32 °C Budapest

Veszélyben a lengyel költségvetési reform - euró csak a következő évtizedben?

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:08

Lengyelországban elkészült a konvergencia-program első tervezete, amely részletesen foglalkozik a költségvetés hiányának csökkentésével, az euró bevezetésének stratégiájával, azonban konkrét dátum nem került említésre. Lengyelországnak - hazánkhoz hasonlóan - május 15-ig kell elküldenie az Európai Bizottság számára a konvergencia kritériumok teljesítésére vonatkozó elképzeléseit.

A terv szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, az államadósság a GDP 60 százaléka alá csökken. Az államadósság jövőre a GDP 51.9, 2006-ban 52.7, 2007-ben 52.3 százalékára csökken - írja az MTI.

A tervezetben nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan , korábban kormányhivatalnokok 2009-ről beszéltek. Elemzők szerint azonban a bevezetés időpontja bizonytalanná vált, a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform.

"Ha a költségvetési reformot az idén és jövőre sem hajtják végre, akkor kérdéses, hogy az euró bevezetésére még ebben az évtizedben sor kerül" - kommentálta az eseményeket a BNP Paribas egyik elemzője.

Lengyelországban a politikai helyzet azt követően vált bizonytalanná, hogy a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek és szenátorainak egy része távozott a frakcióból, így jelentősen gyengült a parlamentben a kormánypárt pozíciója. Az események hatására Leszek Miller kormányfő már korábban jelezte, hogy május 2-án, egy nappal Lengyelország EU-csatlakozása után benyújtja lemondását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre várhatóan 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is. Az igen dinamikus gazdasági növekedésnek azonban az infláció mértékére is jelentős kihatása van. A tervezet szerint a rövidtávú kamatok várhatóan emelkedni fognak a következő két-három évben, jelezvén, hogy a piacok arra számítanak: a gazdaság gyorsulásával emelni kell a kamatszintet az infláció féken tartására.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?