16 °C Budapest

Vodafone-Westel párharc a piacon

Pénzcentrum
2004. április 27. 12:43

Viszonylag egyszerűen modellezhető a magyar mobilpiac. A dinamika lecsökkent, a Vodafone agresszíven terjeszkedik, a Westel felveszi a kesztyűt, a Pannon meg lemorzsolódik. Nem történt ez máshogy márciusban sem. Az NHH adatai szerint 8,050 ezerre nőtt a magyarországi mobil ügyfelek száma, a penetráció 79.6%.A piac bővülése mindössze 36 ezer fő volt, ennek ellenére a Westel és a Vodafone jól teljesített, amely abban is megnyilvánult, hogy a Pannon 14 ezer ügyfelet vesztett. A Westel piaci részesedése 47.68%-ra nőtt, miközben a Vodafoné 17.3%-ra bővült.


Március vesztese a Pannon GSM lett, piaci részesedése 35.03%-ra csökkent. Ha megvizsgáljuk a piaci részesedések alakulását az elmúlt 12 hónapban, az láthatjuk, hogy a Westel már csak nagyon kis mínuszban van az egy évi állapothoz képest, a Vodafone részesedése közel 4% ponttal nőtt. A Pannon vesztesége meghaladja a 3%pontot.


A Pannon GSM teljesítménye nem volt túl jó, bár annyit érdemes megjegyezni, hogy a tulajdonosok a profiton és nem a piaci részesedésen keresztül mérik a teljesítmény. Ennek ellenére a Pannon GSM meg kívánja állítani a további lemorzsolódást, kérdés, hogy milyen sikerrel jár.


A piac gyakorlatilag már telített, így kíváncsian várjuk a várhatóan kellő intenzitással a nyáron beinduló számhordozhatóságot. Több ügyfelet a piacra bevonni nem nagyon érdemes, megindul a harc a jól fizető ügyfelek átcsábításért.


Bár még nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz a számhordozhatósággal a magyar piacon (a hivatalos kommunikációkban mindegyik cég nyerni akar), de mi azt valószínűsítjük, hogy folytatódik az a piaci trend, hogy a Westel képes megtartani magát, miközben a Vodafone előretör.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Mire alapozzuk ezt a véleményt?
A Westel tart legelőbbre a kommunikációban, a piacot kiválóan készítik elő. Véleményünk szerint az egy komoly marketingeszköz lesz, hogy 4 millió embert hívhatsz hálózaton belül. Mivel azonban a Westeltől valószínűleg nagyon sokan el is mennek (a méretéből kifolyólag), nettó nyereséget nem fog elérni, igazából véleményünk szerint pozitív végkifejlet a számára, ha az év végéig csak 1%pontot esik a piaci részesedése. A Westelt nem szabad lebecsülni, így azon sem kell majd meglepődni, ha 2004. végén nagyobb lesz a piaci részesedése, mint 2003 decemberében.


Mivel a Vodafone piac legkisebb szolgáltatója és kedvező árakkal operál (s ne felejtsük el a szükség szerint bevethető igen agresszív kommunikációról), biztos, hogy a piac nyertese lesz. Az év végére véleményünk szerint reális terv a 20%-os piaci részesedés.


A Pannon a jelenlegi eszköztárral nem képes megállítani a lemorzsolódást, mi elképzelhetőnek tartunk év végig egy 2%pontot meghaladó csökkenést a piaci részesedésben.

Amennyiben áttekintjük a negyedéves adatokat, megállapíthatjuk, hogy az őskor kivételével soha nem volt ilyen alacsony a növekedés. A piac csak 106 ezer fővel bővült. Hiába, a telítettség.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?