12 °C Budapest

Kárpótlási jegy célárfolyam: 1742 Ft

Pénzcentrum
2004. március 29. 11:40

A nagy tőzsdei rally közepette talán sok befektetőnek fel sem tűnt, hogy a kárpótlási jegy árfolyama mintegy 70%-kal emelkedett az év eleje óta. A látványos erősödés nem ok nélküli, története során első alkalommal került igazán közel a kárpótlási jegy ahhoz, hogy megtörténjen a bevonása, és a kamatokkal növelt névértéket kifizessék a papírokért. Az ok meglehetősen prózai: nem a politikusok önkéntes döntéséről van szó, a megoldást a szabályozásban kell keresni. A vérmesebb befektetők szerint a kérdés csak az, hogy a célárfolyam az év végére, vagy már most tavaszra valósul-e meg?

A 2001-ben elfogadott tőkepiaci törvény (Tpt.) rendelkezett arról, hogy a nyilvánosan forgalomban lévő értékpapírok esetében idén év végéig van lehetőség arra, hogy nyomdai úton legyenek előállítva. Az év végéig dematerializálni kell.

408. § (1) A törvény hatálybalépésekor már nyilvánosan forgalomban levő, illetve a (2) bekezdés alapján forgalomba hozott nyomdai úton előállított értékpapírt legkésőbb 2004. december 31-ig kell a kibocsátónak dematerializált értékpapírrá átalakítania.

Jelenleg két különböző jogi álláspont van arról, hogy ez vonatkozik-e a kárpótlási jegyekre. Az első szerint nem, mivel a kárpótlási jegy speciális értékpapír, a kibocsátása nem a Tpt., hanem a kárpótlási törvény alapján történik, így nem vonatkozik rá a Tpt. 408 § sem.

Ezzel szemben a másik vélemény úgy szól, hogy vonatkozik rá, mivel a Tpt. külön definiálja, hogy a kárpótlási jegy "forgalomba hozatala" nem tartozik a Tpt. hatálya alá (az értelemszerűen a kárpótlási törvények alapján történik). Viszont a nyilvános forgalomban kereskednek vele (tőzsdén), és a kereskedésére vonatkozik a Tpt., ami alapján csak év végéig van lehetőség a fizikai papírok kereskedésére. A konkrét paragrafusok:

2. § Nem tartozik a törvény hatálya alá
a) a szövetkezeti üzletrész, a csekk, a váltó, a kárpótlási jegy, a közraktárjegy forgalomba hozatala, és az állampapír zártkörű forgalomba hozatala;

5. § (1) E törvény és az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alkalmazásában
...43. forgalomba hozatal: az értékpapír tulajdonjogának első ízben történő keletkeztetésére irányuló eljárás;


Ezt az értelmezést támasztja alá a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény végrehajtási rendelete is, amely szerint a kárpótlási jegyek forgalmazására az 1990. évi VI. Törvény (Épt.) IV. részét kell alkalmazni. Az Épt. hatálya természetesen már megszűnt, helyette a Tpt.-t kell alkalmazni, amely előírja a dematerializációt.


Információink szerint hivatalos körökben is foglalkoztak már a témával, s az eddigi egyetlen belső állásfoglalás szerint a kárpótlási jegyeket dematerializálni kell !
A kárpótlási jegy dematerializációját megvalósítani azonban több okból kifolyólag is gyakorlatilag nem lehetséges, illetve nagyon erőltetetten, és több sebből vérezve tudnák csak végrehajtani.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?