Felkészületlenek az EU-joganyag átvételére a csatlakozó országok vállalatai

Pénzcentrum
2004. április 26. 15:42

Néhány nappal az EU-csatlakozás előtt ötből két vállalakozás még mindig nem kezdte meg a felkészülést az Európai Unió közösségi joganyagában található előírások teljesítésére - derül ki egy múlt pénteken közzétett felmérésből.

Az Eurochambres - Európai Vállalkozási Szövetség - által készített felmérés legfőbb tanulsága az, hogy az újonnan csatlakozó államokban a vállalatok 41%-a még nem kompatibilis az EU közösségi joganyagával , - acquis communauataire-rel - , ami azonban még elszomorítóbb, hogy ezek avállalatok még el sem kezdték a felkészülést annak érdekében, hogy majdan át tudják venni a több ezer oldalasra rúgó joganyag előírásait.

A 10 most csatlakozó állam közül jogi szempontból Észtország, Szlovákia és Csehország vállalatai állnak a legjobban a felkészülési folyamatban. Litvánia áll a rangsor végén, ott még a vállalatok több fele nem kezdte le az acquis átvételével kapcsolatos felkészülést.

A súlyosnak mondható hiányosságok ellenére a vállalatok egyre optimistábbá válnak saját, immáron az Európai Unión belüli jövőjük megítélésének kérdésében . A vállalkozások közel 90%-a támogatja az EU bővítését és 60%-uk optimista saját üzleti kilátásait illetőn.

A kedvező hangulat ellenére a most csatlakozók közül több országban is elégedetlenek a cégek a csatlakozási tárgyalásokon elért megállapodás tartalmával. Csehországban, Lettországban és Lengyelországban csak a vállalatok kevesebb mint fele elégedett a kialkudott eredményekkel és az elégedettségi szint egy ország kivételével csökkent a múlt évi adatokhoz képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérésben (máltai és ciprusi vállalatok kivételével) 4000 vállalat vett részt, és a visszajelzésekből kiderül, hogy a cégek az EU-csatlakozás legnagyobb előnyének a verseny hazai piacon várható intenzitásának fokozódását, illetve az más EU-tagországok piacaira való könnyebb belépést tartják . Ugyanakkor többen aggodalmukat fejezték ki a várhatóan megnövekvő marketing-költségek finanszírozási forrásait illetően.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?