Felkészületlenek az EU-joganyag átvételére a csatlakozó országok vállalatai

Pénzcentrum
2004. április 26. 15:42

Néhány nappal az EU-csatlakozás előtt ötből két vállalakozás még mindig nem kezdte meg a felkészülést az Európai Unió közösségi joganyagában található előírások teljesítésére - derül ki egy múlt pénteken közzétett felmérésből.

Az Eurochambres - Európai Vállalkozási Szövetség - által készített felmérés legfőbb tanulsága az, hogy az újonnan csatlakozó államokban a vállalatok 41%-a még nem kompatibilis az EU közösségi joganyagával , - acquis communauataire-rel - , ami azonban még elszomorítóbb, hogy ezek avállalatok még el sem kezdték a felkészülést annak érdekében, hogy majdan át tudják venni a több ezer oldalasra rúgó joganyag előírásait.

A 10 most csatlakozó állam közül jogi szempontból Észtország, Szlovákia és Csehország vállalatai állnak a legjobban a felkészülési folyamatban. Litvánia áll a rangsor végén, ott még a vállalatok több fele nem kezdte le az acquis átvételével kapcsolatos felkészülést.

A súlyosnak mondható hiányosságok ellenére a vállalatok egyre optimistábbá válnak saját, immáron az Európai Unión belüli jövőjük megítélésének kérdésében . A vállalkozások közel 90%-a támogatja az EU bővítését és 60%-uk optimista saját üzleti kilátásait illetőn.

A kedvező hangulat ellenére a most csatlakozók közül több országban is elégedetlenek a cégek a csatlakozási tárgyalásokon elért megállapodás tartalmával. Csehországban, Lettországban és Lengyelországban csak a vállalatok kevesebb mint fele elégedett a kialkudott eredményekkel és az elégedettségi szint egy ország kivételével csökkent a múlt évi adatokhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérésben (máltai és ciprusi vállalatok kivételével) 4000 vállalat vett részt, és a visszajelzésekből kiderül, hogy a cégek az EU-csatlakozás legnagyobb előnyének a verseny hazai piacon várható intenzitásának fokozódását, illetve az más EU-tagországok piacaira való könnyebb belépést tartják . Ugyanakkor többen aggodalmukat fejezték ki a várhatóan megnövekvő marketing-költségek finanszírozási forrásait illetően.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?