32 °C Budapest

Felkészületlenek az EU-joganyag átvételére a csatlakozó országok vállalatai

Pénzcentrum
2004. április 26. 15:42

Néhány nappal az EU-csatlakozás előtt ötből két vállalakozás még mindig nem kezdte meg a felkészülést az Európai Unió közösségi joganyagában található előírások teljesítésére - derül ki egy múlt pénteken közzétett felmérésből.

Az Eurochambres - Európai Vállalkozási Szövetség - által készített felmérés legfőbb tanulsága az, hogy az újonnan csatlakozó államokban a vállalatok 41%-a még nem kompatibilis az EU közösségi joganyagával , - acquis communauataire-rel - , ami azonban még elszomorítóbb, hogy ezek avállalatok még el sem kezdték a felkészülést annak érdekében, hogy majdan át tudják venni a több ezer oldalasra rúgó joganyag előírásait.

A 10 most csatlakozó állam közül jogi szempontból Észtország, Szlovákia és Csehország vállalatai állnak a legjobban a felkészülési folyamatban. Litvánia áll a rangsor végén, ott még a vállalatok több fele nem kezdte le az acquis átvételével kapcsolatos felkészülést.

A súlyosnak mondható hiányosságok ellenére a vállalatok egyre optimistábbá válnak saját, immáron az Európai Unión belüli jövőjük megítélésének kérdésében . A vállalkozások közel 90%-a támogatja az EU bővítését és 60%-uk optimista saját üzleti kilátásait illetőn.

A kedvező hangulat ellenére a most csatlakozók közül több országban is elégedetlenek a cégek a csatlakozási tárgyalásokon elért megállapodás tartalmával. Csehországban, Lettországban és Lengyelországban csak a vállalatok kevesebb mint fele elégedett a kialkudott eredményekkel és az elégedettségi szint egy ország kivételével csökkent a múlt évi adatokhoz képest.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felmérésben (máltai és ciprusi vállalatok kivételével) 4000 vállalat vett részt, és a visszajelzésekből kiderül, hogy a cégek az EU-csatlakozás legnagyobb előnyének a verseny hazai piacon várható intenzitásának fokozódását, illetve az más EU-tagországok piacaira való könnyebb belépést tartják . Ugyanakkor többen aggodalmukat fejezték ki a várhatóan megnövekvő marketing-költségek finanszírozási forrásait illetően.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?