15 °C Budapest

Erősödhet a forint, ostromol a dollár, gyengül a jen

Pénzcentrum
2004. április 14. 10:03

A ma reggeli, a várakozásoknál lényegesen kedvezőbb inflációs adat és a tegnapi merénylet-tervezet körüli bizonytalanság enyhülésével várhatóan erősödni fog a forint a mai kereskedés során.

A ma reggeli nyitást követő első kötések még a 250-es árfolyamszint közelében születtek, majd fokozatosan a 249 Ft/euró közelébe mozdult a kurzus. Az év/év alapú márciusi 6.7%-os fogyasztói árnövekedés felerősítheti a kamatcsökkentési várakozásokat a jövő hétfőn sorra kerülő Monetáris Tanács ülés közeledtével, ugyanis a jegybank a tavaszi-nyári hónapokra bőven 7% feletti inflációval számol, amely egyelőre nem látszik beigazolódni.

eurhufcomp
eurhufcomp
A kedvező adat várhatóan hozzájárul a másodpiaci hozamok - tegnapi jelentős emelkedést követő - csökkenéséhez, főként a rövidebb lejáratok esetén.

Érdemes még megjegyezni, hogy a ma megjelent inflációs adatban még nincs benne a várhatóan szintén az inflációs szintet csökkentő gyógyszerár-befagyasztás (április 1-től érvényes) hatása, amelynek mértékét Járai Zsigmond a múlt heti jegybanki sajtótájékoztatón mintegy 0.2%-ra becsülte.

A dollár a tegnapi késő esti kereskedés során elérte ez évi legerősebb szintjét az euróval szemben (1.19-es kurzus), azonban nem volt meg a kellő lendület a további erősödéshez, így egy kisebb gyengülést követően jelenleg az 1.1920 - 1.1960 közötti árfolyamsávban születnek a kötések. A dollár erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott rendkívül kedvező kiskereskedelmi forgalom-bővülés élénkülő konjunktúrát tükröző adata állhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jen a két napja tapasztalt erősödést követően határozott gyengülést mutat a dollárral szemben és a kurzus már a 107 jen/dollár szint felett jár. A távol-keleti valuta gyengülésének hátterében állhat a japán jegybank újabb intervenciója, illetve a három fogságba esett japán túsz sorsa és ennek belpolitikai következményei. A japán gazdaság fundamentumai azonban egyre javulnak, amelyet várhatóan a jegybank soron következő ülésén is megerősít, így a jen gyengülésére spekulálóknak óvatosnak kell lenniük.

eurusdcomp
eurusdcomp
usdjpycomp
usdjpycomp

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM