27 °C Budapest

Vodafone-Westel párharc a piacon

Pénzcentrum
2004. április 27. 12:43

Viszonylag egyszerűen modellezhető a magyar mobilpiac. A dinamika lecsökkent, a Vodafone agresszíven terjeszkedik, a Westel felveszi a kesztyűt, a Pannon meg lemorzsolódik. Nem történt ez máshogy márciusban sem. Az NHH adatai szerint 8,050 ezerre nőtt a magyarországi mobil ügyfelek száma, a penetráció 79.6%.A piac bővülése mindössze 36 ezer fő volt, ennek ellenére a Westel és a Vodafone jól teljesített, amely abban is megnyilvánult, hogy a Pannon 14 ezer ügyfelet vesztett. A Westel piaci részesedése 47.68%-ra nőtt, miközben a Vodafoné 17.3%-ra bővült.


Március vesztese a Pannon GSM lett, piaci részesedése 35.03%-ra csökkent. Ha megvizsgáljuk a piaci részesedések alakulását az elmúlt 12 hónapban, az láthatjuk, hogy a Westel már csak nagyon kis mínuszban van az egy évi állapothoz képest, a Vodafone részesedése közel 4% ponttal nőtt. A Pannon vesztesége meghaladja a 3%pontot.


A Pannon GSM teljesítménye nem volt túl jó, bár annyit érdemes megjegyezni, hogy a tulajdonosok a profiton és nem a piaci részesedésen keresztül mérik a teljesítmény. Ennek ellenére a Pannon GSM meg kívánja állítani a további lemorzsolódást, kérdés, hogy milyen sikerrel jár.


A piac gyakorlatilag már telített, így kíváncsian várjuk a várhatóan kellő intenzitással a nyáron beinduló számhordozhatóságot. Több ügyfelet a piacra bevonni nem nagyon érdemes, megindul a harc a jól fizető ügyfelek átcsábításért.


Bár még nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz a számhordozhatósággal a magyar piacon (a hivatalos kommunikációkban mindegyik cég nyerni akar), de mi azt valószínűsítjük, hogy folytatódik az a piaci trend, hogy a Westel képes megtartani magát, miközben a Vodafone előretör.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Mire alapozzuk ezt a véleményt?
A Westel tart legelőbbre a kommunikációban, a piacot kiválóan készítik elő. Véleményünk szerint az egy komoly marketingeszköz lesz, hogy 4 millió embert hívhatsz hálózaton belül. Mivel azonban a Westeltől valószínűleg nagyon sokan el is mennek (a méretéből kifolyólag), nettó nyereséget nem fog elérni, igazából véleményünk szerint pozitív végkifejlet a számára, ha az év végéig csak 1%pontot esik a piaci részesedése. A Westelt nem szabad lebecsülni, így azon sem kell majd meglepődni, ha 2004. végén nagyobb lesz a piaci részesedése, mint 2003 decemberében.


Mivel a Vodafone piac legkisebb szolgáltatója és kedvező árakkal operál (s ne felejtsük el a szükség szerint bevethető igen agresszív kommunikációról), biztos, hogy a piac nyertese lesz. Az év végére véleményünk szerint reális terv a 20%-os piaci részesedés.


A Pannon a jelenlegi eszköztárral nem képes megállítani a lemorzsolódást, mi elképzelhetőnek tartunk év végig egy 2%pontot meghaladó csökkenést a piaci részesedésben.

Amennyiben áttekintjük a negyedéves adatokat, megállapíthatjuk, hogy az őskor kivételével soha nem volt ilyen alacsony a növekedés. A piac csak 106 ezer fővel bővült. Hiába, a telítettség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22