1 °C Budapest

Újabb válság - Sötétbe borul Argentína?

Pénzcentrum
2004. április 26. 13:00

Daniel Cameron, Argentína energiaminisztere a napokban óvatosan úgy fogalmazott: "Válság van, de nincs vészhelyzet." Cameron múlt héten végre meghajolt a közgazdászok előtt és beismerte, amit tanácsadói már hónapok óta hangoztattak: az energiahiány komoly fenyegetést jelent az éppen megújulni készülő argentin gazdaság számára - írja az Economist. A probléma a múlt hónapban kezdett látható méreteket ölteni, amikor számos gyár áramszünet miatt volt kénytelen szüneteltetni termelését. (A lakosság is érezhette valamelyest a hiányt, de tőlük nem vonták meg az energiát.) A kormányzat a történtekre válaszul mindenféle figyelmeztetés nélkül 15%-kal csökkentette a Chilébe irányuló gázexportot és leállította az Uruguay számára teljesített áramértékesítést.


A legrosszabb azonban még mindig hátravan, a déli féltekén ugyanis június és augusztus között van tél, így az energiafelhasználás jelentősen megugrik. Ha azt is számításba vesszük, hogy az argentin gazdaság átlagosan körülbelül 10%-kal bővül évente, mellyel az energiaigény is lépést tart , két-három szűkös évet jósolhatunk a dél-amerikai országnak.

Másrészről fontos figyelembe venni, hogy független gazdasági szakértők szerint az energia, mint szűk keresztmetszet, 2-5 százalékpont közé szoríthatja az elkövetkező két évben a gazdasági növekedést . (Ezzel együtt természetesen az energiaigény is mérséklődne, de egy éppen megújulni készülő gazdaságnak minden forrást ki kellene használnia a növekedés fokozására, mely adósság-visszafizetésének forrása lehet.)

A hiányt immár a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatok is megsínylik, nem is beszélve a belső politikai feszültségről, melyért a lakosság nagy része Nestor Kirchner elnököt tartja felelősnek.

A gazdasági növekedés csökkenése és a közelgő tél mellett az aszály is érzékenyen érintette Argentína energiagazdálkodását, az ország energiaszükségletének két ötödét ugyanis a vízierőművek fedezik.Természetesen a kialakult helyzet fő okait nem a természeti tényezőkben kell keresnünk, hanem ez esetben egy ideológiai vitában. Az argentin közszolgáltatások díjai dollárban voltak rögzítve, majd Eduardo Duhalde kormánya (Kirchner elődje) peso-ra váltotta és befagyasztotta ezeket. Eleinte a befagyasztás valóban szükséges volt, főként az esetleges áremelkedés társadalmi hatásai miatt (az éhező lakosság nehezen fogadta volna az áram drágulását), később azonban politikai eszközzé vált.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem