23 °C Budapest

Kárpótlási jegy célárfolyam: 1742 Ft

Pénzcentrum
2004. március 29. 11:40

A nagy tőzsdei rally közepette talán sok befektetőnek fel sem tűnt, hogy a kárpótlási jegy árfolyama mintegy 70%-kal emelkedett az év eleje óta. A látványos erősödés nem ok nélküli, története során első alkalommal került igazán közel a kárpótlási jegy ahhoz, hogy megtörténjen a bevonása, és a kamatokkal növelt névértéket kifizessék a papírokért. Az ok meglehetősen prózai: nem a politikusok önkéntes döntéséről van szó, a megoldást a szabályozásban kell keresni. A vérmesebb befektetők szerint a kérdés csak az, hogy a célárfolyam az év végére, vagy már most tavaszra valósul-e meg?

A 2001-ben elfogadott tőkepiaci törvény (Tpt.) rendelkezett arról, hogy a nyilvánosan forgalomban lévő értékpapírok esetében idén év végéig van lehetőség arra, hogy nyomdai úton legyenek előállítva. Az év végéig dematerializálni kell.

408. § (1) A törvény hatálybalépésekor már nyilvánosan forgalomban levő, illetve a (2) bekezdés alapján forgalomba hozott nyomdai úton előállított értékpapírt legkésőbb 2004. december 31-ig kell a kibocsátónak dematerializált értékpapírrá átalakítania.

Jelenleg két különböző jogi álláspont van arról, hogy ez vonatkozik-e a kárpótlási jegyekre. Az első szerint nem, mivel a kárpótlási jegy speciális értékpapír, a kibocsátása nem a Tpt., hanem a kárpótlási törvény alapján történik, így nem vonatkozik rá a Tpt. 408 § sem.

Ezzel szemben a másik vélemény úgy szól, hogy vonatkozik rá, mivel a Tpt. külön definiálja, hogy a kárpótlási jegy "forgalomba hozatala" nem tartozik a Tpt. hatálya alá (az értelemszerűen a kárpótlási törvények alapján történik). Viszont a nyilvános forgalomban kereskednek vele (tőzsdén), és a kereskedésére vonatkozik a Tpt., ami alapján csak év végéig van lehetőség a fizikai papírok kereskedésére. A konkrét paragrafusok:

2. § Nem tartozik a törvény hatálya alá
a) a szövetkezeti üzletrész, a csekk, a váltó, a kárpótlási jegy, a közraktárjegy forgalomba hozatala, és az állampapír zártkörű forgalomba hozatala;

5. § (1) E törvény és az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alkalmazásában
...43. forgalomba hozatal: az értékpapír tulajdonjogának első ízben történő keletkeztetésére irányuló eljárás;


Ezt az értelmezést támasztja alá a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény végrehajtási rendelete is, amely szerint a kárpótlási jegyek forgalmazására az 1990. évi VI. Törvény (Épt.) IV. részét kell alkalmazni. Az Épt. hatálya természetesen már megszűnt, helyette a Tpt.-t kell alkalmazni, amely előírja a dematerializációt.


Információink szerint hivatalos körökben is foglalkoztak már a témával, s az eddigi egyetlen belső állásfoglalás szerint a kárpótlási jegyeket dematerializálni kell !
A kárpótlási jegy dematerializációját megvalósítani azonban több okból kifolyólag is gyakorlatilag nem lehetséges, illetve nagyon erőltetetten, és több sebből vérezve tudnák csak végrehajtani.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?