25 °C Budapest

722 m eurós deficit a folyómérlegben - jelentős tőzsdei vásárlások

Pénzcentrum
2004. április 13. 08:43

2004. februárban 722 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A hiány mértéke 54 millió euróval meghaladja az előző évi februári adatot - közölte az MNB. Az adatok már az új statisztika szerinti képet mutatják, tehát az újrabefektetett jövedelmek a folyó hiányt növelik, míg a pénzügyi mérleg sorokon mint finanszírozó tétel jelennek meg. A piaci elemzők az első két hónapra a régi módszertan szerint 471 m eurós hiánnyal számoltak. Ha a deficit mértékét korrigáljuk az újrabefektetett jövedelmekkel, akkor a hiány 780 m euró, ami a várakozásoknál lényegesen magasabb.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása a meghatározó.

A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott februárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 611 millió euró volt. Portfóliótőke formájában 324 m euró érkezett, mely mögött jelentős tőzsdei részvényvásárlások állhatnak.

A külkereskedelmi folyamatokat illetően továbbra is kedvező, hogy az exportdinamika az importét meghaladja. Az euróban számított adatok szerint a kivitel 15.8%-kal, a behozatal 11.3%-kal emelkedett.

A szolgáltatások közül az idegenforgalom a szokásoktól eltérően deficitet mutatott, a hiány itt 6 m eurós volt.

A folyó mérleg hiánya az első két hónapban 1,167 m eurót tett ki, ami nagyságrendileg alig haladja meg a tavalyi január-februári hiányt.

A nem adóssággeneráló tételek alakulása a tavalyinál lényegesen kedvezőbb. A havai újrabefektetett jövedelmek nagysága 200 m euró körüli, mind januárban, mind februárban közel 100-100 m euró működőtőke érkezett hazánkba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábban említetteknek megfelelően kiemelhető, hogy a portfolióbefektetések volumene jelentősen megnőtt, 324 m eurót tett ki februárban. Emögött élénk tőzsdei érdeklődés fedezhető fel.

2004. február végén a jegybanki tartalékok értéke 10.6 milliárd euró volt.

Piaci becslések szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idei évben a régi módszertan szerint 4 mrd euró körül, az új módszertan szerint 6.4-6.5 mrd euró körül alakulhat. Ez GDP arányosan 8% körüli mértéket jelenthet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?