Nem divat az adófizetés az USA-ban - profit van, adó nincs

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:52

Az amerikai társaságok több mint 60%-a egyáltalán nem fizetett szövetségi nyereségadót 1996-2000 között, azokban az években, amikor igazán pörgött az USA gazdasága és a vállalati profitok jelentős mértékben emelkedtek - derül ki a Kongresszus számviteli irodájának jelentéséből.

A General Accounting Office jelentése azt idézheti elő, hogy a társasági adóterhek megjelennek az elnökválasztási kampányban - véli WSJ. A tény, az tény a szövetségi bevételek belül egyre csökken a társasági nyereség-adóbevételek aránya. 2003-ra ez 7.4%-ra csökkent, amely a legalacsonyabb érték 1983. és a 2. legalacsonyabb 1934. óta. Bár a GAO vizsgálata kimutatja az amerikai vállalatok adómegkerülési hajlamát, emlékeztetni kell arra, hogy minden korábbi hasonló figyelmeztetés eredmény nélküli volt ( az 1999-es vizsgálat is hasonló eredmény mutatott).

Az amerikai társaságok mellett a külföldi cégek helyi lányvállalatai sem jeleskednek az adófizetésben, a vizsgált periódusban 70%-uk nem fizetett- amúgy a legális keretekkel élve - adót.

A GAO vizsgálata új színezetet adhat az elnökválasztási kampánynak, hiszen John Kerry, demokrata elnökjelölt már korábban is kritizálta Busht, mivel az nem lép fel az adóoptimalizáció ellen. A jelentés most erőst kapaszkodót adhat Kerrynek, amely jelentősen csökkentené az adómegkerülési lehetőségeket, igaz cserébe csökkentené a jelenleg 35%-os adókulcsot. A végeredmény több szövetségi bevétel lenne, amely kedvezően hatna a költségvetési hiányra.

A vizsgálat szerint a nagyobb társaságok jobb adófizetőknek számítanak mint a kicsik. A GAO szerint 2000-ben a nagy amerikai cégek 45.3%-a, míg a külföldiek 37.5%-a nem fizetett adót. Az arány azonban nem számít túl jónak, hiszen további több mit 35% nyereségének kevesebb mint 5%-át fizette be adóként, mindezt 35%-os adókulcs mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legszebb az egészben, hogy a 2000. évet követően sem élénkül meg az amerikai társaságok adófizetési hajlandósága (ezt fogjuk a gazdasági nehézségekre). Miközben 2000-ben meghaladta a 200 milliárd dollárt a központi kormányzat társasági nyereségadó bevétele, ez összeg 2003-ra 131.8 milliárd dollárra esett vissza. Ismételt növekedés csak az idei évtől várható.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM