32 °C Budapest

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de továbbra sem bíznak a németek

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:40

Németországban márciusban, gyenge fogyasztói bizalom közepette, már valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom a februári visszaesés után. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly márciusinál változatlan áron - jelentették pénteken a szövetségi statisztikai hivatalban. Februárban 0,9 százalékkal csökkent a forgalom tizenkét hónapra számolva - tudósított az MTI.

Márciusban a hónapon belül azonban visszaesés volt, a forgalom 0.5 százalékkal hanyatlott februárhoz képest, a februári 0.1 százalékos havi növekedés után.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi forgalom bővülésének várttól való elmaradása már hosszabb idő óta gondot okoz, mert szakértők szerint ez lendíthetné ki a gazdaságot a stagnálási periódusból. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók egyre többet költsenek, a munkaerőpiacon is tartósabban kedvező jeleknek kellene mutatkozniuk, azonban a munkanélküliség az elmúlt hónapokban Németországban éppen a csúcson volt.

Amennyiben az euró-zóna több országában is fellendülne a kiskereskedelmi forgalom, úgy az előbb-utóbb az inflációs adatokban is tükröződne, ami az Európai Központi Bankot irányadó rátájának megemelésére is kényszeríthetné. (A legutóbbi eurózóna-infláció 1.6% lett, ami viszonylag kényelmes távolságra van a bank által felső határként kitűzött 2%-os -értéktől.)

Éppen e hét elején, a tavaszi szakvéleményükben, lefelé módosították a német gazdaság idén várható növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a vezető német gazdaságkutató intézetek: 1.5 százalékos növekedést várnak idén és ugyanennyit jövőre. Tavaly ősszel még 1.7 százalékos növekményt jósoltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hat vezető német gazdaságkutató intézet azt várja, hogy a gazdaság inkább az év második felében jön majd lendületbe. Az idén enyhén növekedhet a foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliek tábora továbbra is jóval négy millió fölött lesz (Gerhardt Schröder kancellárnak tehát egyik fontos választási igéretét egyelőre még mindig nem sikerült teljesítenie). A fogyasztás változatlanul gyenge marad szerintük.

A német kormány hivatalosan 1.5-2.0 százalékos GDP-növekedést vár az idén. A német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta a tavalyi volt legrosszabb év; 1993-ban 1.1 százalékkal esett vissza a német GDP. Németország gazdasága 0.2 százalékkal nőtt 2002-ben. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0.6 százalékkal, 2000-ben 2.9 százalékkal bővült.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?