Mi áll a Fotex emelkedésének a hátterében?

Pénzcentrum
2004. március 12. 14:48

Jelentős emelkedést mutatott az elmúlt időszakban a Fotex árfolyama, amelynek forgalma is jelentősen megnőtt. Mi állhat az emelkedés hátterében? Valós fundamentális teljesítmény? A BUX index tagság? Vagy csak egyszerűen kivezetési pletykák?

Mi a harmadik lehetőséget, a piaci pletykákat tartjuk az árfolyamemelkedés indokának. A piacon már régóta jelen lévő szóbeszéd az utóbbi időben tovább finomodott, már indoklások is elhangzanak, hogy mi lehet a közeljövőben esedékes kivezetés indoka.

A piacon a kivezetés indokaként olyan információk vannak jelen, hogy a társaságot fő tulajdonosa, Várszegi Gábor (ill. az érdekeltségébe tartozó társaságok) ketté kívánja választani egy kiskereskedelmi és egy ingatlanhasznosító cégre. A szándékot és az ötletet mi reálisnak tartjuk, mivel egyáltalán nem indokolt, hogy egy kiskereskedő cég saját tulajdonú ingatlanokban tevékenykedjen, s hogy nehezen lehessen elválasztani az eredménytermelő képességet. A kettéválasztás előtt - piaci pletykák szerint - a céget ki kívánják vezetni a tőzsdéről, amely szintén indokolhatónak tűnik. Az ingatlanok valós értékéről nincsenek megbízható információk, a könyv szerint értékük meghaladja az 12 milliárd forintot, a valós érték valószínűleg ennél jóval magasabb. Az egy részvényre jutó piaci értéken számolt ingatlanvagyon meghaladhatja a 200 forintot. A BVPS (egy részvényre jutó nettó eszközérték) 333 forint, a kiszorításkor irányadó társasági BVPS (erre még nincsenek 2003-ról adatok) 240 forint felett lehet. A jelenlegi árfolyam (amennyiben a pletykák valós alapról táplálkoznak) nem tekinthető a valóságtól elrugaszkodottnak.

Ennek ellenére nem állítjuk, hogy a piaci pletykák valós folyamatokról szólnak. A Fotexet folyamatosan végig kísérik a pletykák, ami persze nem véletlen. A Fotex jelenleg a piac egyik legkevésbé transzparensebb likvid cége, amely egy BUX komponenssé avanzsáló társaság esetében több mint furcsa. A Fotexet több alkalommal kerestük a konkrét üggyel, illetve általános információkkal kapcsolatban mind telefonon, mind faxon keresztül, érdemi válaszokat azonban a fenti kérdésekre a társaságtól nem kaptunk.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM