18 °C Budapest

Felkészületlenek az EU-joganyag átvételére a csatlakozó országok vállalatai

Pénzcentrum
2004. április 26. 15:42

Néhány nappal az EU-csatlakozás előtt ötből két vállalakozás még mindig nem kezdte meg a felkészülést az Európai Unió közösségi joganyagában található előírások teljesítésére - derül ki egy múlt pénteken közzétett felmérésből.

Az Eurochambres - Európai Vállalkozási Szövetség - által készített felmérés legfőbb tanulsága az, hogy az újonnan csatlakozó államokban a vállalatok 41%-a még nem kompatibilis az EU közösségi joganyagával , - acquis communauataire-rel - , ami azonban még elszomorítóbb, hogy ezek avállalatok még el sem kezdték a felkészülést annak érdekében, hogy majdan át tudják venni a több ezer oldalasra rúgó joganyag előírásait.

A 10 most csatlakozó állam közül jogi szempontból Észtország, Szlovákia és Csehország vállalatai állnak a legjobban a felkészülési folyamatban. Litvánia áll a rangsor végén, ott még a vállalatok több fele nem kezdte le az acquis átvételével kapcsolatos felkészülést.

A súlyosnak mondható hiányosságok ellenére a vállalatok egyre optimistábbá válnak saját, immáron az Európai Unión belüli jövőjük megítélésének kérdésében . A vállalkozások közel 90%-a támogatja az EU bővítését és 60%-uk optimista saját üzleti kilátásait illetőn.

A kedvező hangulat ellenére a most csatlakozók közül több országban is elégedetlenek a cégek a csatlakozási tárgyalásokon elért megállapodás tartalmával. Csehországban, Lettországban és Lengyelországban csak a vállalatok kevesebb mint fele elégedett a kialkudott eredményekkel és az elégedettségi szint egy ország kivételével csökkent a múlt évi adatokhoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérésben (máltai és ciprusi vállalatok kivételével) 4000 vállalat vett részt, és a visszajelzésekből kiderül, hogy a cégek az EU-csatlakozás legnagyobb előnyének a verseny hazai piacon várható intenzitásának fokozódását, illetve az más EU-tagországok piacaira való könnyebb belépést tartják . Ugyanakkor többen aggodalmukat fejezték ki a várhatóan megnövekvő marketing-költségek finanszírozási forrásait illetően.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem