11 °C Budapest

EU-csatlakozók: fennállnak-e az optimális valutaövezet tulajdonságok?

Pénzcentrum
2004. április 28. 11:16

Tanulmányt készített az MNB a konjunktúraciklusok együttmozgásáról a régi és új EU tagállamok között. Darvas Zsolt és Szapáry György szerzők szerint általában elfogadott vélekedés, hogy azoknak az országoknak, amelyek egy pénzügyi unióhoz kívánnak tartozni, rendelkezniük kell az úgynevezett optimális valutaövezeti tulajdonságokkal. E tulajdonságok között szerepel a konjunktúraciklusok egybeesése. Míg Magyarország, Lengyelország és Szlovénia konjunktúraciklusai a GDP, az ipari termelés és az export terén nagymértékben közelednek a GMU tagországok ciklusaihoz, ugyanez nem mondható el a fogyasztásról és a szolgáltatásokról.

A tanulmány azt elemzi, hogy a GMU tagországaiban és abban a nyolc új EU-tag közép- és kelet-európai országban, amelyek integrációjában a következő lépés GMU-hoz való csatlakozás lesz, milyen mértékben hasonlítanak egymáshoz gazdasági ciklusok. A témában született korábbi tanulmányok többsége a GDP és az ipari termelés adatait használta, a most készült elemzés ezeken túlmenően a GDP főbb felhasználási és ágazati összetevőit is megvizsgálta, és a hasonlóságok fokának mérésére több mérőszámot is alkalmaztak a szerzők.

A tanulmány a következő főbb eredményeket tartalmazza. Míg Magyarország, Lengyelország és Szlovénia konjunktúraciklusai a GDP, az ipari termelés és az export terén nagymértékben közelednek a GMU tagországok ciklusaihoz, ugyanez nem mondható el a fogyasztásról és a szolgáltatásokról. A többi közép- és kelet-európai országban kevésbé, vagy egyáltalán nem beszélhetünk a konjunktúraciklusok egybeeséséről. A GMU tagországaiban a GMU-hoz való csatlakozás előkészítésének kezdete óta sikerült a GDP-t és annak fontos összetevőit egyre nagyobb mértékben összehangolni.

Bár ez az eredmény alátámasztja az optimális valutaövezetek kialakulásának endogén természetét, azonban mégsem tulajdonítható egyértelműen ennek, mert a világméretű konjunktúraciklus erősödése mellett is találtak a szerzők bizonyítékot. A tanulmányk egy további fontos eredménye az, hogy bár az úgynevezett fogyasztáskorreláció rejtélye továbbra is fennáll, annak mértéke a GMU tagországokban jelentősen csökkent , amely jó hír a közös monetáris politika vitele szempontjából.

Darvas Zsolt - Szapáry György: Konjunktúraciklusok együttmozgása a régi és új EU tagállamokban

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem