24 °C Budapest

Nem kell betartanunk a 3%-os deficit-előírást

Pénzcentrum
2004. május 3. 13:18

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Politikai Bizottságának szóvivője a mai ülést követően kijelentette, hogy a most hétvégén csatlakozott 10 új tagországnak megengedik - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket - tudósított a Reuters.A szóvivő hozzátette, hogy az Európai Bizottság - amely a közösségi jogszabályok betartása felett őrködik - számításai szerint több most csatlakozott ország túllépi a deficitre vonatkozó előírást (az államháztartás hiánya maximum a GDP 3%- a). "Ezekben az országokban a speciális körülmények miatt nem kell csökkenteni a hiány mértékét a következő években, azonban a konvergencia-programban felvázolt ütemtervet követniük kell" - jelenette ki a szóvivő.

Brüsszel egyébként természetesen elvárja, hogy minden tagállam törekedjen a kiegyensúlyozott költségvetés elérésére. Többször elhangzott az a kijelentés is, hogy tekintetbe véve a gazdaságpolitikai nehézségeket, Brüsszel évi legalább 0.5 százalékpontos GDP-arányos hiánycsökkentést tart kívánatosnak.

A konvergencia-programok közép-távú költségvetési tervek, amelyeket minden évben (idén május 15-ig) be kell nyújtaniuk a már EU-tag, de még nem eurózóna-tagoknak, melyben megfogalmazzák azt az ütemtervet, amely bemutatja, hogy az adott ország hogyan és mikorra tervezi teljesíteni a maastrichti konvergenci-kritériumokat, annak érdekében, hogy bevezethesse az eurót.

A mai bejelentés fontossága abban áll, hogy elvileg minden EU-tagországnak be kell tartnia a sokak által - különösen a most csatlakozók esetében - túlzottan szigorúnak ítélt 3%-os deficit-határt. Amennyiben egy ország megszegi ezt, úgy vele szemben elvileg megindításra kerülhet a túlköltekezés miatti ún. deficit-eljárás, melynek végeredményeként az adott ország igen súlyos pénzbüntetésre számíthat , amelyet az EU közös kasszájába kell befizetnie.

Amint emlékezetes, tavaly ősszel a legnagyobb EU-tagországoknak - Németországnak és Franciaországnak, amelyek már évek óta túllépik a deficit-határt - sikerült elérniük, hogy felfüggesztésre kerüljenek a velük szemben megindított deficit-eljárások, elkerülve a súlyos pénzbüntetéseket.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?