20 °C Budapest

Újabb válság - Sötétbe borul Argentína?

Pénzcentrum
2004. április 26. 13:00

Daniel Cameron, Argentína energiaminisztere a napokban óvatosan úgy fogalmazott: "Válság van, de nincs vészhelyzet." Cameron múlt héten végre meghajolt a közgazdászok előtt és beismerte, amit tanácsadói már hónapok óta hangoztattak: az energiahiány komoly fenyegetést jelent az éppen megújulni készülő argentin gazdaság számára - írja az Economist. A probléma a múlt hónapban kezdett látható méreteket ölteni, amikor számos gyár áramszünet miatt volt kénytelen szüneteltetni termelését. (A lakosság is érezhette valamelyest a hiányt, de tőlük nem vonták meg az energiát.) A kormányzat a történtekre válaszul mindenféle figyelmeztetés nélkül 15%-kal csökkentette a Chilébe irányuló gázexportot és leállította az Uruguay számára teljesített áramértékesítést.


A legrosszabb azonban még mindig hátravan, a déli féltekén ugyanis június és augusztus között van tél, így az energiafelhasználás jelentősen megugrik. Ha azt is számításba vesszük, hogy az argentin gazdaság átlagosan körülbelül 10%-kal bővül évente, mellyel az energiaigény is lépést tart , két-három szűkös évet jósolhatunk a dél-amerikai országnak.

Másrészről fontos figyelembe venni, hogy független gazdasági szakértők szerint az energia, mint szűk keresztmetszet, 2-5 százalékpont közé szoríthatja az elkövetkező két évben a gazdasági növekedést . (Ezzel együtt természetesen az energiaigény is mérséklődne, de egy éppen megújulni készülő gazdaságnak minden forrást ki kellene használnia a növekedés fokozására, mely adósság-visszafizetésének forrása lehet.)

A hiányt immár a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatok is megsínylik, nem is beszélve a belső politikai feszültségről, melyért a lakosság nagy része Nestor Kirchner elnököt tartja felelősnek.

A gazdasági növekedés csökkenése és a közelgő tél mellett az aszály is érzékenyen érintette Argentína energiagazdálkodását, az ország energiaszükségletének két ötödét ugyanis a vízierőművek fedezik.Természetesen a kialakult helyzet fő okait nem a természeti tényezőkben kell keresnünk, hanem ez esetben egy ideológiai vitában. Az argentin közszolgáltatások díjai dollárban voltak rögzítve, majd Eduardo Duhalde kormánya (Kirchner elődje) peso-ra váltotta és befagyasztotta ezeket. Eleinte a befagyasztás valóban szükséges volt, főként az esetleges áremelkedés társadalmi hatásai miatt (az éhező lakosság nehezen fogadta volna az áram drágulását), később azonban politikai eszközzé vált.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?