29 °C Budapest

Erősödhet a forint, ostromol a dollár, gyengül a jen

Pénzcentrum
2004. április 14. 10:03

A ma reggeli, a várakozásoknál lényegesen kedvezőbb inflációs adat és a tegnapi merénylet-tervezet körüli bizonytalanság enyhülésével várhatóan erősödni fog a forint a mai kereskedés során.

A ma reggeli nyitást követő első kötések még a 250-es árfolyamszint közelében születtek, majd fokozatosan a 249 Ft/euró közelébe mozdult a kurzus. Az év/év alapú márciusi 6.7%-os fogyasztói árnövekedés felerősítheti a kamatcsökkentési várakozásokat a jövő hétfőn sorra kerülő Monetáris Tanács ülés közeledtével, ugyanis a jegybank a tavaszi-nyári hónapokra bőven 7% feletti inflációval számol, amely egyelőre nem látszik beigazolódni.

eurhufcomp
eurhufcomp
A kedvező adat várhatóan hozzájárul a másodpiaci hozamok - tegnapi jelentős emelkedést követő - csökkenéséhez, főként a rövidebb lejáratok esetén.

Érdemes még megjegyezni, hogy a ma megjelent inflációs adatban még nincs benne a várhatóan szintén az inflációs szintet csökkentő gyógyszerár-befagyasztás (április 1-től érvényes) hatása, amelynek mértékét Járai Zsigmond a múlt heti jegybanki sajtótájékoztatón mintegy 0.2%-ra becsülte.

A dollár a tegnapi késő esti kereskedés során elérte ez évi legerősebb szintjét az euróval szemben (1.19-es kurzus), azonban nem volt meg a kellő lendület a további erősödéshez, így egy kisebb gyengülést követően jelenleg az 1.1920 - 1.1960 közötti árfolyamsávban születnek a kötések. A dollár erősödésének hátterében a tegnap nyilvánosságra hozott rendkívül kedvező kiskereskedelmi forgalom-bővülés élénkülő konjunktúrát tükröző adata állhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jen a két napja tapasztalt erősödést követően határozott gyengülést mutat a dollárral szemben és a kurzus már a 107 jen/dollár szint felett jár. A távol-keleti valuta gyengülésének hátterében állhat a japán jegybank újabb intervenciója, illetve a három fogságba esett japán túsz sorsa és ennek belpolitikai következményei. A japán gazdaság fundamentumai azonban egyre javulnak, amelyet várhatóan a jegybank soron következő ülésén is megerősít, így a jen gyengülésére spekulálóknak óvatosnak kell lenniük.

eurusdcomp
eurusdcomp
usdjpycomp
usdjpycomp

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?