22 °C Budapest

Vodafone-Westel párharc a piacon

Pénzcentrum
2004. április 27. 12:43

Viszonylag egyszerűen modellezhető a magyar mobilpiac. A dinamika lecsökkent, a Vodafone agresszíven terjeszkedik, a Westel felveszi a kesztyűt, a Pannon meg lemorzsolódik. Nem történt ez máshogy márciusban sem. Az NHH adatai szerint 8,050 ezerre nőtt a magyarországi mobil ügyfelek száma, a penetráció 79.6%.A piac bővülése mindössze 36 ezer fő volt, ennek ellenére a Westel és a Vodafone jól teljesített, amely abban is megnyilvánult, hogy a Pannon 14 ezer ügyfelet vesztett. A Westel piaci részesedése 47.68%-ra nőtt, miközben a Vodafoné 17.3%-ra bővült.


Március vesztese a Pannon GSM lett, piaci részesedése 35.03%-ra csökkent. Ha megvizsgáljuk a piaci részesedések alakulását az elmúlt 12 hónapban, az láthatjuk, hogy a Westel már csak nagyon kis mínuszban van az egy évi állapothoz képest, a Vodafone részesedése közel 4% ponttal nőtt. A Pannon vesztesége meghaladja a 3%pontot.


A Pannon GSM teljesítménye nem volt túl jó, bár annyit érdemes megjegyezni, hogy a tulajdonosok a profiton és nem a piaci részesedésen keresztül mérik a teljesítmény. Ennek ellenére a Pannon GSM meg kívánja állítani a további lemorzsolódást, kérdés, hogy milyen sikerrel jár.


A piac gyakorlatilag már telített, így kíváncsian várjuk a várhatóan kellő intenzitással a nyáron beinduló számhordozhatóságot. Több ügyfelet a piacra bevonni nem nagyon érdemes, megindul a harc a jól fizető ügyfelek átcsábításért.


Bár még nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz a számhordozhatósággal a magyar piacon (a hivatalos kommunikációkban mindegyik cég nyerni akar), de mi azt valószínűsítjük, hogy folytatódik az a piaci trend, hogy a Westel képes megtartani magát, miközben a Vodafone előretör.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Mire alapozzuk ezt a véleményt?
A Westel tart legelőbbre a kommunikációban, a piacot kiválóan készítik elő. Véleményünk szerint az egy komoly marketingeszköz lesz, hogy 4 millió embert hívhatsz hálózaton belül. Mivel azonban a Westeltől valószínűleg nagyon sokan el is mennek (a méretéből kifolyólag), nettó nyereséget nem fog elérni, igazából véleményünk szerint pozitív végkifejlet a számára, ha az év végéig csak 1%pontot esik a piaci részesedése. A Westelt nem szabad lebecsülni, így azon sem kell majd meglepődni, ha 2004. végén nagyobb lesz a piaci részesedése, mint 2003 decemberében.


Mivel a Vodafone piac legkisebb szolgáltatója és kedvező árakkal operál (s ne felejtsük el a szükség szerint bevethető igen agresszív kommunikációról), biztos, hogy a piac nyertese lesz. Az év végére véleményünk szerint reális terv a 20%-os piaci részesedés.


A Pannon a jelenlegi eszköztárral nem képes megállítani a lemorzsolódást, mi elképzelhetőnek tartunk év végig egy 2%pontot meghaladó csökkenést a piaci részesedésben.

Amennyiben áttekintjük a negyedéves adatokat, megállapíthatjuk, hogy az őskor kivételével soha nem volt ilyen alacsony a növekedés. A piac csak 106 ezer fővel bővült. Hiába, a telítettség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?