13 °C Budapest

Nem kell betartanunk a 3%-os deficit-előírást

Pénzcentrum
2004. május 3. 13:18

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Politikai Bizottságának szóvivője a mai ülést követően kijelentette, hogy a most hétvégén csatlakozott 10 új tagországnak megengedik - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket - tudósított a Reuters.



A szóvivő hozzátette, hogy az Európai Bizottság - amely a közösségi jogszabályok betartása felett őrködik - számításai szerint több most csatlakozott ország túllépi a deficitre vonatkozó előírást (az államháztartás hiánya maximum a GDP 3%- a). "Ezekben az országokban a speciális körülmények miatt nem kell csökkenteni a hiány mértékét a következő években, azonban a konvergencia-programban felvázolt ütemtervet követniük kell" - jelenette ki a szóvivő.

Brüsszel egyébként természetesen elvárja, hogy minden tagállam törekedjen a kiegyensúlyozott költségvetés elérésére. Többször elhangzott az a kijelentés is, hogy tekintetbe véve a gazdaságpolitikai nehézségeket, Brüsszel évi legalább 0.5 százalékpontos GDP-arányos hiánycsökkentést tart kívánatosnak.

A konvergencia-programok közép-távú költségvetési tervek, amelyeket minden évben (idén május 15-ig) be kell nyújtaniuk a már EU-tag, de még nem eurózóna-tagoknak, melyben megfogalmazzák azt az ütemtervet, amely bemutatja, hogy az adott ország hogyan és mikorra tervezi teljesíteni a maastrichti konvergenci-kritériumokat, annak érdekében, hogy bevezethesse az eurót.

A mai bejelentés fontossága abban áll, hogy elvileg minden EU-tagországnak be kell tartnia a sokak által - különösen a most csatlakozók esetében - túlzottan szigorúnak ítélt 3%-os deficit-határt. Amennyiben egy ország megszegi ezt, úgy vele szemben elvileg megindításra kerülhet a túlköltekezés miatti ún. deficit-eljárás, melynek végeredményeként az adott ország igen súlyos pénzbüntetésre számíthat , amelyet az EU közös kasszájába kell befizetnie.

Amint emlékezetes, tavaly ősszel a legnagyobb EU-tagországoknak - Németországnak és Franciaországnak, amelyek már évek óta túllépik a deficit-határt - sikerült elérniük, hogy felfüggesztésre kerüljenek a velük szemben megindított deficit-eljárások, elkerülve a súlyos pénzbüntetéseket.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm