16 °C Budapest

722 m eurós deficit a folyómérlegben - jelentős tőzsdei vásárlások

Pénzcentrum
2004. április 13. 08:43

2004. februárban 722 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A hiány mértéke 54 millió euróval meghaladja az előző évi februári adatot - közölte az MNB. Az adatok már az új statisztika szerinti képet mutatják, tehát az újrabefektetett jövedelmek a folyó hiányt növelik, míg a pénzügyi mérleg sorokon mint finanszírozó tétel jelennek meg. A piaci elemzők az első két hónapra a régi módszertan szerint 471 m eurós hiánnyal számoltak. Ha a deficit mértékét korrigáljuk az újrabefektetett jövedelmekkel, akkor a hiány 780 m euró, ami a várakozásoknál lényegesen magasabb.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása a meghatározó.

A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott februárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 611 millió euró volt. Portfóliótőke formájában 324 m euró érkezett, mely mögött jelentős tőzsdei részvényvásárlások állhatnak.

A külkereskedelmi folyamatokat illetően továbbra is kedvező, hogy az exportdinamika az importét meghaladja. Az euróban számított adatok szerint a kivitel 15.8%-kal, a behozatal 11.3%-kal emelkedett.

A szolgáltatások közül az idegenforgalom a szokásoktól eltérően deficitet mutatott, a hiány itt 6 m eurós volt.

A folyó mérleg hiánya az első két hónapban 1,167 m eurót tett ki, ami nagyságrendileg alig haladja meg a tavalyi január-februári hiányt.

A nem adóssággeneráló tételek alakulása a tavalyinál lényegesen kedvezőbb. A havai újrabefektetett jövedelmek nagysága 200 m euró körüli, mind januárban, mind februárban közel 100-100 m euró működőtőke érkezett hazánkba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábban említetteknek megfelelően kiemelhető, hogy a portfolióbefektetések volumene jelentősen megnőtt, 324 m eurót tett ki februárban. Emögött élénk tőzsdei érdeklődés fedezhető fel.

2004. február végén a jegybanki tartalékok értéke 10.6 milliárd euró volt.

Piaci becslések szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idei évben a régi módszertan szerint 4 mrd euró körül, az új módszertan szerint 6.4-6.5 mrd euró körül alakulhat. Ez GDP arányosan 8% körüli mértéket jelenthet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?