7 °C Budapest

Fitch: marad a negatív kilátás a magyar adósságra

Pénzcentrum
2004. április 21. 18:09

A Fitch Ratings elismeri a magyarországi reálgazdasági folyamatok "bizonyos mértékű" javulását, de változatlanul vannak aggályai a magas ikerdeficittel kapcsolatban, ami egyelőre indokolja a magyar adósbesorolásra érvényben tartott negatív kilátást - mondta szerdán a legnagyobb európai hitelminősítő illetékes igazgatója Londonban - tudósított az MTI.

A Fitch, amely a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást az "A mínusz" befektetői osztályzatú magyar adósságra , szerda délután Londonban telekonferencián ismertette idei első globális gazdasági előrejelzését az általa besorolással nyilvántartott szuverén adósokra.

Az MTI kérdésére, hogy a magyar makrofolyamatok javulásáról szóló kormányzati közlésekkel a cég egyetért-e, és ha igen, várható-e a negatív kilátás levétele a magyar adósságról, David Riley, a Fitch szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója azt mondta: bizonyos makroadatok, például az ipari termelés és az exportszámok valóban arra utalnak, hogy a magyar gazdaság a növekedési kilátások tekintetében már túljutott a mélyponton , ami "igen bíztató".

A negatív kilátást azonban annak idején az indokolta, hogy a Fitch szerint nem volt megfelelően erőteljes gazdaságpolitikai válasz az egyidejűleg növekvő költségvetési és folyómérleg-deficitre . A hitelminősítő továbbra is figyeli ezt a két mutatót, és azt is, hogy mennyire sikerül teljesíteni az idei deficitcélokat, és mennyire lesz hiteles a jövő évi költségvetés - mondta Riley.

A cég (az ikerdeficittel kapcsolatban) változatlanul fennálló aggályai miatt - a szerinte is javuló makrokörnyezet ellenére - egyelőre indokoltnak látja a tavaly nyár óta érvényes negatív kilátás fenntartását - tette hozzá.

A Fitch Ratings szerdán ismertetett idei globális előrejelzésében az eddigi 2,8 százalékról 3,6 százalékra emelte a világgazdasági növekedésre adott jóslatát, de kiemelte, hogy az euróövezet kimarad a robusztus növekedésből . A hitelminősítő az eddig érvényben tartott 1,8 százalékról 1,6 százalékra vette vissza a valutaunióra adott 2004-es növekedési előrejelzését, megjegyezve, hogy az eurótérség - egyetlenként a világ nagy gazdasági erőcentrumai közül - immár negyedik éve folyamatosan a világtrend alatti növekedést produkál . (Egyes elemzők szerint ebben jelentős mértékben "ludas" lehet a sokak által bírált 3%-os deficitkorlát is, amely főként gazdasági visszaesés idején komoly fékező erőt jelent az egyes kormányok fiskális élénkítési törekvései kapcsán.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fitch szerint az euróövezetnek nem sikerült az amerikai gazdaság melletti "kiegészítő világgazdasági hajtómotorrá válnia", és a Japánban megindult gazdasági növekedés tartóssága is a legjobb esetben kérdéses. Kína, amely az elmúlt években a globális növekedés ötödét adta, kulcsszereplője a világgazdasági kilábalásnak, de továbbra sem lehet kizárni a kínai gazdaság "kemény landolásának" kockázatát - áll a jelentésben.

A Fitch Ratings szerint a világgazdasági növekedés üteme jövőre 3,0 százalékra mérséklődik . A feltörekvő európai gazdaságok a cég előrejelzése szerint az idén átlagosan 5,2, jövőre 4,5 százalékkal növekszenek. A Fitch közölte, hogy a csatlakozó térség hitelminősítői besorolásai már évek óta tükrözik az érintett országok EU-belépését, vagyis a jövő hét végi csatlakozás önmagában nem eredményezi a besorolások javítását . Ha az új EU-tagok majd az euróövezetnek is a tagjai lesznek, az két-három fokozattal emelheti szuverén adósi osztályzatukat - áll a Fitch szerdai londoni jelentésében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem