Veszélyben a lengyel költségvetési reform - euró csak a következő évtizedben?

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:08

Lengyelországban elkészült a konvergencia-program első tervezete, amely részletesen foglalkozik a költségvetés hiányának csökkentésével, az euró bevezetésének stratégiájával, azonban konkrét dátum nem került említésre. Lengyelországnak - hazánkhoz hasonlóan - május 15-ig kell elküldenie az Európai Bizottság számára a konvergencia kritériumok teljesítésére vonatkozó elképzeléseit.

A terv szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, az államadósság a GDP 60 százaléka alá csökken. Az államadósság jövőre a GDP 51.9, 2006-ban 52.7, 2007-ben 52.3 százalékára csökken - írja az MTI.

A tervezetben nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan , korábban kormányhivatalnokok 2009-ről beszéltek. Elemzők szerint azonban a bevezetés időpontja bizonytalanná vált, a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform.

"Ha a költségvetési reformot az idén és jövőre sem hajtják végre, akkor kérdéses, hogy az euró bevezetésére még ebben az évtizedben sor kerül" - kommentálta az eseményeket a BNP Paribas egyik elemzője.

Lengyelországban a politikai helyzet azt követően vált bizonytalanná, hogy a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek és szenátorainak egy része távozott a frakcióból, így jelentősen gyengült a parlamentben a kormánypárt pozíciója. Az események hatására Leszek Miller kormányfő már korábban jelezte, hogy május 2-án, egy nappal Lengyelország EU-csatlakozása után benyújtja lemondását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre várhatóan 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is. Az igen dinamikus gazdasági növekedésnek azonban az infláció mértékére is jelentős kihatása van. A tervezet szerint a rövidtávú kamatok várhatóan emelkedni fognak a következő két-három évben, jelezvén, hogy a piacok arra számítanak: a gazdaság gyorsulásával emelni kell a kamatszintet az infláció féken tartására.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm