17 °C Budapest

722 m eurós deficit a folyómérlegben - jelentős tőzsdei vásárlások

Pénzcentrum
2004. április 13. 08:43

2004. februárban 722 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A hiány mértéke 54 millió euróval meghaladja az előző évi februári adatot - közölte az MNB. Az adatok már az új statisztika szerinti képet mutatják, tehát az újrabefektetett jövedelmek a folyó hiányt növelik, míg a pénzügyi mérleg sorokon mint finanszírozó tétel jelennek meg. A piaci elemzők az első két hónapra a régi módszertan szerint 471 m eurós hiánnyal számoltak. Ha a deficit mértékét korrigáljuk az újrabefektetett jövedelmekkel, akkor a hiány 780 m euró, ami a várakozásoknál lényegesen magasabb.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása a meghatározó.

A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott februárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 611 millió euró volt. Portfóliótőke formájában 324 m euró érkezett, mely mögött jelentős tőzsdei részvényvásárlások állhatnak.

A külkereskedelmi folyamatokat illetően továbbra is kedvező, hogy az exportdinamika az importét meghaladja. Az euróban számított adatok szerint a kivitel 15.8%-kal, a behozatal 11.3%-kal emelkedett.

A szolgáltatások közül az idegenforgalom a szokásoktól eltérően deficitet mutatott, a hiány itt 6 m eurós volt.

A folyó mérleg hiánya az első két hónapban 1,167 m eurót tett ki, ami nagyságrendileg alig haladja meg a tavalyi január-februári hiányt.

A nem adóssággeneráló tételek alakulása a tavalyinál lényegesen kedvezőbb. A havai újrabefektetett jövedelmek nagysága 200 m euró körüli, mind januárban, mind februárban közel 100-100 m euró működőtőke érkezett hazánkba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábban említetteknek megfelelően kiemelhető, hogy a portfolióbefektetések volumene jelentősen megnőtt, 324 m eurót tett ki februárban. Emögött élénk tőzsdei érdeklődés fedezhető fel.

2004. február végén a jegybanki tartalékok értéke 10.6 milliárd euró volt.

Piaci becslések szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idei évben a régi módszertan szerint 4 mrd euró körül, az új módszertan szerint 6.4-6.5 mrd euró körül alakulhat. Ez GDP arányosan 8% körüli mértéket jelenthet.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 24. 19:34
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem