0 °C Budapest

21%-os exportnövekedés, leértékelődött a forint

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:20

2004 első két hónapjában a kivitel volumene 20%-kal, a behozatalé 15%-kal nőtt, ezen belül februárban az export 21, az import 17%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a KSH. 2003 utolsó negyedévétől az export növekedési üteme minden hónapban magasabb volt, mint az importé.

2004 január-februárban a forint az előző év azonos időszakához képest a főbb devizákkal szemben 7%-kal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 9%-kal gyengült, míg a 14%-os forgalmi súlyú dollárhoz képest 7% körüli erősödés volt tapasztalható.


A kivitel volumene január-februárban ötödével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban - mely az összforgalomból 64%-kal részesedik - 28%-os növekedés történt. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unióval bonyolódott le, ahol a forgalom volumene 24%-kal nőtt: mintegy másfélszeres volt a növekedés a híradás-technikai termékek körében, és jelentősen emelkedett a gépjárműmotorok kivitele is. A feldolgozott termékek exportjának átlagos 8%-os növekedését erőteljesen meghaladta a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele. Az élelmiszerek, italok és dohány exportja 2004. január-februárban főként a hús és húskészítmény exportjának növekedése következtében 8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

A behozatal volumene összességében mintegy 15%-kal emelkedett. A forgalom több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök importja 21%-kal nőtt: ezen belül az Európai Unióval szemben mérsékeltebben, 10%-kal. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból származó gépimport egyaránt 40%-kal lett magasabb - főként a villamos gépek forgalmának számottevő bővülése következtében.

A kivitel forintárszintje 3, a behozatalé 4%-kal nőtt az év első két hónapjában, s ez cserearányaink kismértékű (1%-os) romlását vonta maga után.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm