7 °C Budapest

NABI: az igazgatóság beszámolója - 2003 és a jelen

Pénzcentrum
2004. április 27. 10:14

Az igazgatóság nevében Rácz András ismertette a 2003-as teljesítményt. A kihívások évében történetének a legnehezebb periódust zárta a társaság. Csökkent az árbevétel a csökkenő buszértékesítések visszaesése miatt. A deviza árfolyam változások hatása nagyon kedvezőtlen környezetet teremtett, a negatív hatást nem tudta teljes mértékben kompenzálni a vállalat. Közvetett költségcsökkentések megkezdődtek. Az év folyamán több új busztípus gyártása megkezdődött. Bizonyos fejlesztési feladatok időbeni egybeesése meglehetősen komoly nehézségeket okoztak. Több egyszeri tétel is jelentősen rontotta az eredményt. A konszolidált árbevétel 361 m USD-ről 320 m USD-re csökkent 2003-ban. A társaság rendelés állománya 3000 darab buszt tartalmaz (érvényes megrendelés és opciók összesen). A mai napon is több mint 12 hónapi gyártás biztosít a meglévő rendelés állomány - mondta Rácz András. Új nagyobb megrendelést egyelőre nem tudott a NABI elérni, de több tenderen is aktív a NABI. Múlt héten fogadta el az USA kongresszusa a tömegközlekedés támogatását biztosító keretösszeget, mely stabilizálhatja a keresleti oldalt. Az USA városi buszpiacán 20.3%-os a NABI részesedése, míg az Optare piaci részesedése Angliában 8.8%. "A magyar piacon várjuk a csodát, kétségbeejtően alacsony a kereslet, hezitálás van kormányzati részről is" - mondta Rácz András. A pótalkatrész és szerviz üzletág rendkívül sikeres.

A bruttó fedezet rendkívüli mértékben csökkent a korábban nevezett tényezők miatt, s ennek köszönhetően 16.2 m USD veszteséget könyvelt el a NABI.

A társaság hitelállománya és készletszintje is jelentősen megnőtt a nehézségek következtében. A teljes hitelállomány közel megduplázódott. A hitel átstruktúrálási tárgyalások november közepén kezdődtek meg. Április 21-én került aláírásra az új hitelmegállapodás. Több országban 5 ügyvédi irodával működött együtt a NABI a hitel szerződések aláírásához. A kamatterhek növekedése éves szinten 800 ezer USD többletkiadást jelent. A hitelezők jogot szereztek 1087 Ft-on 1.71 m részvény lejegyzésére 2006 decemberéig.

A NABI a tavaly év végi 98 m USD értékű készletszintet már jelentősen csökkenteni tudta, mondta el Rácz András.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm