Mi áll az Antenna emelkedésének a hátterében - privatizáció esetén mindenképpen nyilvános ajánlat várható?

Pénzcentrum
2004. február 25. 09:27

Akár már a mai kormányülésen is döntés születhet az Antenna Hungária tervezett privatizációja ügyében. Mi valószínűbbnek látjuk a jövő hetet. A privatizációs koncepció a szakmai befektetőt részesíti előnyben, bár esély van a részbeni tőzsdei értékesítésre. A privatizáció nyilvános ajánlatot vonna maga után.


Lássuk a koncepciókat:
A kormány előtt két koncepció fekszik:
1) A teljes 74%-os állami csomagot egy szakmai befektetőnek értékesítenék
2) 50%+1 szavazat menne szakmai befektetőnek, a többi közel 24% a tőzsdén kerülne értékesítésre

Mivel az új szakmai tulajdonos befolyása meghaladná a társaságban a 33%-os értéket, a vevőnek egyből egy nyilvános ajánlattal kellene kezdeni a szerepvállalását. A kormány háza táján állítólag már több szakmai érdeklődő is megfordult, mind a távközlési, mint a műsorszórási szektorból.

Ahhoz, hogy a privatizáció menetét megértsük, mindenképpen fel vázolni, mi is valójában az áru.

Az Antenna egy gyakorlatilag stagnáló árbevételű cég, amelynek bevételei 55%-át a műsorterjesztés, 20%-át a távkozlés adja. A cég értékének zömét egyértelműen a műsorterjesztés teszi ki, amely azonban számos kockázatot rejt magában. Az még hagyján, hogy az AH elveszti a műsorterjesztés kizárólagos jogát az idei évben (így is természetes monopólium marad), a fő kockázat a bevételekben van.

Az AH számlájának magas végösszege miatt már számos kritika elhangzott, de ezek egyelőre süket fülekre találtak, mivel az államhoz tartozó médiumok esetében a kérdés nem volt vita tárgya. Az államnak - ha jó árat akar kapni - nem árt garantálni az állami oldalról érkező műsorterjesztési bevételeket még pár évig, különben az üzlet kissé kockázatos lehet.

A műsorterjesztési üzlet mellett az összes többi tevékenység (bár az AH nem tesz közzé szegmens adatokat) hozzájárulása a profithoz kicsi lehet, de ennek ellenére a cég megvásárlása jó hozzáférést jelentene a távközlési piachoz. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben az AH szakmai befektetője távközlési cég (ezen a vonalon egy dél-európai távközlési cégről szól a fáma) lenne, nem adná-e tovább a műsorterjesztési tevékenységet.

A műsorterjesztés túlsúlya és az árbevétel stagnálása ellenére ki kell emelni, hogy a cég most már nem számít eladósodottnak, s hogy EBITDA generáló képessége kifejezetten jónak számít. AZ EBITDA szinten még lehet javítani jobb költségkontrollal, amely ellensúlyozhatja a műsorterjesztés terén kevéssel romló alkupozíciót.


Lássuk mind mondanak az értékelési mutatók?
Az AH részvényének értékét leginkább EV/EBITDA alapon lehet becsülni. Amennyiben az esetleges vevő elfogadna egy hatos szorzószámot (szerintünk ez reális lehet), akkor az adósság levonása után egy részvény 2,153 forintot érne. Ez nem hangzik attraktívnak, azonban még ott van a Vodafone csomag, amely az AH mérlegében 8.1 milliárd forint értékben van nyilvántartva. A természetes vevő a Vodafone lehetne, akinek természetesen nem sürgős az üzlet. A Vodafone részesedés valós értékét mi részvényenként 900 forintra becsüljük - kérdés, hogy a Vodafone hajlandó-e reális összeget fizetni a kisebbségi részesedésért.

Ezek alapján elképzelhető (megfelelő érdeklődő és alkufolyamat eredményeképpen), hogy 3,000 forint fölé csúszik az esetleges eladási ár, amely a kisbefektetők számára is irányadó lehet.


Az AH részvényében így lehet még potenciál felfelé, mindössze az a kérdéses, hogy sikerül-e nyélbe ütni a privatizációt megfelelő áron. A befektetés kockázata az átlagnál magasabb, de lehet, hogy most éppen egy árfolyam kitörés szemtanúi vagyunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A befektetőket nyilvánvalóan az érdekli, hogy milyen áron kerülhet sor egy esetleges ajánlattételre.

A legfontosabb szabály ebben az esetben valószínűleg nem az egy részvényre jutó eszközérték lesz (ez alapján nem számíthatunk a jelenlegi árfolyamnál magasabb értékre). Az esetleges ajánlati árat a privatizáció keretében meghatározott ár, illetve a 180 napos átlagár befolyásolhatja. Ez utóbbi emelkedéséhez mindenképpen az árfolyam lényeges erősödése szükséges. A 180 napos átlagár jelenleg 2,209 forint.

A 2,209 forintos átlagár azonban a következő hónapokban akár emelkedhet is, így elképzelhető, hogy már releváns mellékszabályként számolhatunk vele.

A főszabály mindenképpen az eladási ár lesz, amely mint azt korábban említettük, akár 3,000 forint fölé is csúszhat. Természetesen csak akkor, ha van olyan, aki hajlandó megvenni a társaságot. A kockáztat viszonylag magas.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24