27 °C Budapest

Bokros Lajos az államháztartási reformról - nem kizárt a visszatérés

Pénzcentrum
2004. április 21. 09:14

Tegnap mutatták be Bokros Lajos Verseny és szolidaritás című könyvét, mely a volt pénzügyminiszter korábban már bemutatott 130 pontjának kifejtését tartalmazza. Bokros a bemutató kapcsán elmondta, nem tartja kizártnak, hogy visszatérjen a magyar közéletbe.


Bokros kiemelte, hogy a piacgazdaság körülményei között a verseny és a szolidaritás összefér. A Világbank alelnöke szerint Magyarországon a jobb módúaknak önkéntesen le kell mondaniuk néhány megszokott állami szolgáltatásról a szolidaritás jegyében - írja az origo. Ezzel gyakorlatilag csökken az állam szerepe, így az elvonás mértékét is mérsékelni lehet, a magángazdaság versenyképessége fokozódhat.

Bokros szerint az általa megfogalmazott javaslatok érdemi társadalmi vita tárgyai lehetnek, melyek középpontjában az államháztartás, a nagy elosztórendszerek reformja áll.

Kérdésre válaszolva a volt pénzügyminiszter nem tartotta kizártnak visszatérését a magyar közéletbe, de közölte: pozíció nem, csak a megvalósítható program érdekli.

A Világban alelnöke szerint az államháztartási reform elmaradásával a keleti országok nincsenek egyedül. Azok késlekedése Nyugat-Európában is kikezdte már a szolidaritást és számos ország költségvetési egyensúlyát. Véleménye szerint nem a maastrichti konvergencia-kritériumok szigorú betartására, hanem a fenntartható gazdasági növekedés megteremtésére kell törekedni.

Ideális adórendszer nincs, csak optimális, vagyis olyan, amelyet a társadalom legnagyobb része elfogad - mondta az origo szerint Bokros Lajos. Példaként hozta fel Svédországot, ahol a radikális adócsökkentés ígérete nem hozott választási sikert. Szlovákia ezzel szemben a lényegesen mérsékeltebb adóterhek mellett voksolt. Bokros szerint Magyarországon nem kell feltétlenül követni a szlovák példát, de az adórendszert az igényekhez és a megváltozott feltételrendszerhez kell alakítani.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?