16 °C Budapest

Újabb válság - Sötétbe borul Argentína?

Pénzcentrum
2004. április 26. 13:00

Daniel Cameron, Argentína energiaminisztere a napokban óvatosan úgy fogalmazott: "Válság van, de nincs vészhelyzet." Cameron múlt héten végre meghajolt a közgazdászok előtt és beismerte, amit tanácsadói már hónapok óta hangoztattak: az energiahiány komoly fenyegetést jelent az éppen megújulni készülő argentin gazdaság számára - írja az Economist. A probléma a múlt hónapban kezdett látható méreteket ölteni, amikor számos gyár áramszünet miatt volt kénytelen szüneteltetni termelését. (A lakosság is érezhette valamelyest a hiányt, de tőlük nem vonták meg az energiát.) A kormányzat a történtekre válaszul mindenféle figyelmeztetés nélkül 15%-kal csökkentette a Chilébe irányuló gázexportot és leállította az Uruguay számára teljesített áramértékesítést.


A legrosszabb azonban még mindig hátravan, a déli féltekén ugyanis június és augusztus között van tél, így az energiafelhasználás jelentősen megugrik. Ha azt is számításba vesszük, hogy az argentin gazdaság átlagosan körülbelül 10%-kal bővül évente, mellyel az energiaigény is lépést tart , két-három szűkös évet jósolhatunk a dél-amerikai országnak.

Másrészről fontos figyelembe venni, hogy független gazdasági szakértők szerint az energia, mint szűk keresztmetszet, 2-5 százalékpont közé szoríthatja az elkövetkező két évben a gazdasági növekedést . (Ezzel együtt természetesen az energiaigény is mérséklődne, de egy éppen megújulni készülő gazdaságnak minden forrást ki kellene használnia a növekedés fokozására, mely adósság-visszafizetésének forrása lehet.)

A hiányt immár a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatok is megsínylik, nem is beszélve a belső politikai feszültségről, melyért a lakosság nagy része Nestor Kirchner elnököt tartja felelősnek.

A gazdasági növekedés csökkenése és a közelgő tél mellett az aszály is érzékenyen érintette Argentína energiagazdálkodását, az ország energiaszükségletének két ötödét ugyanis a vízierőművek fedezik.Természetesen a kialakult helyzet fő okait nem a természeti tényezőkben kell keresnünk, hanem ez esetben egy ideológiai vitában. Az argentin közszolgáltatások díjai dollárban voltak rögzítve, majd Eduardo Duhalde kormánya (Kirchner elődje) peso-ra váltotta és befagyasztotta ezeket. Eleinte a befagyasztás valóban szükséges volt, főként az esetleges áremelkedés társadalmi hatásai miatt (az éhező lakosság nehezen fogadta volna az áram drágulását), később azonban politikai eszközzé vált.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?