3 °C Budapest

Egységes elvek alapján döntenek majd az euróbevezetésről - nem lesznek "különalkuk"?

Pénzcentrum
2004. április 27. 11:35

Az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok euró-bevezetési törekvései során az elbírálásban egységes elveket kívánnak majd alkalmazni. Ezek alapján nem valószínű, hogy "különalkuk" lesznek olyan esetekben, amikor még nem, vagy csak igen jóindulattal mondható el egy-egy tagállamról, hogy a maastrichti kritériumokat teljesíteni tudja.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság új pénzügyi biztosa - aki a nagy tekintélyre szert tett Pedro Solbes utóda - az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt kijelentette, hogy a most csatlakozó államok esetében egységes elveket kívánnak alkalmazni az euró-zónába való felvételek elbírálásakor.

Mint ismeretes, ahhoz hogy egy Európai Uniós tagállam bevezethesse a közös európai fizetőeszközt, teljesítenie kell az ún. maastrichti konvergencia-kritériumokat. Ezek közül a legtöbb most csatlakozó ország számára várhatóan a költségvetési deficit mértékére vonatkozó 3%-os határ betartása ígérkezik majd a legnehezebbnek.

Pedro Solbes, a most leköszönt pénzügyi biztos utolsó hivatalos nyilatkozatában még arról beszélt, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Az erőltetett mértékű hiánycsökkentés ugyanis fontos szerkezeti reformok elmaradásához, illetve a nagy szükségű és a költségvetés által (is) támogatott infrastrukturális beruházások elmaradásához vezethet.

A csatlakozási céldátumok meghatározását illetően minden tagállam rendelkezik bizonyos elképzelésekkel. Az optimális belépési időpont egyfajta reálkonvergencia függvénye is, ugyanis ez biztosíthatja, hogy a nominális feltételek teljesítése viszonylag alacsony növekedési áldozattal járjon, valamint az euró bevezetése is a lehető legnagyobb növekedési többletet adja. A csatlakozási céldátumok jellemzően 2007 és 2010 között változnak az a leendő tagországok körében. A balti államok a bevezetést 2007-ben is elképzelhetőnek tartják, míg Közép-Európában jellemzően 2009-2010-es belépési időpontokat tartanak reálisnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár az egyedi elbírálás elvét az unió bővítésével kapcsolatosan is hangsúlyozták, mégis ún. csoportos bővítés valósult meg. Kérdés, hogy a most hangoztatott elvektől mennyire lehet majd később eltérni, ugyanis feltehetően bizonyos államokban célszerű lenne a közös európai devizát egyszerre bevezetni az előnyök minél jelentősebb kiaknázása szempontjából. Bizonyos mértékű differenciálás a jelenlegi tagoknál is megfigyelhető volt a felvételi eljárások során.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm