4 °C Budapest

Heti Monitor 2004/10. szám

Pénzcentrum
2004. április 5. 09:38

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Államháztartás: fekete lyuk? A közelmúltban megjelent előzetes adatok szerint a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási hiány februárban 122,7 mrd Ft-ot tett ki. Habár ez az adat jóval kedvezőbb, mint amivel a PM számolt (170,9 mrd Ft),


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Államháztartás: fekete lyuk?

A közelmúltban megjelent előzetes adatok szerint a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási hiány februárban 122,7 mrd Ft-ot tett ki. Habár ez az adat jóval kedvezőbb, mint amivel a PM számolt (170,9 mrd Ft), az első kéthavi kumulált hiány így is 341,3 mrd Ft-ra rúgott (az éves előirányzat 28,9 %-a), ami az időarányos teljesítés majd’ duplája. Az eddig felhalmozott hiány bő kétharmada a központi költségvetésben (246,7 mrd Ft), egyharmada a társadalombiztosítási alapoknál keletkezett (115,8 mrd Ft), míg az elkülönített alapok egyenlege szufficites volt (20,7 mrd Ft). A két meghatározó alrendszer, a központi költségvetés és a társadalombiztosítás hiánya egyaránt jóval meghaladja az időarányos mértéket, ami nagyrészt az év elején felmerült egyszeri tételek, az alrendszerek közötti finanszírozás ütemezésének és szezonális tényezők következménye. A januárban megvalósított egyszeri kifizetések a következő területeken jelentkeztek (zárójelben a területhez kapcsolódó, időarányos részen felüli többletkiadás értéke):


  • autópálya-építés (50 mrd Ft)
  • Grippen vadászgépek bérleti díjának törlesztése (15 mrd Ft)
  • agrártámogatások (25 mrd Ft)

Az időarányosnál jóval nagyobb kumulált hiányt előidéző másik fontos tényezője az, hogy a társadalombiztosítás alrendszeren belül a Nyugdíjbiztosítási Alap központi költségvetési támogatása negyedévenként esedékes. Ebből adódóan a nyugdíjalap az első két hónap folyamán 52 mrd Ft-os átmeneti hiányt könyvelhetett el. Végül szezonális tényezők járultak hozzá az időarányosnál nagyobb hiány kialakulásához, úgy mint a 13. havi fizetések áthúzódó elszámolása, az önkormányzatoknak átengedett SZJA szokásosnál nagyobb összege, valamint általában az adóbevételek alacsonyabb teljesülése (csak a lakosság befizetései teljesültek időarányos mértékben). Ha a fent említett tényezőkkel korrigáljuk a február végi hiányt, akkor közelebb kerülünk az időarányos mértékhez.

2004. Januári fizetési mérleg: folytatódik a kedvező tendencia

Várakozásunknak megfelelően a januári folyó fizetési mérleg továbbra is tük-rözi a 2003. második felében megindult javuló tendenciát. 2004. első hónapjá-ban a hiány 163 millió eurót tett ki és így közel 40 millió euróval kedvezőbb, mint az egy évvel korábbi adat. A kedvező adat eredményeként a forint erő-södött. Ennek és a szintén a vártnál kedvezőbb inflációs adatoknak köszönhe-tően a közös európai valuta már közelített 252 forintos kurzushoz.
A fizetési mérleg adatok szerint a hazai vállalatok továbbra is intenzíven ter-jeszkednek külföldön, hiszen az első hónapban Magyarország ismét nettó tő-keexportőr volt, az egyenleg így -110 millió euró volt januárban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Általános forgalmi adó az unióban - várható kihívások a csatlakozás után

Jelenleg zajlik a parlamentben a pénzügyi tárgyú törvények jogharmonizációs módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalása, amely érinti az adózás rendjéről szóló rendelkezéseket is. Ez a törvényjavaslat eleget tesz az áfával kapcsolatos jogharmonizációs követelmények soron következő elvárásainak.
Az általános forgalmi adózás szabályozási rendszerében már nem várhatóak jelentős változások a csatlakozás után - nem változnak az adókulcsok, és a legtöbb adminisztratív rendelkezés is megszületett mostanáig. Május után azonban mégis többféle kihívással szembesül a forgalmi adók kapcsán a magyar gazdaság, államháztartás és a vállalati szféra. Ez az írás megvizsgálja a legfőbb kihívásokat, melyek az adminisztratív alkalmazkodási költségekből és a határokon túli adóoptimalizáló fogyasztásból (bevásárlóturizmus) fakadnak, és ennek kapcsán röviden elemzi az unióban a forgalmi adók rendszerének nagyobb harmonizálásával kapcsolatos dilemmákat.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm