22 °C Budapest

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de továbbra sem bíznak a németek

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:40

Németországban márciusban, gyenge fogyasztói bizalom közepette, már valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom a februári visszaesés után. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly márciusinál változatlan áron - jelentették pénteken a szövetségi statisztikai hivatalban. Februárban 0,9 százalékkal csökkent a forgalom tizenkét hónapra számolva - tudósított az MTI.

Márciusban a hónapon belül azonban visszaesés volt, a forgalom 0.5 százalékkal hanyatlott februárhoz képest, a februári 0.1 százalékos havi növekedés után.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi forgalom bővülésének várttól való elmaradása már hosszabb idő óta gondot okoz, mert szakértők szerint ez lendíthetné ki a gazdaságot a stagnálási periódusból. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók egyre többet költsenek, a munkaerőpiacon is tartósabban kedvező jeleknek kellene mutatkozniuk, azonban a munkanélküliség az elmúlt hónapokban Németországban éppen a csúcson volt.

Amennyiben az euró-zóna több országában is fellendülne a kiskereskedelmi forgalom, úgy az előbb-utóbb az inflációs adatokban is tükröződne, ami az Európai Központi Bankot irányadó rátájának megemelésére is kényszeríthetné. (A legutóbbi eurózóna-infláció 1.6% lett, ami viszonylag kényelmes távolságra van a bank által felső határként kitűzött 2%-os -értéktől.)

Éppen e hét elején, a tavaszi szakvéleményükben, lefelé módosították a német gazdaság idén várható növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a vezető német gazdaságkutató intézetek: 1.5 százalékos növekedést várnak idén és ugyanennyit jövőre. Tavaly ősszel még 1.7 százalékos növekményt jósoltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hat vezető német gazdaságkutató intézet azt várja, hogy a gazdaság inkább az év második felében jön majd lendületbe. Az idén enyhén növekedhet a foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliek tábora továbbra is jóval négy millió fölött lesz (Gerhardt Schröder kancellárnak tehát egyik fontos választási igéretét egyelőre még mindig nem sikerült teljesítenie). A fogyasztás változatlanul gyenge marad szerintük.

A német kormány hivatalosan 1.5-2.0 százalékos GDP-növekedést vár az idén. A német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta a tavalyi volt legrosszabb év; 1993-ban 1.1 százalékkal esett vissza a német GDP. Németország gazdasága 0.2 százalékkal nőtt 2002-ben. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0.6 százalékkal, 2000-ben 2.9 százalékkal bővült.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM