PM az adócsökkentési elképzelésekről

Pénzcentrum
2004. április 22. 10:52

Folyik a Pénzügyminisztériumban a jövő évi adócsökkentéssel, az adórendszer egyszerűsítésével kapcsolatos szakmai munka, ám döntés a tervezett, konkrét változtatásokról még nem született.

Medgyessy Péter miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy megbízta a pénzügyminisztert: dolgozzon ki olyan javaslatot a jövő esztendőre, amely a közterhek csökkentését eredményezi és hozzájárul az adórendszer egyszerűsítéséhez.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a napokban több alkalommal kifejtette: olyan szakmai koncepció körvonalazódik a tárcánál, amely szerint a következő években az államháztartás hiánya minden esztendőben legalább 0,5 százalékponttal mérséklődik, és hasonló ütemben csökken a költségvetési, államháztartási újraelosztás. A korábban meghirdetett koncepciónak megfelelően a tárca irányt vett egy olcsóbb állam kiépítése felé. Amennyiben az állami költekezést sikerült visszaszorítani, úgy lehetővé válik az elvonások, a közterhek mérséklése, ami fontos feltétele annak, hogy javuljon a magyar gazdaság versenyképessége, gyorsuljon a felzárkózás.

Ennek szellemében megkezdődött a szakmai munka a Pénzügyminisztériumban az adórendszer jövő évi módosításával kapcsolatban. A munka azonban nemcsak a tárcánál folyik. Szakértői csoportok, társadalmi testületek dolgoznak ki javaslatokat. E javaslatok a szakmai munka részét képezik, segítik a döntéshozókat abban, hogy a legjobb megoldásokat megtalálhassák. Várható, hogy a javaslatok közül a jövőben számos megjelenik a sajtóban, az sem kizárt, hogy némely változatok úgy kerülnek ki a lapokhoz, mintha azok már a Pénzügyminisztérium álláspontját tükröznék. Ilyen álláspont azonban még nem született. A Világgazdaság című napilap csütörtöki számában megjelent adóreform anyag is egy szakmai csoport munkája, az nem tekinthető a Pénzügyminisztérium álláspontjának.
A szakmai munka előrehaladtával, a pénzügyminisztériumi álláspont kialakulásával, a fontosabb döntések meghozatalával párhuzamosan a tárca folyamatosan és széles körben tájékoztatni fog.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?