23 °C Budapest

Kárpótlási jegy célárfolyam: 1742 Ft

Pénzcentrum
2004. március 29. 11:40

A nagy tőzsdei rally közepette talán sok befektetőnek fel sem tűnt, hogy a kárpótlási jegy árfolyama mintegy 70%-kal emelkedett az év eleje óta. A látványos erősödés nem ok nélküli, története során első alkalommal került igazán közel a kárpótlási jegy ahhoz, hogy megtörténjen a bevonása, és a kamatokkal növelt névértéket kifizessék a papírokért. Az ok meglehetősen prózai: nem a politikusok önkéntes döntéséről van szó, a megoldást a szabályozásban kell keresni. A vérmesebb befektetők szerint a kérdés csak az, hogy a célárfolyam az év végére, vagy már most tavaszra valósul-e meg?

A 2001-ben elfogadott tőkepiaci törvény (Tpt.) rendelkezett arról, hogy a nyilvánosan forgalomban lévő értékpapírok esetében idén év végéig van lehetőség arra, hogy nyomdai úton legyenek előállítva. Az év végéig dematerializálni kell.

408. § (1) A törvény hatálybalépésekor már nyilvánosan forgalomban levő, illetve a (2) bekezdés alapján forgalomba hozott nyomdai úton előállított értékpapírt legkésőbb 2004. december 31-ig kell a kibocsátónak dematerializált értékpapírrá átalakítania.

Jelenleg két különböző jogi álláspont van arról, hogy ez vonatkozik-e a kárpótlási jegyekre. Az első szerint nem, mivel a kárpótlási jegy speciális értékpapír, a kibocsátása nem a Tpt., hanem a kárpótlási törvény alapján történik, így nem vonatkozik rá a Tpt. 408 § sem.

Ezzel szemben a másik vélemény úgy szól, hogy vonatkozik rá, mivel a Tpt. külön definiálja, hogy a kárpótlási jegy "forgalomba hozatala" nem tartozik a Tpt. hatálya alá (az értelemszerűen a kárpótlási törvények alapján történik). Viszont a nyilvános forgalomban kereskednek vele (tőzsdén), és a kereskedésére vonatkozik a Tpt., ami alapján csak év végéig van lehetőség a fizikai papírok kereskedésére. A konkrét paragrafusok:

2. § Nem tartozik a törvény hatálya alá
a) a szövetkezeti üzletrész, a csekk, a váltó, a kárpótlási jegy, a közraktárjegy forgalomba hozatala, és az állampapír zártkörű forgalomba hozatala;

5. § (1) E törvény és az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alkalmazásában
...43. forgalomba hozatal: az értékpapír tulajdonjogának első ízben történő keletkeztetésére irányuló eljárás;


Ezt az értelmezést támasztja alá a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény végrehajtási rendelete is, amely szerint a kárpótlási jegyek forgalmazására az 1990. évi VI. Törvény (Épt.) IV. részét kell alkalmazni. Az Épt. hatálya természetesen már megszűnt, helyette a Tpt.-t kell alkalmazni, amely előírja a dematerializációt.


Információink szerint hivatalos körökben is foglalkoztak már a témával, s az eddigi egyetlen belső állásfoglalás szerint a kárpótlási jegyeket dematerializálni kell !
A kárpótlási jegy dematerializációját megvalósítani azonban több okból kifolyólag is gyakorlatilag nem lehetséges, illetve nagyon erőltetetten, és több sebből vérezve tudnák csak végrehajtani.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?