25 °C Budapest

Egységes elvek alapján döntenek majd az euróbevezetésről - nem lesznek "különalkuk"?

Pénzcentrum
2004. április 27. 11:35

Az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok euró-bevezetési törekvései során az elbírálásban egységes elveket kívánnak majd alkalmazni. Ezek alapján nem valószínű, hogy "különalkuk" lesznek olyan esetekben, amikor még nem, vagy csak igen jóindulattal mondható el egy-egy tagállamról, hogy a maastrichti kritériumokat teljesíteni tudja.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa - aki a nagy tekintélyre szert tett Pedro Solbes utóda - az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok esetében egységes elveket kívánnak alkalmazni az euró-zónába való felvételek elbírálásakor.

Mint ismeretes, ahhoz hogy egy Európai Uniós tagállam bevezethesse a közös európai fizetőeszközt, teljesítenie kell az ún. maastrichti konvergencia-kritériumokat. Ezek közül a legtöbb most csatlakozó ország számára várhatóan a költségvetési deficit mértékére vonatkozó 3%-os határ betartása ígérkezik majd a legnehezebbnek.

Pedro Solbes, a most leköszönt pénzügyi biztos utolsó hivatalos nyilatkozatában még arról beszélt, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Az erőltetett mértékű hiánycsökkentés ugyanis fontos szerkezeti reformok elmaradásához, illetve a nagy szükségű és a költségvetés által (is) támogatott infrastrukturális beruházások elmaradásához vezethet.

A csatlakozási céldátumok meghatározását illetően minden tagállam rendelkezik bizonyos elképzelésekkel. Az optimális belépési időpont egyfajta reálkonvergencia függvénye is, ugyanis ez biztosíthatja, hogy a nominális feltételek teljesítése viszonylag alacsony növekedési áldozattal járjon, valamint az euró bevezetése is a lehető legnagyobb növekedési többletet adja. A csatlakozási céldátumok jellemzően 2007 és 2010 között változnak az a leendő tagországok körében. A balti államok a bevezetést 2007-ben is elképzelhetőnek tartják, míg Közép-Európában jellemzően 2009-2010-es belépési időpontokat tartanak reálisnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár az egyedi elbírálás elvét az unió bővítésével kapcsolatosan is hangsúlyozták, mégis ún. csoportos bővítés valósult meg. Kérdés, hogy a most hangoztatott elvektől mennyire lehet majd később eltérni, ugyanis feltehetően bizonyos államokban célszerű lenne a közös európai devizát egyszerre bevezetni az előnyök minél jelentősebb kiaknázása szempontjából. Bizonyos mértékű differenciálás a jelenlegi tagoknál is megfigyelhető volt a felvételi eljárások során.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?