Egységes elvek alapján döntenek majd az euróbevezetésről - nem lesznek "különalkuk"?

Pénzcentrum
2004. április 27. 11:35

Az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok euró-bevezetési törekvései során az elbírálásban egységes elveket kívánnak majd alkalmazni. Ezek alapján nem valószínű, hogy "különalkuk" lesznek olyan esetekben, amikor még nem, vagy csak igen jóindulattal mondható el egy-egy tagállamról, hogy a maastrichti kritériumokat teljesíteni tudja.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa - aki a nagy tekintélyre szert tett Pedro Solbes utóda - az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok esetében egységes elveket kívánnak alkalmazni az euró-zónába való felvételek elbírálásakor.

Mint ismeretes, ahhoz hogy egy Európai Uniós tagállam bevezethesse a közös európai fizetőeszközt, teljesítenie kell az ún. maastrichti konvergencia-kritériumokat. Ezek közül a legtöbb most csatlakozó ország számára várhatóan a költségvetési deficit mértékére vonatkozó 3%-os határ betartása ígérkezik majd a legnehezebbnek.

Pedro Solbes, a most leköszönt pénzügyi biztos utolsó hivatalos nyilatkozatában még arról beszélt, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Az erőltetett mértékű hiánycsökkentés ugyanis fontos szerkezeti reformok elmaradásához, illetve a nagy szükségű és a költségvetés által (is) támogatott infrastrukturális beruházások elmaradásához vezethet.

A csatlakozási céldátumok meghatározását illetően minden tagállam rendelkezik bizonyos elképzelésekkel. Az optimális belépési időpont egyfajta reálkonvergencia függvénye is, ugyanis ez biztosíthatja, hogy a nominális feltételek teljesítése viszonylag alacsony növekedési áldozattal járjon, valamint az euró bevezetése is a lehető legnagyobb növekedési többletet adja. A csatlakozási céldátumok jellemzően 2007 és 2010 között változnak az a leendő tagországok körében. A balti államok a bevezetést 2007-ben is elképzelhetőnek tartják, míg Közép-Európában jellemzően 2009-2010-es belépési időpontokat tartanak reálisnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár az egyedi elbírálás elvét az unió bővítésével kapcsolatosan is hangsúlyozták, mégis ún. csoportos bővítés valósult meg. Kérdés, hogy a most hangoztatott elvektől mennyire lehet majd később eltérni, ugyanis feltehetően bizonyos államokban célszerű lenne a közös európai devizát egyszerre bevezetni az előnyök minél jelentősebb kiaknázása szempontjából. Bizonyos mértékű differenciálás a jelenlegi tagoknál is megfigyelhető volt a felvételi eljárások során.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?