Jó adósnak számít a főváros, másfélszeresére emelkedhet a hitelállomány

Pénzcentrum
2004. április 27. 10:08

Budapest tavaly nettó 80 milliárd forintos hitelállománnyal zárta az évet, ez azonban idén közel felével nőhet, hiszen a 2004-re tervezett fejlesztésekre újabb 42.5 milliárdot tervez lehívni a főváros. A nemzetközi pénzpiacon kedvezőnek mondható Budapest megítélése, hiszen a külföldi devizára vonatkozó minősítések megegyeznek a magyar állam hitelminősítésével.

Míg az önkormányzat a főváros a működési költségeit eddig és a tervek szerint ezután is saját forrásból kívánja finanszírozni, addig a nagyberuházásokat a jövőben is kölcsönökből kívánja megoldani - nyilatkozta Atkári János a Világgazdaságnak. A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a város többet is költhetne a működési kiadásokra, ez azonban véleménye szerint vagyonfeléléshez és végső soron Budapest kedvezőtlen pénzpiaci megítéléséhez vezetne. A főváros presztízsét a 2002 augusztusában jelentősen erősítették a Moody’s és a Standard & Poor’s nagy nemzetközi hitelminősítőktől kapott kedvező besorolások. A Budapest által felvett devizahitelek kamatfelára mára megegyezik a magyar állam által felvett devizahitelekével, azaz a főváros jó adósnak számít.

Atkári elmondta, hogy a város tudatosan az aktív kölcsönfelvétel politikáját alkalmazza, és olyan kedvező kamatozású és futamidejű projekthiteleket vesz fel, amelyek futamideje 15-20.

A Világbanktól és az Európai Beruházási Banktól (EIB) lehívott kölcsönök, illetve a 2002-ban és a 2003-ban felvett szindikált hitelek összesítése szerint a főváros nettó hitelállománya tavaly év végén 79.8 milliárd forint volt. A hitelállomány a különböző beruházások fedezetét szolgáló célhitelkeret és más forrásokból lehívott szindikált hitelek lehívásával idén további 42.5 milliárd forinttal nő. Világbanki forrásokból a nagy fővárosi szennyvízberuházások (pl. észak-budapesti szennyvíztisztító) finanszírozása történik.

A főváros tavaly kötötte meg második keretszerződését az EIB-bel, amelynek révén 370 millió euró hitel lehívására van lehetőség. A pénzintézet hitelpolitikája változott a korábbiakhoz képest, ugyanis most már nem csak infrastrukturális (pl. villamosok beszerzése, 2-es metró felújítása) beruházásokra, hanem a humán szférát szolgáló - egészségügyi, oktatási és szociálpolitikai - fejlesztések megvalósulására is nyújt kölcsönt. Jelenleg folyamatban van egy, az egészségügyi projektek finanszírozására segítséget nyújtó hitelszerződés előkészítése is. A megállapodás aláírása azonban még néhány hónapot igénybe vehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eddigi hitelkereteken túl új szerződést köt a főváros az EIB-bel a 4-es metró első szakaszának építésére. A bank a mintegy 195 milliárd forintos beruházási költség 75%-ára nyújt fedezetet. Kedvező esetben (engedélyek késedelem nélküli beszerzése) a hitelszerződés aláírására akár már két hónapon belül sor kerülhet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM