Jó adósnak számít a főváros, másfélszeresére emelkedhet a hitelállomány

Pénzcentrum
2004. április 27. 10:08

Budapest tavaly nettó 80 milliárd forintos hitelállománnyal zárta az évet, ez azonban idén közel felével nőhet, hiszen a 2004-re tervezett fejlesztésekre újabb 42.5 milliárdot tervez lehívni a főváros. A nemzetközi pénzpiacon kedvezőnek mondható Budapest megítélése, hiszen a külföldi devizára vonatkozó minősítések megegyeznek a magyar állam hitelminősítésével.

Míg az önkormányzat a főváros a működési költségeit eddig és a tervek szerint ezután is saját forrásból kívánja finanszírozni, addig a nagyberuházásokat a jövőben is kölcsönökből kívánja megoldani - nyilatkozta Atkári János a Világgazdaságnak. A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a város többet is költhetne a működési kiadásokra, ez azonban véleménye szerint vagyonfeléléshez és végső soron Budapest kedvezőtlen pénzpiaci megítéléséhez vezetne. A főváros presztízsét a 2002 augusztusában jelentősen erősítették a Moody’s és a Standard & Poor’s nagy nemzetközi hitelminősítőktől kapott kedvező besorolások. A Budapest által felvett devizahitelek kamatfelára mára megegyezik a magyar állam által felvett devizahitelekével, azaz a főváros jó adósnak számít.

Atkári elmondta, hogy a város tudatosan az aktív kölcsönfelvétel politikáját alkalmazza, és olyan kedvező kamatozású és futamidejű projekthiteleket vesz fel, amelyek futamideje 15-20.

A Világbanktól és az Európai Beruházási Banktól (EIB) lehívott kölcsönök, illetve a 2002-ban és a 2003-ban felvett szindikált hitelek összesítése szerint a főváros nettó hitelállománya tavaly év végén 79.8 milliárd forint volt. A hitelállomány a különböző beruházások fedezetét szolgáló célhitelkeret és más forrásokból lehívott szindikált hitelek lehívásával idén további 42.5 milliárd forinttal nő. Világbanki forrásokból a nagy fővárosi szennyvízberuházások (pl. észak-budapesti szennyvíztisztító) finanszírozása történik.

A főváros tavaly kötötte meg második keretszerződését az EIB-bel, amelynek révén 370 millió euró hitel lehívására van lehetőség. A pénzintézet hitelpolitikája változott a korábbiakhoz képest, ugyanis most már nem csak infrastrukturális (pl. villamosok beszerzése, 2-es metró felújítása) beruházásokra, hanem a humán szférát szolgáló - egészségügyi, oktatási és szociálpolitikai - fejlesztések megvalósulására is nyújt kölcsönt. Jelenleg folyamatban van egy, az egészségügyi projektek finanszírozására segítséget nyújtó hitelszerződés előkészítése is. A megállapodás aláírása azonban még néhány hónapot igénybe vehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eddigi hitelkereteken túl új szerződést köt a főváros az EIB-bel a 4-es metró első szakaszának építésére. A bank a mintegy 195 milliárd forintos beruházási költség 75%-ára nyújt fedezetet. Kedvező esetben (engedélyek késedelem nélküli beszerzése) a hitelszerződés aláírására akár már két hónapon belül sor kerülhet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?