16 °C Budapest

Medgyessy szerint folytatni kell a kamatcsökkentést

Pénzcentrum
2004. április 27. 16:43

Medgyessy Péter a Reuters-nak nyilatkozva kifejtette, hogy bízik benne: tovább folytatódik a kamatcsökkentés, és az év végén már egyszámjegyű alapkamatról beszélhetünk majd. A miniszterelnök ismét kifejtette, hogy Magyarország nem siet az ERM-II. rendszerbe, "a belépési dátumnak reálisnak kell lennie", továbbá annak a véleményének is hangot adott, hogy a jelenlegi árfolyam-rezsim az ERM-II belépésig fenntartható.

Medgyessy Péter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: bízik benne, hogy a tavalyi drasztikus mértékű kamatemelés után tovább folytatódik az elmúlt hónapban megkezdődött jegybanki kamatcsökkentés, és év végére már egyszámjegyűre olvadhat a jelenleg 12%-on álló irányadó ráta, hozzájárulva a gazdasági növekedés kibontakozásához. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kamat jelentős csökkentéséhez véleménye szerint "minden paraméter adott (lesz)".

Az MNB április elején váratlanul -jelzésértékűen - 25 bázisponttal csökkentette a két hetes betét kamatát, majd két héttel később - a várakozásoknak megfelelően - újabb 25 bp-os vágás következett. Piaci várakozások szerint májusban folytatódni fog a múlt hét hétfőn "elakadt" kamatcsökkentési periódus.

Medgyessy kifejtette, hogy mind az ERM-II belépés, mind az euró-bevezetés dátumának megfontoltnak és reálisnak kell lennie. "Nincs okunk arra, hogy elsiessük a belépést"- hangsúlyozta a miniszterelnök. Egy tegnapi nyilatkozatához hasonlóan ismét a 2009-es euró bevezetés mellett érvelt a 2008-2010-es perióduson belül, ugyanakkor arra nem válaszolt, hogy mikor fogunk belépni az euró előszobájának is nevezett európai árfolyam-mechanizmusba.

Hazánknak - a többi most csatlakozó államhoz hasonlóan - május közepén kell benyújtania az EU-nak a konvergencia-programot, amelyben várhatóan már megnevezésre kerül az euró bevezetésére kitűzött dátum is.

Medgyessy Péter arról is nyilatkozott, hogy a jelenlegi magyar árfolyam-rezsim fennmaradhat az ERM-II. rendszerbe való belépésig. Mint ismeretes, az elmúlt néhány hétben ismét fellángoltak a viták arról, hogy érdemes lenne-e a mostani árfolyam-rendszerünket megváltoztatni, engedni, hogy szabadon lebegjen a forint az euróval szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányfő azt is hozzátette, hogy jelenleg még arról sincs döntés, hogy az ERM-II rendszerben csak a minimális előírt 2 évet, vagy annál hosszabb időt töltsünk-e el, azonban hozzátette, hogy ezekben a kérdésekben egyeztetni fognak a jegybankkal.

Járai Zsigmond néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy az ERM-II-be való belépés dátumához szükség van arra, hogy tisztán lássuk a 2004.-évi költségvetési folyamatokat és a 2005-ös költségvetés fő számait is. Korábban a kormány szándéka az volt, hogy a közös európai ráfolyam-mechanizmusba minél hamarabb, de legkésőbb 2005-ben belépjünk. A mostani nyilatkozatok tehát szembeötlően más hangvételt jeleznek, amelyek azonban inkább összhangban állnak a piac által kívánatosnak tartott euró-bevezetési menetrenddel.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?