Medgyessy szerint folytatni kell a kamatcsökkentést

Pénzcentrum
2004. április 27. 16:43

Medgyessy Péter a Reuters-nak nyilatkozva kifejtette, hogy bízik benne: tovább folytatódik a kamatcsökkentés, és az év végén már egyszámjegyű alapkamatról beszélhetünk majd. A miniszterelnök ismét kifejtette, hogy Magyarország nem siet az ERM-II. rendszerbe, "a belépési dátumnak reálisnak kell lennie", továbbá annak a véleményének is hangot adott, hogy a jelenlegi árfolyam-rezsim az ERM-II belépésig fenntartható.

Medgyessy Péter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: bízik benne, hogy a tavalyi drasztikus mértékű kamatemelés után tovább folytatódik az elmúlt hónapban megkezdődött jegybanki kamatcsökkentés, és év végére már egyszámjegyűre olvadhat a jelenleg 12%-on álló irányadó ráta, hozzájárulva a gazdasági növekedés kibontakozásához. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kamat jelentős csökkentéséhez véleménye szerint "minden paraméter adott (lesz)".

Az MNB április elején váratlanul -jelzésértékűen - 25 bázisponttal csökkentette a két hetes betét kamatát, majd két héttel később - a várakozásoknak megfelelően - újabb 25 bp-os vágás következett. Piaci várakozások szerint májusban folytatódni fog a múlt hét hétfőn "elakadt" kamatcsökkentési periódus.

Medgyessy kifejtette, hogy mind az ERM-II belépés, mind az euró-bevezetés dátumának megfontoltnak és reálisnak kell lennie. "Nincs okunk arra, hogy elsiessük a belépést"- hangsúlyozta a miniszterelnök. Egy tegnapi nyilatkozatához hasonlóan ismét a 2009-es euró bevezetés mellett érvelt a 2008-2010-es perióduson belül, ugyanakkor arra nem válaszolt, hogy mikor fogunk belépni az euró előszobájának is nevezett európai árfolyam-mechanizmusba.

Hazánknak - a többi most csatlakozó államhoz hasonlóan - május közepén kell benyújtania az EU-nak a konvergencia-programot, amelyben várhatóan már megnevezésre kerül az euró bevezetésére kitűzött dátum is.

Medgyessy Péter arról is nyilatkozott, hogy a jelenlegi magyar árfolyam-rezsim fennmaradhat az ERM-II. rendszerbe való belépésig. Mint ismeretes, az elmúlt néhány hétben ismét fellángoltak a viták arról, hogy érdemes lenne-e a mostani árfolyam-rendszerünket megváltoztatni, engedni, hogy szabadon lebegjen a forint az euróval szemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormányfő azt is hozzátette, hogy jelenleg még arról sincs döntés, hogy az ERM-II rendszerben csak a minimális előírt 2 évet, vagy annál hosszabb időt töltsünk-e el, azonban hozzátette, hogy ezekben a kérdésekben egyeztetni fognak a jegybankkal.

Járai Zsigmond néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy az ERM-II-be való belépés dátumához szükség van arra, hogy tisztán lássuk a 2004.-évi költségvetési folyamatokat és a 2005-ös költségvetés fő számait is. Korábban a kormány szándéka az volt, hogy a közös európai ráfolyam-mechanizmusba minél hamarabb, de legkésőbb 2005-ben belépjünk. A mostani nyilatkozatok tehát szembeötlően más hangvételt jeleznek, amelyek azonban inkább összhangban állnak a piac által kívánatosnak tartott euró-bevezetési menetrenddel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?