25 °C Budapest

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de továbbra sem bíznak a németek

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:40

Németországban márciusban, gyenge fogyasztói bizalom közepette, már valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom a februári visszaesés után. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly márciusinál változatlan áron - jelentették pénteken a szövetségi statisztikai hivatalban. Februárban 0,9 százalékkal csökkent a forgalom tizenkét hónapra számolva - tudósított az MTI.

Márciusban a hónapon belül azonban visszaesés volt, a forgalom 0.5 százalékkal hanyatlott februárhoz képest, a februári 0.1 százalékos havi növekedés után.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi forgalom bővülésének várttól való elmaradása már hosszabb idő óta gondot okoz, mert szakértők szerint ez lendíthetné ki a gazdaságot a stagnálási periódusból. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók egyre többet költsenek, a munkaerőpiacon is tartósabban kedvező jeleknek kellene mutatkozniuk, azonban a munkanélküliség az elmúlt hónapokban Németországban éppen a csúcson volt.

Amennyiben az euró-zóna több országában is fellendülne a kiskereskedelmi forgalom, úgy az előbb-utóbb az inflációs adatokban is tükröződne, ami az Európai Központi Bankot irányadó rátájának megemelésére is kényszeríthetné. (A legutóbbi eurózóna-infláció 1.6% lett, ami viszonylag kényelmes távolságra van a bank által felső határként kitűzött 2%-os -értéktől.)

Éppen e hét elején, a tavaszi szakvéleményükben, lefelé módosították a német gazdaság idén várható növekedésére vonatkozó előrejelzésüket a vezető német gazdaságkutató intézetek: 1.5 százalékos növekedést várnak idén és ugyanennyit jövőre. Tavaly ősszel még 1.7 százalékos növekményt jósoltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hat vezető német gazdaságkutató intézet azt várja, hogy a gazdaság inkább az év második felében jön majd lendületbe. Az idén enyhén növekedhet a foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliek tábora továbbra is jóval négy millió fölött lesz (Gerhardt Schröder kancellárnak tehát egyik fontos választási igéretét egyelőre még mindig nem sikerült teljesítenie). A fogyasztás változatlanul gyenge marad szerintük.

A német kormány hivatalosan 1.5-2.0 százalékos GDP-növekedést vár az idén. A német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta a tavalyi volt legrosszabb év; 1993-ban 1.1 százalékkal esett vissza a német GDP. Németország gazdasága 0.2 százalékkal nőtt 2002-ben. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0.6 százalékkal, 2000-ben 2.9 százalékkal bővült.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?