hogy Európa legnagyobb gazdasága továbbra is "vergődik", a lakossági kereslet továbbra is alacsony szinten van, amelyhez jelentősen hozzájárul a rekordszintű munkanélküliség is. Bár az IFO-intézet legutóbbi konjunktúra-indexe váratlanul igen kedvező képet mutatott, a gazdasági folyamatokban azonban alapvetően továbbra sem várható jelentős javulás .

A gazdasági folyamatokat jól tükrözi az, hogy a múlt héten mind a hat vezető német gazdaságkutató intézet, mind a német kormány (a mai napon pedig a német BDB bankszövetség is) másfél százalékra vitte lejjebb GDP-bővülésre vonatkozó idei prognózisát. A lépés elismerése annak, hogy a döntően a világgazdasági fellendüléshez kötött német élénkülési várakozások túlzottan optimisták voltak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem