Jó adósnak számít a főváros, másfélszeresére emelkedhet a hitelállomány

Pénzcentrum
2004. április 27. 10:08

Budapest tavaly nettó 80 milliárd forintos hitelállománnyal zárta az évet, ez azonban idén közel felével nőhet, hiszen a 2004-re tervezett fejlesztésekre újabb 42.5 milliárdot tervez lehívni a főváros. A nemzetközi pénzpiacon kedvezőnek mondható Budapest megítélése, hiszen a külföldi devizára vonatkozó minősítések megegyeznek a magyar állam hitelminősítésével.

Míg az önkormányzat a főváros a működési költségeit eddig és a tervek szerint ezután is saját forrásból kívánja finanszírozni, addig a nagyberuházásokat a jövőben is kölcsönökből kívánja megoldani - nyilatkozta Atkári János a Világgazdaságnak. A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a város többet is költhetne a működési kiadásokra, ez azonban véleménye szerint vagyonfeléléshez és végső soron Budapest kedvezőtlen pénzpiaci megítéléséhez vezetne. A főváros presztízsét a 2002 augusztusában jelentősen erősítették a Moody’s és a Standard & Poor’s nagy nemzetközi hitelminősítőktől kapott kedvező besorolások. A Budapest által felvett devizahitelek kamatfelára mára megegyezik a magyar állam által felvett devizahitelekével, azaz a főváros jó adósnak számít.

Atkári elmondta, hogy a város tudatosan az aktív kölcsönfelvétel politikáját alkalmazza, és olyan kedvező kamatozású és futamidejű projekthiteleket vesz fel, amelyek futamideje 15-20.

A Világbanktól és az Európai Beruházási Banktól (EIB) lehívott kölcsönök, illetve a 2002-ban és a 2003-ban felvett szindikált hitelek összesítése szerint a főváros nettó hitelállománya tavaly év végén 79.8 milliárd forint volt. A hitelállomány a különböző beruházások fedezetét szolgáló célhitelkeret és más forrásokból lehívott szindikált hitelek lehívásával idén további 42.5 milliárd forinttal nő. Világbanki forrásokból a nagy fővárosi szennyvízberuházások (pl. észak-budapesti szennyvíztisztító) finanszírozása történik.

A főváros tavaly kötötte meg második keretszerződését az EIB-bel, amelynek révén 370 millió euró hitel lehívására van lehetőség. A pénzintézet hitelpolitikája változott a korábbiakhoz képest, ugyanis most már nem csak infrastrukturális (pl. villamosok beszerzése, 2-es metró felújítása) beruházásokra, hanem a humán szférát szolgáló - egészségügyi, oktatási és szociálpolitikai - fejlesztések megvalósulására is nyújt kölcsönt. Jelenleg folyamatban van egy, az egészségügyi projektek finanszírozására segítséget nyújtó hitelszerződés előkészítése is. A megállapodás aláírása azonban még néhány hónapot igénybe vehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi hitelkereteken túl új szerződést köt a főváros az EIB-bel a 4-es metró első szakaszának építésére. A bank a mintegy 195 milliárd forintos beruházási költség 75%-ára nyújt fedezetet. Kedvező esetben (engedélyek késedelem nélküli beszerzése) a hitelszerződés aláírására akár már két hónapon belül sor kerülhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?