22 °C Budapest

Mi áll a Fotex emelkedésének a hátterében?

Pénzcentrum
2004. március 12. 14:48

Jelentős emelkedést mutatott az elmúlt időszakban a Fotex árfolyama, amelynek forgalma is jelentősen megnőtt. Mi állhat az emelkedés hátterében? Valós fundamentális teljesítmény? A BUX index tagság? Vagy csak egyszerűen kivezetési pletykák?

Mi a harmadik lehetőséget, a piaci pletykákat tartjuk az árfolyamemelkedés indokának. A piacon már régóta jelen lévő szóbeszéd az utóbbi időben tovább finomodott, már indoklások is elhangzanak, hogy mi lehet a közeljövőben esedékes kivezetés indoka.

A piacon a kivezetés indokaként olyan információk vannak jelen, hogy a társaságot fő tulajdonosa, Várszegi Gábor (ill. az érdekeltségébe tartozó társaságok) ketté kívánja választani egy kiskereskedelmi és egy ingatlanhasznosító cégre. A szándékot és az ötletet mi reálisnak tartjuk, mivel egyáltalán nem indokolt, hogy egy kiskereskedő cég saját tulajdonú ingatlanokban tevékenykedjen, s hogy nehezen lehessen elválasztani az eredménytermelő képességet. A kettéválasztás előtt - piaci pletykák szerint - a céget ki kívánják vezetni a tőzsdéről, amely szintén indokolhatónak tűnik. Az ingatlanok valós értékéről nincsenek megbízható információk, a könyv szerint értékük meghaladja az 12 milliárd forintot, a valós érték valószínűleg ennél jóval magasabb. Az egy részvényre jutó piaci értéken számolt ingatlanvagyon meghaladhatja a 200 forintot. A BVPS (egy részvényre jutó nettó eszközérték) 333 forint, a kiszorításkor irányadó társasági BVPS (erre még nincsenek 2003-ról adatok) 240 forint felett lehet. A jelenlegi árfolyam (amennyiben a pletykák valós alapról táplálkoznak) nem tekinthető a valóságtól elrugaszkodottnak.

Ennek ellenére nem állítjuk, hogy a piaci pletykák valós folyamatokról szólnak. A Fotexet folyamatosan végig kísérik a pletykák, ami persze nem véletlen. A Fotex jelenleg a piac egyik legkevésbé transzparensebb likvid cége, amely egy BUX komponenssé avanzsáló társaság esetében több mint furcsa. A Fotexet több alkalommal kerestük a konkrét üggyel, illetve általános információkkal kapcsolatban mind telefonon, mind faxon keresztül, érdemi válaszokat azonban a fenti kérdésekre a társaságtól nem kaptunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08