29 °C Budapest

Mi várható a CHF piacon - emelkedő hozamok?

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:19

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll. Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll.

Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A Raiffeisen szerint a kibontakozó konjunktúrát egyenlőre nem követi az SNB monetáris kondícióinak szigorítása.

A Raiffeisen szerint az év végére a CHF és forintpiaci hozamok terén fennálló különbözet 3 hónapon 1148 bázispontról 893 bp-re, 10 éves időtávra 538 bp-ről 370 bp-re csökkenhet.

Az alábbiakban a Raiffeisen elemzését tesszük közzé:

Fundamentális háttér
Svájc első számú konjunktúrakutató intézete, a KOF márciusban felfelé módosította GDP növekedési várakozásait. Az októberben prognosztizált idei 0,9 és 2005-re várható 1 ,2%-os értéket, rendre 1 ,4 illetve 1 ,9%-ra emelte. Mint ismeretes, a svájci gazdaság növekedési üteme 2002-ben mindössze 0,2%-ot tett ki, 2003-ban pedig 0,5%-kal visszaesett a gazdaság teljesítménye. A fordulat a tavalyi év második felében következett be, amikor a belső fogyasztás és a beruházások is dinamikus növekedésnek indultak. A szélsőségesen alacsony kamatkörnyezetben a beruházások további növekedése várható. A feldolgozóipar aktivitását jól érzékelteti a márciusi beszerzési manager index 60,1 pontos értéke, mely 3 éves csúcsnak fele meg, és az ipari szektor fenntartható ütem fellendülésére enged következtetni. Ezúttal egyébként a foglakoztatási részindex is az 50 pontos, bővülést jelző határszint fölé emelkedett. A konjunktúra kibontakozása az Eurozónáénál rugalmasabb svájci munkaerő piacon tehát megmutatkozik. Míg a Valutaunió egészében a munkanélküliségi ráta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2003. áprilisa óta 8,8%-on stagnál, Svájcban idén februárban 4,2%-ra csökkent.A konjunktúra kibontakozása tehát jól látható és viszonylag pontosan előre jelezhet , annak kiteljesedése és csúcspontjának id pontja csak a kérdés. A KOF intézet által számított konjunktúramutató tavaly novemberben érte el 0,6-es tet pontját, márciusig 0,5 -re csökkent, ami alapján 6-9 hónappal később, azaz június-júliusban tetőzhet a gazdasági teljesítmény.

A gazdaság fejlődési üteme szempontjából rizikót jelent Németország, mint legfontosabb külkereskedelmi partner gyenge teljesítménye, ahol február után márciusban is visszaesett az IFO konjunktúraindex értéke, és az amúgy is alacsony növekedési kilátásokat lefele módosíthatják a gazdaságpolitikusok és kutatóintézetek.

Kamat- és árfolyampolitika
Részben a lakossági fogyasztás alacsony szintje, részben pedig a külkereskedelmi partnerektől importált alacsony inflációs szint következtében a CPI a zéró szint körül ingadozik (február: +0,%, március: -0,1 % év/év). Mivel az általunk is prognosztizált frank erősödés a vártnál hamarabb következett be, az alacsony európai növekedési környezetben kibontakozó svájci konjunktúrát a svájci jegybank (SNB) egyel re nem kívánja kamatcsökkentéssel lassítani, annál is inkább, mivel inflációról szinte egyáltalán nem beszélhetünk. Véleményünk szerint azonban a gazdaság nyitottsága és jelentős nyersanyagigénye miatt, a jelenleg tapasztalható világpiaci nyersanyagár-emelkedés legkésőbb a második félévtől a termelői, majd a fogyasztó árindex emelkedésében is meg fog mutatkozni, mely növeli a kamatemelési várakozásokat. Ezt csak egy jelent s mérték dollár gyengülés tudná kompenzálni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22