-2 °C Budapest

Mi várható a CHF piacon - emelkedő hozamok?

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:19

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll. Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll.

Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A Raiffeisen szerint a kibontakozó konjunktúrát egyenlőre nem követi az SNB monetáris kondícióinak szigorítása.

A Raiffeisen szerint az év végére a CHF és forintpiaci hozamok terén fennálló különbözet 3 hónapon 1148 bázispontról 893 bp-re, 10 éves időtávra 538 bp-ről 370 bp-re csökkenhet.

Az alábbiakban a Raiffeisen elemzését tesszük közzé:

Fundamentális háttér
Svájc első számú konjunktúrakutató intézete, a KOF márciusban felfelé módosította GDP növekedési várakozásait. Az októberben prognosztizált idei 0,9 és 2005-re várható 1 ,2%-os értéket, rendre 1 ,4 illetve 1 ,9%-ra emelte. Mint ismeretes, a svájci gazdaság növekedési üteme 2002-ben mindössze 0,2%-ot tett ki, 2003-ban pedig 0,5%-kal visszaesett a gazdaság teljesítménye. A fordulat a tavalyi év második felében következett be, amikor a belső fogyasztás és a beruházások is dinamikus növekedésnek indultak. A szélsőségesen alacsony kamatkörnyezetben a beruházások további növekedése várható. A feldolgozóipar aktivitását jól érzékelteti a márciusi beszerzési manager index 60,1 pontos értéke, mely 3 éves csúcsnak fele meg, és az ipari szektor fenntartható ütem fellendülésére enged következtetni. Ezúttal egyébként a foglakoztatási részindex is az 50 pontos, bővülést jelző határszint fölé emelkedett. A konjunktúra kibontakozása az Eurozónáénál rugalmasabb svájci munkaerő piacon tehát megmutatkozik. Míg a Valutaunió egészében a munkanélküliségi ráta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

2003. áprilisa óta 8,8%-on stagnál, Svájcban idén februárban 4,2%-ra csökkent.A konjunktúra kibontakozása tehát jól látható és viszonylag pontosan előre jelezhet , annak kiteljesedése és csúcspontjának id pontja csak a kérdés. A KOF intézet által számított konjunktúramutató tavaly novemberben érte el 0,6-es tet pontját, márciusig 0,5 -re csökkent, ami alapján 6-9 hónappal később, azaz június-júliusban tetőzhet a gazdasági teljesítmény.

A gazdaság fejlődési üteme szempontjából rizikót jelent Németország, mint legfontosabb külkereskedelmi partner gyenge teljesítménye, ahol február után márciusban is visszaesett az IFO konjunktúraindex értéke, és az amúgy is alacsony növekedési kilátásokat lefele módosíthatják a gazdaságpolitikusok és kutatóintézetek.

Kamat- és árfolyampolitika
Részben a lakossági fogyasztás alacsony szintje, részben pedig a külkereskedelmi partnerektől importált alacsony inflációs szint következtében a CPI a zéró szint körül ingadozik (február: +0,%, március: -0,1 % év/év). Mivel az általunk is prognosztizált frank erősödés a vártnál hamarabb következett be, az alacsony európai növekedési környezetben kibontakozó svájci konjunktúrát a svájci jegybank (SNB) egyel re nem kívánja kamatcsökkentéssel lassítani, annál is inkább, mivel inflációról szinte egyáltalán nem beszélhetünk. Véleményünk szerint azonban a gazdaság nyitottsága és jelentős nyersanyagigénye miatt, a jelenleg tapasztalható világpiaci nyersanyagár-emelkedés legkésőbb a második félévtől a termelői, majd a fogyasztó árindex emelkedésében is meg fog mutatkozni, mely növeli a kamatemelési várakozásokat. Ezt csak egy jelent s mérték dollár gyengülés tudná kompenzálni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem