28 °C Budapest

Heti Monitor 2004/10. szám

Pénzcentrum
2004. április 5. 09:38

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Államháztartás: fekete lyuk? A közelmúltban megjelent előzetes adatok szerint a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási hiány februárban 122,7 mrd Ft-ot tett ki. Habár ez az adat jóval kedvezőbb, mint amivel a PM számolt (170,9 mrd Ft),


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Államháztartás: fekete lyuk?

A közelmúltban megjelent előzetes adatok szerint a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási hiány februárban 122,7 mrd Ft-ot tett ki. Habár ez az adat jóval kedvezőbb, mint amivel a PM számolt (170,9 mrd Ft), az első kéthavi kumulált hiány így is 341,3 mrd Ft-ra rúgott (az éves előirányzat 28,9 %-a), ami az időarányos teljesítés majd’ duplája. Az eddig felhalmozott hiány bő kétharmada a központi költségvetésben (246,7 mrd Ft), egyharmada a társadalombiztosítási alapoknál keletkezett (115,8 mrd Ft), míg az elkülönített alapok egyenlege szufficites volt (20,7 mrd Ft). A két meghatározó alrendszer, a központi költségvetés és a társadalombiztosítás hiánya egyaránt jóval meghaladja az időarányos mértéket, ami nagyrészt az év elején felmerült egyszeri tételek, az alrendszerek közötti finanszírozás ütemezésének és szezonális tényezők következménye. A januárban megvalósított egyszeri kifizetések a következő területeken jelentkeztek (zárójelben a területhez kapcsolódó, időarányos részen felüli többletkiadás értéke):


  • autópálya-építés (50 mrd Ft)
  • Grippen vadászgépek bérleti díjának törlesztése (15 mrd Ft)
  • agrártámogatások (25 mrd Ft)

Az időarányosnál jóval nagyobb kumulált hiányt előidéző másik fontos tényezője az, hogy a társadalombiztosítás alrendszeren belül a Nyugdíjbiztosítási Alap központi költségvetési támogatása negyedévenként esedékes. Ebből adódóan a nyugdíjalap az első két hónap folyamán 52 mrd Ft-os átmeneti hiányt könyvelhetett el. Végül szezonális tényezők járultak hozzá az időarányosnál nagyobb hiány kialakulásához, úgy mint a 13. havi fizetések áthúzódó elszámolása, az önkormányzatoknak átengedett SZJA szokásosnál nagyobb összege, valamint általában az adóbevételek alacsonyabb teljesülése (csak a lakosság befizetései teljesültek időarányos mértékben). Ha a fent említett tényezőkkel korrigáljuk a február végi hiányt, akkor közelebb kerülünk az időarányos mértékhez.

2004. Januári fizetési mérleg: folytatódik a kedvező tendencia

Várakozásunknak megfelelően a januári folyó fizetési mérleg továbbra is tük-rözi a 2003. második felében megindult javuló tendenciát. 2004. első hónapjá-ban a hiány 163 millió eurót tett ki és így közel 40 millió euróval kedvezőbb, mint az egy évvel korábbi adat. A kedvező adat eredményeként a forint erő-södött. Ennek és a szintén a vártnál kedvezőbb inflációs adatoknak köszönhe-tően a közös európai valuta már közelített 252 forintos kurzushoz.
A fizetési mérleg adatok szerint a hazai vállalatok továbbra is intenzíven ter-jeszkednek külföldön, hiszen az első hónapban Magyarország ismét nettó tő-keexportőr volt, az egyenleg így -110 millió euró volt januárban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Általános forgalmi adó az unióban - várható kihívások a csatlakozás után

Jelenleg zajlik a parlamentben a pénzügyi tárgyú törvények jogharmonizációs módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalása, amely érinti az adózás rendjéről szóló rendelkezéseket is. Ez a törvényjavaslat eleget tesz az áfával kapcsolatos jogharmonizációs követelmények soron következő elvárásainak.
Az általános forgalmi adózás szabályozási rendszerében már nem várhatóak jelentős változások a csatlakozás után - nem változnak az adókulcsok, és a legtöbb adminisztratív rendelkezés is megszületett mostanáig. Május után azonban mégis többféle kihívással szembesül a forgalmi adók kapcsán a magyar gazdaság, államháztartás és a vállalati szféra. Ez az írás megvizsgálja a legfőbb kihívásokat, melyek az adminisztratív alkalmazkodási költségekből és a határokon túli adóoptimalizáló fogyasztásból (bevásárlóturizmus) fakadnak, és ennek kapcsán röviden elemzi az unióban a forgalmi adók rendszerének nagyobb harmonizálásával kapcsolatos dilemmákat.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem