27 °C Budapest

Mi várható a CHF piacon - emelkedő hozamok?

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:19

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll. Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A

Jelentősen megemelték idei rövid távú CHF árfolyamprognózisukat a Raiffeisen elemzői. A prognózis emelésének hátterében a háttérben részben a vártnál magasabb ütemű svájci gazdasági növekedés áll.

Az elemzők véleménye szerint a madridi terrortámadás és a fokozódó és folyamatos fenyegetettség különösen a közeledő húsvéti időszakban szintén felértékelődési nyomást jelent a frank árfolyamára, A Raiffeisen szerint a kibontakozó konjunktúrát egyenlőre nem követi az SNB monetáris kondícióinak szigorítása.

A Raiffeisen szerint az év végére a CHF és forintpiaci hozamok terén fennálló különbözet 3 hónapon 1148 bázispontról 893 bp-re, 10 éves időtávra 538 bp-ről 370 bp-re csökkenhet.

Az alábbiakban a Raiffeisen elemzését tesszük közzé:

Fundamentális háttér
Svájc első számú konjunktúrakutató intézete, a KOF márciusban felfelé módosította GDP növekedési várakozásait. Az októberben prognosztizált idei 0,9 és 2005-re várható 1 ,2%-os értéket, rendre 1 ,4 illetve 1 ,9%-ra emelte. Mint ismeretes, a svájci gazdaság növekedési üteme 2002-ben mindössze 0,2%-ot tett ki, 2003-ban pedig 0,5%-kal visszaesett a gazdaság teljesítménye. A fordulat a tavalyi év második felében következett be, amikor a belső fogyasztás és a beruházások is dinamikus növekedésnek indultak. A szélsőségesen alacsony kamatkörnyezetben a beruházások további növekedése várható. A feldolgozóipar aktivitását jól érzékelteti a márciusi beszerzési manager index 60,1 pontos értéke, mely 3 éves csúcsnak fele meg, és az ipari szektor fenntartható ütem fellendülésére enged következtetni. Ezúttal egyébként a foglakoztatási részindex is az 50 pontos, bővülést jelző határszint fölé emelkedett. A konjunktúra kibontakozása az Eurozónáénál rugalmasabb svájci munkaerő piacon tehát megmutatkozik. Míg a Valutaunió egészében a munkanélküliségi ráta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2003. áprilisa óta 8,8%-on stagnál, Svájcban idén februárban 4,2%-ra csökkent.A konjunktúra kibontakozása tehát jól látható és viszonylag pontosan előre jelezhet , annak kiteljesedése és csúcspontjának id pontja csak a kérdés. A KOF intézet által számított konjunktúramutató tavaly novemberben érte el 0,6-es tet pontját, márciusig 0,5 -re csökkent, ami alapján 6-9 hónappal később, azaz június-júliusban tetőzhet a gazdasági teljesítmény.

A gazdaság fejlődési üteme szempontjából rizikót jelent Németország, mint legfontosabb külkereskedelmi partner gyenge teljesítménye, ahol február után márciusban is visszaesett az IFO konjunktúraindex értéke, és az amúgy is alacsony növekedési kilátásokat lefele módosíthatják a gazdaságpolitikusok és kutatóintézetek.

Kamat- és árfolyampolitika
Részben a lakossági fogyasztás alacsony szintje, részben pedig a külkereskedelmi partnerektől importált alacsony inflációs szint következtében a CPI a zéró szint körül ingadozik (február: +0,%, március: -0,1 % év/év). Mivel az általunk is prognosztizált frank erősödés a vártnál hamarabb következett be, az alacsony európai növekedési környezetben kibontakozó svájci konjunktúrát a svájci jegybank (SNB) egyel re nem kívánja kamatcsökkentéssel lassítani, annál is inkább, mivel inflációról szinte egyáltalán nem beszélhetünk. Véleményünk szerint azonban a gazdaság nyitottsága és jelentős nyersanyagigénye miatt, a jelenleg tapasztalható világpiaci nyersanyagár-emelkedés legkésőbb a második félévtől a termelői, majd a fogyasztó árindex emelkedésében is meg fog mutatkozni, mely növeli a kamatemelési várakozásokat. Ezt csak egy jelent s mérték dollár gyengülés tudná kompenzálni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?