25 °C Budapest

A német és francia cégek 2008-as euróbevezetést szeretnének

Pénzcentrum
2004. április 26. 12:49

A hazánkban működő német és francia cégek többsége azt szeretné, ha hazánk az eredetileg kitűzött időpontban, azaz 2008-ban vezetné be a közös európai fizetőeszközt - derül ki a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éves felméréséből.

A ma közzétett jelentés - amelynek elkészítésében közreműködött a Francia-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is - azt mutatja, hogy a szervezetekben tagsággal rendelkező cégek 54%-a azt szeretné, ha hazánk 2008-ban vezetné be az eurót, míg 40%-a amellett voksol, hogy erre csak 2009-ben, vagy 2010-ben kerüljön sor . A cégek mindössze 6 százaléka jelölte meg azt, hogy 2010 után vezessük be a közös európai fizetőeszközt.

Mint ismeretes, jelenleg a hivatalos céldátum 2008-ról szól, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez késedelmet szenved a jövő hónapra ígért belépési céldátum bejelentésekor. A későbbi bevezetéssel kapcsolatban egyébként úgy tűnik, hogy növekszik az egyetértés a döntéshozók körében is, míg az elemzők és a piac már hosszabb idő óta a megfontolt, és ebből következően egy későbbi belépési dátum mellett érvelt.

A 70 német és 12 francia vállalat körében végzett felmérés alapján a válaszadók elsősorban a tranzakciós költségek és a kamatok mérséklődését, valamint az árstabilitás növekedését várják az euró bevezetésétől . A magyar jegybank alapkamat jelenlegi 12%-os mértéke a legmagasabb a most csatlakozó országok közül, amely várhatóan jelentősen mérséklődni fog az elkövetkezendő időszakban.

Németországi cégek 1989 óta 12 milliárd eurónak megfelelő összeget fektettek be Magyarországon, és a német cégek mintegy 200,000 embert foglalkoztatnak hazánkban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Wolfram Klein, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője a felmérés kapcsán ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedvező tendencia tapasztalható a tervezett német befektetések volumenét illetően . A válaszadó vállalkozások 34%-a számít arra, hogy tovább nő a befektetések állománya hazánkban, míg 2003-ban a német cégek mindössze 21%-a (ekkor csak a Német-Magyar Kamara végezte a felmérést) adott hasonló választ. A felmérésre adott válaszokból továbbá kiderül, hogy a cégek 41%-a a befektetési állomány változatlanságát valószínűsíti (tavaly 50%). A befektetési volumen csökkenésére a cégek 25%-a (tavaly 29%-a) számított a felmérés készítésekor.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?