ÁFA változások az Unió küszöbén (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. április 1. 08:56

"Az ÁFA törvény márciusi 8-i módosítása az elmúlt évek legnagyobb kihívását jelenti a vállalkozások számára" - mondta Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers vezető cégtársa. A téma aktualitását a tegnapi napon megrendezett konferencia iránti rekordszámú érdeklődés is bizonyítja, hiszen a rendezvényen több mint 120 vállalatvezető vett részt.

A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. (PwC) idén már ötödik alkalommal rendezett adókonferenciát EU témában. A most megrendezett ÁFA konferencia célja nem kevesebb, mint hogy a cégeknek hatékony támogatást nyújtson a jogszabályváltozásokból eredő gyakorlati tennivalók elvégzéséhez a május elsejéig fennálló rövid időszak alatt.

"A magyar ÁFA-törvény egyik nagy pozitívuma, hogy él a tagállamok által választható egyszerűsítési lehetőségekkel: szinte minden adóalany számára lehetővé teszi az EU-n kívülről importált termékek utáni ÁFA-fizetési kötelezettség önbevallás útján történő elszámolását, elkerülve ezzel az adófizetéssel és visszaigényléssel járó finanszírozási és adminisztratív terheket" - emelte ki Erdős Gabriella.

Deák László, a PricewaterhouseCoopers Közvetett Adó Csoportjának vezető menedzsere a vám- és az ÁFA-szabályok összefüggéseire hívta fel a figyelmet, különös tekintettel egyes speciális vámeljárásokra, mint például az aktív-, illetve a passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás vagy átmeneti megőrzés.

Összességében elmondható, hogy a csatlakozást követően a vállalkozások adminisztrációs terhei növekedni fognak, hiszen míg jelenleg a régi és új tagállamokba irányuló termékexportot a vámhatósági kiléptetés igazolja, 2004. május 1-jét követően ez már egyértelműen a gazdálkodók felelőssége lesz. Finanszírozási szempontból ugyanakkor a Közösségen belüli termékbeszerzésekre is érvényesül majd az önbevallás rendszere, így az üzleti célú beszerzések utáni áfát már nem szükséges ténylegesen megfizetni, mivel ugyanabban a bevallásban szerepeltethető levonható adóként is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Közösségen belüli kereskedelem változó számlázási követelmények elé állítja a vállalkozásokat, amelyeknek már a csatlakozás napjától meg kell felelniük, míg az első adóbevallások és statisztikai adatszolgáltatások benyújtásáig még pár hét haladékot kapnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?