22 °C Budapest

Közel 2 %-kal tovább csökkentek az exportárak az iparban

Pénzcentrum
2004. április 30. 09:11

Folytatódott a februárban megindult mérséklődés: az ipari termelői árak 2004 márciusában 0.8%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban. A csökkenés a belföldi értékesítések esetében tapasztalt - bár az előző hónapokhoz képest gyengülő - 0.5%-os árnövekedés és a forintban mért exportértékesítéseknél mért 1.8%-os csökkenés eredőjeként alakult ki- tette közzé a KSH. Az exportértékesítéseknél bekövetkezett csökkenés csaknem megegyezik a forintárfolyam-változás mértékével. A 2003 márciusához viszonyított 12 havi árváltozás a termelői árak összességében 3.2%-os emelkedést jelzett, ezen belül a belföldi értékesítéseknél 7.3%-kal nőttek az árak, az exporté gyakorlatilag szinten maradt (-0.1%).

Az év első negyedévében az iparitermelőiár-növekedés átlagosan 4.3% volt, a belföldi értékesítések árszintje 7.2%-kal, az exporté 2.,1%-kal emelkedett az előző év első negyedévéhez viszonyítva.

A belföldi értékesítések márciusi 0.5%-os áremelkedésének hátterében a feldolgozóipari ágazatok 0.7%-os átlagos árnövekedése áll, amit elsősorban - a világpiaci árnövekedéssel összefüggésben - a kőolaj-feldolgozásban mért 6.6%-os áremelkedés indukált.

A belföldi értékesítések meghatározó részét képviselő élelmiszeriparban 0.1%-kal emelkedtek az árak, tavaly ugyanezen hónapban 0.1%-kal csökkentek. A jellemzőbb fogyasztást képviselő termékek esetében a feldolgozóipari átlagnál erőteljesebben, illetve akörül növekedett a dohánytermékek (2.5%), a keményítő, a haszonállat-eledel gyártása (1.3-1.5%), a baromfihús-feldolgozás, a malomipari termékek, valamint a sörgyártás (0.7-0.8%) árszintje, ugyanakkor jelentősebben csökkent a tejtermékeké, a cukoré és a tésztaféléké (0.8-1.8%). A feldolgozóipari átlagot meghaladó mértékben növekedett az elsősorban építőanyagokat előállító nem ásványi termékek ágazat (1.2%), továbbá a textília-, textilárugyártás (0.9%) árszintje is.

A villamosenergia-, gáz-, vízellátás ágazat 0.1%-os havi ármérséklődését a víztermelésben a nagyfogyasztóknak nyújtott árengedmény miatt csökkenő árak (2.0%) eredményezték, amely gyakorlatilag ellensúlyozta a gázgyártás, -elosztás áthúzódó árnövekedését is (0.5%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 7.3% volt, ezen belül az ún. energiaágazatban 16.4%, a feldolgozóipari ágazatokban 4.7%, a bányászatban közel 5%. Jelentősebb árnövekedések a gázgyártás és -elosztás (34.5%), a gőz-, melegvízellátás (14.4%), a vegyianyag-, -termékgyártás (8.1%), és az élelmiszer, ital, dohány ágazatban történtek (7.2%). Továbbra sem érte el az előző évi árszintet a kőolaj-feldolgozás termékeinek belföldi árszínvonala (97.1).

A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz mérten a feldolgozóiparban átlagosan 1.8%-kal mérséklődtek, mindössze egyetlen ágazatban, a kőolaj-feldolgozásban alakult ki 100 feletti árindex (102.3). A többi ágazatban 97.5-99.8 között szóródtak az árindexek. Az ipari kivitelt meghatározó gépiparban forintban 2.0%-kal, az élelmiszer-ipari kivitelben pedig 2.3%-kal alacsonyabb árakat mértünk, mint egy hónappal korábban. A teljes iparra vonatkozóan a 12 havi árváltozás 0.1%-os, kismértékű csökkenést mutat. Az első negyedévben mért összes árnövekedés 2.1% volt 2003 első negyedévéhez viszonyítva.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24