28 °C Budapest

Medgyessy szerint folytatni kell a kamatcsökkentést

Pénzcentrum
2004. április 27. 16:43

Medgyessy Péter a Reuters-nak nyilatkozva kifejtette, hogy bízik benne: tovább folytatódik a kamatcsökkentés, és az év végén már egyszámjegyű alapkamatról beszélhetünk majd. A miniszterelnök ismét kifejtette, hogy Magyarország nem siet az ERM-II. rendszerbe, "a belépési dátumnak reálisnak kell lennie", továbbá annak a véleményének is hangot adott, hogy a jelenlegi árfolyam-rezsim az ERM-II belépésig fenntartható.

Medgyessy Péter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: bízik benne, hogy a tavalyi drasztikus mértékű kamatemelés után tovább folytatódik az elmúlt hónapban megkezdődött jegybanki kamatcsökkentés, és év végére már egyszámjegyűre olvadhat a jelenleg 12%-on álló irányadó ráta, hozzájárulva a gazdasági növekedés kibontakozásához. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kamat jelentős csökkentéséhez véleménye szerint "minden paraméter adott (lesz)".

Az MNB április elején váratlanul -jelzésértékűen - 25 bázisponttal csökkentette a két hetes betét kamatát, majd két héttel később - a várakozásoknak megfelelően - újabb 25 bp-os vágás következett. Piaci várakozások szerint májusban folytatódni fog a múlt hét hétfőn "elakadt" kamatcsökkentési periódus.

Medgyessy kifejtette, hogy mind az ERM-II belépés, mind az euró-bevezetés dátumának megfontoltnak és reálisnak kell lennie. "Nincs okunk arra, hogy elsiessük a belépést"- hangsúlyozta a miniszterelnök. Egy tegnapi nyilatkozatához hasonlóan ismét a 2009-es euró bevezetés mellett érvelt a 2008-2010-es perióduson belül, ugyanakkor arra nem válaszolt, hogy mikor fogunk belépni az euró előszobájának is nevezett európai árfolyam-mechanizmusba.

Hazánknak - a többi most csatlakozó államhoz hasonlóan - május közepén kell benyújtania az EU-nak a konvergencia-programot, amelyben várhatóan már megnevezésre kerül az euró bevezetésére kitűzött dátum is.

Medgyessy Péter arról is nyilatkozott, hogy a jelenlegi magyar árfolyam-rezsim fennmaradhat az ERM-II. rendszerbe való belépésig. Mint ismeretes, az elmúlt néhány hétben ismét fellángoltak a viták arról, hogy érdemes lenne-e a mostani árfolyam-rendszerünket megváltoztatni, engedni, hogy szabadon lebegjen a forint az euróval szemben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormányfő azt is hozzátette, hogy jelenleg még arról sincs döntés, hogy az ERM-II rendszerben csak a minimális előírt 2 évet, vagy annál hosszabb időt töltsünk-e el, azonban hozzátette, hogy ezekben a kérdésekben egyeztetni fognak a jegybankkal.

Járai Zsigmond néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy az ERM-II-be való belépés dátumához szükség van arra, hogy tisztán lássuk a 2004.-évi költségvetési folyamatokat és a 2005-ös költségvetés fő számait is. Korábban a kormány szándéka az volt, hogy a közös európai ráfolyam-mechanizmusba minél hamarabb, de legkésőbb 2005-ben belépjünk. A mostani nyilatkozatok tehát szembeötlően más hangvételt jeleznek, amelyek azonban inkább összhangban állnak a piac által kívánatosnak tartott euró-bevezetési menetrenddel.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?