26 °C Budapest

Vodafone-Westel párharc a piacon

Pénzcentrum
2004. április 27. 12:43

Viszonylag egyszerűen modellezhető a magyar mobilpiac. A dinamika lecsökkent, a Vodafone agresszíven terjeszkedik, a Westel felveszi a kesztyűt, a Pannon meg lemorzsolódik. Nem történt ez máshogy márciusban sem. Az NHH adatai szerint 8,050 ezerre nőtt a magyarországi mobil ügyfelek száma, a penetráció 79.6%.A piac bővülése mindössze 36 ezer fő volt, ennek ellenére a Westel és a Vodafone jól teljesített, amely abban is megnyilvánult, hogy a Pannon 14 ezer ügyfelet vesztett. A Westel piaci részesedése 47.68%-ra nőtt, miközben a Vodafoné 17.3%-ra bővült.


Március vesztese a Pannon GSM lett, piaci részesedése 35.03%-ra csökkent. Ha megvizsgáljuk a piaci részesedések alakulását az elmúlt 12 hónapban, az láthatjuk, hogy a Westel már csak nagyon kis mínuszban van az egy évi állapothoz képest, a Vodafone részesedése közel 4% ponttal nőtt. A Pannon vesztesége meghaladja a 3%pontot.


A Pannon GSM teljesítménye nem volt túl jó, bár annyit érdemes megjegyezni, hogy a tulajdonosok a profiton és nem a piaci részesedésen keresztül mérik a teljesítmény. Ennek ellenére a Pannon GSM meg kívánja állítani a további lemorzsolódást, kérdés, hogy milyen sikerrel jár.


A piac gyakorlatilag már telített, így kíváncsian várjuk a várhatóan kellő intenzitással a nyáron beinduló számhordozhatóságot. Több ügyfelet a piacra bevonni nem nagyon érdemes, megindul a harc a jól fizető ügyfelek átcsábításért.


Bár még nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz a számhordozhatósággal a magyar piacon (a hivatalos kommunikációkban mindegyik cég nyerni akar), de mi azt valószínűsítjük, hogy folytatódik az a piaci trend, hogy a Westel képes megtartani magát, miközben a Vodafone előretör.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Mire alapozzuk ezt a véleményt?
A Westel tart legelőbbre a kommunikációban, a piacot kiválóan készítik elő. Véleményünk szerint az egy komoly marketingeszköz lesz, hogy 4 millió embert hívhatsz hálózaton belül. Mivel azonban a Westeltől valószínűleg nagyon sokan el is mennek (a méretéből kifolyólag), nettó nyereséget nem fog elérni, igazából véleményünk szerint pozitív végkifejlet a számára, ha az év végéig csak 1%pontot esik a piaci részesedése. A Westelt nem szabad lebecsülni, így azon sem kell majd meglepődni, ha 2004. végén nagyobb lesz a piaci részesedése, mint 2003 decemberében.


Mivel a Vodafone piac legkisebb szolgáltatója és kedvező árakkal operál (s ne felejtsük el a szükség szerint bevethető igen agresszív kommunikációról), biztos, hogy a piac nyertese lesz. Az év végére véleményünk szerint reális terv a 20%-os piaci részesedés.


A Pannon a jelenlegi eszköztárral nem képes megállítani a lemorzsolódást, mi elképzelhetőnek tartunk év végig egy 2%pontot meghaladó csökkenést a piaci részesedésben.

Amennyiben áttekintjük a negyedéves adatokat, megállapíthatjuk, hogy az őskor kivételével soha nem volt ilyen alacsony a növekedés. A piac csak 106 ezer fővel bővült. Hiába, a telítettség.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm