Nem kell betartanunk a 3%-os deficit-előírást

Pénzcentrum
2004. május 3. 13:18

Az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Politikai Bizottságának szóvivője a mai ülést követően kijelentette, hogy a most hétvégén csatlakozott 10 új tagországnak megengedik - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket - tudósított a Reuters.A szóvivő hozzátette, hogy az Európai Bizottság - amely a közösségi jogszabályok betartása felett őrködik - számításai szerint több most csatlakozott ország túllépi a deficitre vonatkozó előírást (az államháztartás hiánya maximum a GDP 3%- a). "Ezekben az országokban a speciális körülmények miatt nem kell csökkenteni a hiány mértékét a következő években, azonban a konvergencia-programban felvázolt ütemtervet követniük kell" - jelenette ki a szóvivő.

Brüsszel egyébként természetesen elvárja, hogy minden tagállam törekedjen a kiegyensúlyozott költségvetés elérésére. Többször elhangzott az a kijelentés is, hogy tekintetbe véve a gazdaságpolitikai nehézségeket, Brüsszel évi legalább 0.5 százalékpontos GDP-arányos hiánycsökkentést tart kívánatosnak.

A konvergencia-programok közép-távú költségvetési tervek, amelyeket minden évben (idén május 15-ig) be kell nyújtaniuk a már EU-tag, de még nem eurózóna-tagoknak, melyben megfogalmazzák azt az ütemtervet, amely bemutatja, hogy az adott ország hogyan és mikorra tervezi teljesíteni a maastrichti konvergenci-kritériumokat, annak érdekében, hogy bevezethesse az eurót.

A mai bejelentés fontossága abban áll, hogy elvileg minden EU-tagországnak be kell tartnia a sokak által - különösen a most csatlakozók esetében - túlzottan szigorúnak ítélt 3%-os deficit-határt. Amennyiben egy ország megszegi ezt, úgy vele szemben elvileg megindításra kerülhet a túlköltekezés miatti ún. deficit-eljárás, melynek végeredményeként az adott ország igen súlyos pénzbüntetésre számíthat , amelyet az EU közös kasszájába kell befizetnie.

Amint emlékezetes, tavaly ősszel a legnagyobb EU-tagországoknak - Németországnak és Franciaországnak, amelyek már évek óta túllépik a deficit-határt - sikerült elérniük, hogy felfüggesztésre kerüljenek a velük szemben megindított deficit-eljárások, elkerülve a súlyos pénzbüntetéseket.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06