0 °C Budapest

ÁFA változások az Unió küszöbén (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. április 1. 08:56

"Az ÁFA törvény márciusi 8-i módosítása az elmúlt évek legnagyobb kihívását jelenti a vállalkozások számára" - mondta Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers vezető cégtársa. A téma aktualitását a tegnapi napon megrendezett konferencia iránti rekordszámú érdeklődés is bizonyítja, hiszen a rendezvényen több mint 120 vállalatvezető vett részt.

A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. (PwC) idén már ötödik alkalommal rendezett adókonferenciát EU témában. A most megrendezett ÁFA konferencia célja nem kevesebb, mint hogy a cégeknek hatékony támogatást nyújtson a jogszabályváltozásokból eredő gyakorlati tennivalók elvégzéséhez a május elsejéig fennálló rövid időszak alatt.

"A magyar ÁFA-törvény egyik nagy pozitívuma, hogy él a tagállamok által választható egyszerűsítési lehetőségekkel: szinte minden adóalany számára lehetővé teszi az EU-n kívülről importált termékek utáni ÁFA-fizetési kötelezettség önbevallás útján történő elszámolását, elkerülve ezzel az adófizetéssel és visszaigényléssel járó finanszírozási és adminisztratív terheket" - emelte ki Erdős Gabriella.

Deák László, a PricewaterhouseCoopers Közvetett Adó Csoportjának vezető menedzsere a vám- és az ÁFA-szabályok összefüggéseire hívta fel a figyelmet, különös tekintettel egyes speciális vámeljárásokra, mint például az aktív-, illetve a passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás vagy átmeneti megőrzés.

Összességében elmondható, hogy a csatlakozást követően a vállalkozások adminisztrációs terhei növekedni fognak, hiszen míg jelenleg a régi és új tagállamokba irányuló termékexportot a vámhatósági kiléptetés igazolja, 2004. május 1-jét követően ez már egyértelműen a gazdálkodók felelőssége lesz. Finanszírozási szempontból ugyanakkor a Közösségen belüli termékbeszerzésekre is érvényesül majd az önbevallás rendszere, így az üzleti célú beszerzések utáni áfát már nem szükséges ténylegesen megfizetni, mivel ugyanabban a bevallásban szerepeltethető levonható adóként is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Közösségen belüli kereskedelem változó számlázási követelmények elé állítja a vállalkozásokat, amelyeknek már a csatlakozás napjától meg kell felelniük, míg az első adóbevallások és statisztikai adatszolgáltatások benyújtásáig még pár hét haladékot kapnak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm