ÁFA változások az Unió küszöbén (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. április 1. 08:56

"Az ÁFA törvény márciusi 8-i módosítása az elmúlt évek legnagyobb kihívását jelenti a vállalkozások számára" - mondta Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers vezető cégtársa. A téma aktualitását a tegnapi napon megrendezett konferencia iránti rekordszámú érdeklődés is bizonyítja, hiszen a rendezvényen több mint 120 vállalatvezető vett részt.

A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. (PwC) idén már ötödik alkalommal rendezett adókonferenciát EU témában. A most megrendezett ÁFA konferencia célja nem kevesebb, mint hogy a cégeknek hatékony támogatást nyújtson a jogszabályváltozásokból eredő gyakorlati tennivalók elvégzéséhez a május elsejéig fennálló rövid időszak alatt.

"A magyar ÁFA-törvény egyik nagy pozitívuma, hogy él a tagállamok által választható egyszerűsítési lehetőségekkel: szinte minden adóalany számára lehetővé teszi az EU-n kívülről importált termékek utáni ÁFA-fizetési kötelezettség önbevallás útján történő elszámolását, elkerülve ezzel az adófizetéssel és visszaigényléssel járó finanszírozási és adminisztratív terheket" - emelte ki Erdős Gabriella.

Deák László, a PricewaterhouseCoopers Közvetett Adó Csoportjának vezető menedzsere a vám- és az ÁFA-szabályok összefüggéseire hívta fel a figyelmet, különös tekintettel egyes speciális vámeljárásokra, mint például az aktív-, illetve a passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás vagy átmeneti megőrzés.

Összességében elmondható, hogy a csatlakozást követően a vállalkozások adminisztrációs terhei növekedni fognak, hiszen míg jelenleg a régi és új tagállamokba irányuló termékexportot a vámhatósági kiléptetés igazolja, 2004. május 1-jét követően ez már egyértelműen a gazdálkodók felelőssége lesz. Finanszírozási szempontból ugyanakkor a Közösségen belüli termékbeszerzésekre is érvényesül majd az önbevallás rendszere, így az üzleti célú beszerzések utáni áfát már nem szükséges ténylegesen megfizetni, mivel ugyanabban a bevallásban szerepeltethető levonható adóként is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Közösségen belüli kereskedelem változó számlázási követelmények elé állítja a vállalkozásokat, amelyeknek már a csatlakozás napjától meg kell felelniük, míg az első adóbevallások és statisztikai adatszolgáltatások benyújtásáig még pár hét haladékot kapnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?