13 °C Budapest

Nem kell betartanunk a 3%-os deficit-előírást

Pénzcentrum
2004. május 3. 13:18

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Politikai Bizottságának szóvivője a mai ülést követően kijelentette, hogy a most hétvégén csatlakozott 10 új tagországnak megengedik - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket - tudósított a Reuters.A szóvivő hozzátette, hogy az Európai Bizottság - amely a közösségi jogszabályok betartása felett őrködik - számításai szerint több most csatlakozott ország túllépi a deficitre vonatkozó előírást (az államháztartás hiánya maximum a GDP 3%- a). "Ezekben az országokban a speciális körülmények miatt nem kell csökkenteni a hiány mértékét a következő években, azonban a konvergencia-programban felvázolt ütemtervet követniük kell" - jelenette ki a szóvivő.

Brüsszel egyébként természetesen elvárja, hogy minden tagállam törekedjen a kiegyensúlyozott költségvetés elérésére. Többször elhangzott az a kijelentés is, hogy tekintetbe véve a gazdaságpolitikai nehézségeket, Brüsszel évi legalább 0.5 százalékpontos GDP-arányos hiánycsökkentést tart kívánatosnak.

A konvergencia-programok közép-távú költségvetési tervek, amelyeket minden évben (idén május 15-ig) be kell nyújtaniuk a már EU-tag, de még nem eurózóna-tagoknak, melyben megfogalmazzák azt az ütemtervet, amely bemutatja, hogy az adott ország hogyan és mikorra tervezi teljesíteni a maastrichti konvergenci-kritériumokat, annak érdekében, hogy bevezethesse az eurót.

A mai bejelentés fontossága abban áll, hogy elvileg minden EU-tagországnak be kell tartnia a sokak által - különösen a most csatlakozók esetében - túlzottan szigorúnak ítélt 3%-os deficit-határt. Amennyiben egy ország megszegi ezt, úgy vele szemben elvileg megindításra kerülhet a túlköltekezés miatti ún. deficit-eljárás, melynek végeredményeként az adott ország igen súlyos pénzbüntetésre számíthat , amelyet az EU közös kasszájába kell befizetnie.

Amint emlékezetes, tavaly ősszel a legnagyobb EU-tagországoknak - Németországnak és Franciaországnak, amelyek már évek óta túllépik a deficit-határt - sikerült elérniük, hogy felfüggesztésre kerüljenek a velük szemben megindított deficit-eljárások, elkerülve a súlyos pénzbüntetéseket.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20