A német és francia cégek 2008-as euróbevezetést szeretnének

Pénzcentrum
2004. április 26. 12:49

A hazánkban működő német és francia cégek többsége azt szeretné, ha hazánk az eredetileg kitűzött időpontban, azaz 2008-ban vezetné be a közös európai fizetőeszközt - derül ki a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éves felméréséből.

A ma közzétett jelentés - amelynek elkészítésében közreműködött a Francia-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is - azt mutatja, hogy a szervezetekben tagsággal rendelkező cégek 54%-a azt szeretné, ha hazánk 2008-ban vezetné be az eurót, míg 40%-a amellett voksol, hogy erre csak 2009-ben, vagy 2010-ben kerüljön sor . A cégek mindössze 6 százaléka jelölte meg azt, hogy 2010 után vezessük be a közös európai fizetőeszközt.

Mint ismeretes, jelenleg a hivatalos céldátum 2008-ról szól, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez késedelmet szenved a jövő hónapra ígért belépési céldátum bejelentésekor. A későbbi bevezetéssel kapcsolatban egyébként úgy tűnik, hogy növekszik az egyetértés a döntéshozók körében is, míg az elemzők és a piac már hosszabb idő óta a megfontolt, és ebből következően egy későbbi belépési dátum mellett érvelt.

A 70 német és 12 francia vállalat körében végzett felmérés alapján a válaszadók elsősorban a tranzakciós költségek és a kamatok mérséklődését, valamint az árstabilitás növekedését várják az euró bevezetésétől . A magyar jegybank alapkamat jelenlegi 12%-os mértéke a legmagasabb a most csatlakozó országok közül, amely várhatóan jelentősen mérséklődni fog az elkövetkezendő időszakban.

Németországi cégek 1989 óta 12 milliárd eurónak megfelelő összeget fektettek be Magyarországon, és a német cégek mintegy 200,000 embert foglalkoztatnak hazánkban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Wolfram Klein, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője a felmérés kapcsán ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedvező tendencia tapasztalható a tervezett német befektetések volumenét illetően . A válaszadó vállalkozások 34%-a számít arra, hogy tovább nő a befektetések állománya hazánkban, míg 2003-ban a német cégek mindössze 21%-a (ekkor csak a Német-Magyar Kamara végezte a felmérést) adott hasonló választ. A felmérésre adott válaszokból továbbá kiderül, hogy a cégek 41%-a a befektetési állomány változatlanságát valószínűsíti (tavaly 50%). A befektetési volumen csökkenésére a cégek 25%-a (tavaly 29%-a) számított a felmérés készítésekor.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM