27 °C Budapest

Veszélyben a lengyel költségvetési reform - euró csak a következő évtizedben?

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:08

Lengyelországban elkészült a konvergencia-program első tervezete, amely részletesen foglalkozik a költségvetés hiányának csökkentésével, az euró bevezetésének stratégiájával, azonban konkrét dátum nem került említésre. Lengyelországnak - hazánkhoz hasonlóan - május 15-ig kell elküldenie az Európai Bizottság számára a konvergencia kritériumok teljesítésére vonatkozó elképzeléseit.

A terv szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, az államadósság a GDP 60 százaléka alá csökken. Az államadósság jövőre a GDP 51.9, 2006-ban 52.7, 2007-ben 52.3 százalékára csökken - írja az MTI.

A tervezetben nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan , korábban kormányhivatalnokok 2009-ről beszéltek. Elemzők szerint azonban a bevezetés időpontja bizonytalanná vált, a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform.

"Ha a költségvetési reformot az idén és jövőre sem hajtják végre, akkor kérdéses, hogy az euró bevezetésére még ebben az évtizedben sor kerül" - kommentálta az eseményeket a BNP Paribas egyik elemzője.

Lengyelországban a politikai helyzet azt követően vált bizonytalanná, hogy a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek és szenátorainak egy része távozott a frakcióból, így jelentősen gyengült a parlamentben a kormánypárt pozíciója. Az események hatására Leszek Miller kormányfő már korábban jelezte, hogy május 2-án, egy nappal Lengyelország EU-csatlakozása után benyújtja lemondását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre várhatóan 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is. Az igen dinamikus gazdasági növekedésnek azonban az infláció mértékére is jelentős kihatása van. A tervezet szerint a rövidtávú kamatok várhatóan emelkedni fognak a következő két-három évben, jelezvén, hogy a piacok arra számítanak: a gazdaság gyorsulásával emelni kell a kamatszintet az infláció féken tartására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22