Mi áll az Antenna emelkedésének a hátterében - privatizáció esetén mindenképpen nyilvános ajánlat várható?

Pénzcentrum
2004. február 25. 09:27

Akár már a mai kormányülésen is döntés születhet az Antenna Hungária tervezett privatizációja ügyében. Mi valószínűbbnek látjuk a jövő hetet. A privatizációs koncepció a szakmai befektetőt részesíti előnyben, bár esély van a részbeni tőzsdei értékesítésre. A privatizáció nyilvános ajánlatot vonna maga után.


Lássuk a koncepciókat:
A kormány előtt két koncepció fekszik:
1) A teljes 74%-os állami csomagot egy szakmai befektetőnek értékesítenék
2) 50%+1 szavazat menne szakmai befektetőnek, a többi közel 24% a tőzsdén kerülne értékesítésre

Mivel az új szakmai tulajdonos befolyása meghaladná a társaságban a 33%-os értéket, a vevőnek egyből egy nyilvános ajánlattal kellene kezdeni a szerepvállalását. A kormány háza táján állítólag már több szakmai érdeklődő is megfordult, mind a távközlési, mint a műsorszórási szektorból.

Ahhoz, hogy a privatizáció menetét megértsük, mindenképpen fel vázolni, mi is valójában az áru.

Az Antenna egy gyakorlatilag stagnáló árbevételű cég, amelynek bevételei 55%-át a műsorterjesztés, 20%-át a távkozlés adja. A cég értékének zömét egyértelműen a műsorterjesztés teszi ki, amely azonban számos kockázatot rejt magában. Az még hagyján, hogy az AH elveszti a műsorterjesztés kizárólagos jogát az idei évben (így is természetes monopólium marad), a fő kockázat a bevételekben van.

Az AH számlájának magas végösszege miatt már számos kritika elhangzott, de ezek egyelőre süket fülekre találtak, mivel az államhoz tartozó médiumok esetében a kérdés nem volt vita tárgya. Az államnak - ha jó árat akar kapni - nem árt garantálni az állami oldalról érkező műsorterjesztési bevételeket még pár évig, különben az üzlet kissé kockázatos lehet.

A műsorterjesztési üzlet mellett az összes többi tevékenység (bár az AH nem tesz közzé szegmens adatokat) hozzájárulása a profithoz kicsi lehet, de ennek ellenére a cég megvásárlása jó hozzáférést jelentene a távközlési piachoz. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben az AH szakmai befektetője távközlési cég (ezen a vonalon egy dél-európai távközlési cégről szól a fáma) lenne, nem adná-e tovább a műsorterjesztési tevékenységet.

A műsorterjesztés túlsúlya és az árbevétel stagnálása ellenére ki kell emelni, hogy a cég most már nem számít eladósodottnak, s hogy EBITDA generáló képessége kifejezetten jónak számít. AZ EBITDA szinten még lehet javítani jobb költségkontrollal, amely ellensúlyozhatja a műsorterjesztés terén kevéssel romló alkupozíciót.


Lássuk mind mondanak az értékelési mutatók?
Az AH részvényének értékét leginkább EV/EBITDA alapon lehet becsülni. Amennyiben az esetleges vevő elfogadna egy hatos szorzószámot (szerintünk ez reális lehet), akkor az adósság levonása után egy részvény 2,153 forintot érne. Ez nem hangzik attraktívnak, azonban még ott van a Vodafone csomag, amely az AH mérlegében 8.1 milliárd forint értékben van nyilvántartva. A természetes vevő a Vodafone lehetne, akinek természetesen nem sürgős az üzlet. A Vodafone részesedés valós értékét mi részvényenként 900 forintra becsüljük - kérdés, hogy a Vodafone hajlandó-e reális összeget fizetni a kisebbségi részesedésért.

Ezek alapján elképzelhető (megfelelő érdeklődő és alkufolyamat eredményeképpen), hogy 3,000 forint fölé csúszik az esetleges eladási ár, amely a kisbefektetők számára is irányadó lehet.


Az AH részvényében így lehet még potenciál felfelé, mindössze az a kérdéses, hogy sikerül-e nyélbe ütni a privatizációt megfelelő áron. A befektetés kockázata az átlagnál magasabb, de lehet, hogy most éppen egy árfolyam kitörés szemtanúi vagyunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A befektetőket nyilvánvalóan az érdekli, hogy milyen áron kerülhet sor egy esetleges ajánlattételre.

A legfontosabb szabály ebben az esetben valószínűleg nem az egy részvényre jutó eszközérték lesz (ez alapján nem számíthatunk a jelenlegi árfolyamnál magasabb értékre). Az esetleges ajánlati árat a privatizáció keretében meghatározott ár, illetve a 180 napos átlagár befolyásolhatja. Ez utóbbi emelkedéséhez mindenképpen az árfolyam lényeges erősödése szükséges. A 180 napos átlagár jelenleg 2,209 forint.

A 2,209 forintos átlagár azonban a következő hónapokban akár emelkedhet is, így elképzelhető, hogy már releváns mellékszabályként számolhatunk vele.

A főszabály mindenképpen az eladási ár lesz, amely mint azt korábban említettük, akár 3,000 forint fölé is csúszhat. Természetesen csak akkor, ha van olyan, aki hajlandó megvenni a társaságot. A kockáztat viszonylag magas.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm