15 °C Budapest

Nem divat az adófizetés az USA-ban - profit van, adó nincs

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:52

Az amerikai társaságok több mint 60%-a egyáltalán nem fizetett szövetségi nyereségadót 1996-2000 között, azokban az években, amikor igazán pörgött az USA gazdasága és a vállalati profitok jelentős mértékben emelkedtek - derül ki a Kongresszus számviteli irodájának jelentéséből.

A General Accounting Office jelentése azt idézheti elő, hogy a társasági adóterhek megjelennek az elnökválasztási kampányban - véli WSJ. A tény, az tény a szövetségi bevételek belül egyre csökken a társasági nyereség-adóbevételek aránya. 2003-ra ez 7.4%-ra csökkent, amely a legalacsonyabb érték 1983. és a 2. legalacsonyabb 1934. óta. Bár a GAO vizsgálata kimutatja az amerikai vállalatok adómegkerülési hajlamát, emlékeztetni kell arra, hogy minden korábbi hasonló figyelmeztetés eredmény nélküli volt ( az 1999-es vizsgálat is hasonló eredmény mutatott).

Az amerikai társaságok mellett a külföldi cégek helyi lányvállalatai sem jeleskednek az adófizetésben, a vizsgált periódusban 70%-uk nem fizetett- amúgy a legális keretekkel élve - adót.

A GAO vizsgálata új színezetet adhat az elnökválasztási kampánynak, hiszen John Kerry, demokrata elnökjelölt már korábban is kritizálta Busht, mivel az nem lép fel az adóoptimalizáció ellen. A jelentés most erőst kapaszkodót adhat Kerrynek, amely jelentősen csökkentené az adómegkerülési lehetőségeket, igaz cserébe csökkentené a jelenleg 35%-os adókulcsot. A végeredmény több szövetségi bevétel lenne, amely kedvezően hatna a költségvetési hiányra.

A vizsgálat szerint a nagyobb társaságok jobb adófizetőknek számítanak mint a kicsik. A GAO szerint 2000-ben a nagy amerikai cégek 45.3%-a, míg a külföldiek 37.5%-a nem fizetett adót. Az arány azonban nem számít túl jónak, hiszen további több mit 35% nyereségének kevesebb mint 5%-át fizette be adóként, mindezt 35%-os adókulcs mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legszebb az egészben, hogy a 2000. évet követően sem élénkül meg az amerikai társaságok adófizetési hajlandósága (ezt fogjuk a gazdasági nehézségekre). Miközben 2000-ben meghaladta a 200 milliárd dollárt a központi kormányzat társasági nyereségadó bevétele, ez összeg 2003-ra 131.8 milliárd dollárra esett vissza. Ismételt növekedés csak az idei évtől várható.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?