Mi áll a Fotex emelkedésének a hátterében?

Pénzcentrum
2004. március 12. 14:48

Jelentős emelkedést mutatott az elmúlt időszakban a Fotex árfolyama, amelynek forgalma is jelentősen megnőtt. Mi állhat az emelkedés hátterében? Valós fundamentális teljesítmény? A BUX index tagság? Vagy csak egyszerűen kivezetési pletykák?

Mi a harmadik lehetőséget, a piaci pletykákat tartjuk az árfolyamemelkedés indokának. A piacon már régóta jelen lévő szóbeszéd az utóbbi időben tovább finomodott, már indoklások is elhangzanak, hogy mi lehet a közeljövőben esedékes kivezetés indoka.

A piacon a kivezetés indokaként olyan információk vannak jelen, hogy a társaságot fő tulajdonosa, Várszegi Gábor (ill. az érdekeltségébe tartozó társaságok) ketté kívánja választani egy kiskereskedelmi és egy ingatlanhasznosító cégre. A szándékot és az ötletet mi reálisnak tartjuk, mivel egyáltalán nem indokolt, hogy egy kiskereskedő cég saját tulajdonú ingatlanokban tevékenykedjen, s hogy nehezen lehessen elválasztani az eredménytermelő képességet. A kettéválasztás előtt - piaci pletykák szerint - a céget ki kívánják vezetni a tőzsdéről, amely szintén indokolhatónak tűnik. Az ingatlanok valós értékéről nincsenek megbízható információk, a könyv szerint értékük meghaladja az 12 milliárd forintot, a valós érték valószínűleg ennél jóval magasabb. Az egy részvényre jutó piaci értéken számolt ingatlanvagyon meghaladhatja a 200 forintot. A BVPS (egy részvényre jutó nettó eszközérték) 333 forint, a kiszorításkor irányadó társasági BVPS (erre még nincsenek 2003-ról adatok) 240 forint felett lehet. A jelenlegi árfolyam (amennyiben a pletykák valós alapról táplálkoznak) nem tekinthető a valóságtól elrugaszkodottnak.

Ennek ellenére nem állítjuk, hogy a piaci pletykák valós folyamatokról szólnak. A Fotexet folyamatosan végig kísérik a pletykák, ami persze nem véletlen. A Fotex jelenleg a piac egyik legkevésbé transzparensebb likvid cége, amely egy BUX komponenssé avanzsáló társaság esetében több mint furcsa. A Fotexet több alkalommal kerestük a konkrét üggyel, illetve általános információkkal kapcsolatban mind telefonon, mind faxon keresztül, érdemi válaszokat azonban a fenti kérdésekre a társaságtól nem kaptunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?