25 °C Budapest

"Fidel wants you!"

Pénzcentrum
2004. február 3. 11:07

Kubában a feje tetejére állt a munkaerőpiac szerkezete. Míg az Egyesült Államokban a fiatalok azért törik magukat, hogy orvosok, jogászok vagy esetleg építészek legyenek, Kubában épp ellentétes a helyzet. A szigetországban ugyanis az említett hivatás képviselői a gazdasági hierarchia alján helyezkednek el, maximum napi 1$-os keresettel! Kubában a cselédmunka viszi a prímet, az ezt végzők a "nemzet vállalkozói", akik nem ritkán havi száz, esetenként ezer dollárokat keresnek - derül ki a Business Week összeállításából.


A legtöbben Kubát a kommunizmus egyik utolsó fellegváraként tartják számon, ám a jelenkor tapasztalatai azt mutatják, hogy a domináns ideológiával járó kötöttségek számottevően lazultak az utóbbi időben, hozzájárulva ezzel a vállalkozókedv újraéledéséhez.

Kuba, már a '90-es évek elején igyekezett átalakítani gazdaságát, tanulva a "szovjet leckéből" és egyértelműen az idegenforgalmat helyezték a középpontba. Mindennek eredményeképp számos düledező havannai házat alakítottak luxus hotellé, illetve étteremmé. Országukat az Egyesült Államokon kívül gyakorlatilag minden régió turistáinak figyelmébe ajánlották, nem kevés pénzt költve népszerűsítő kampányokra. További "csalogató" lépésként törvényes fizetőeszközzé tették dollárt, az esküdt ellenség pénznemét, hogy ezáltal is nyitottabbnak, attraktívabbnak tűnjenek, ezúttal már szomszédaik körében is.

Manapság a kubai "export" kb. 60%-át adja a turizmus. A hatalmas átalakulás következtében az ország osztály-társadalma is átrendeződött. Alapvetően két osztályról beszélhetünk: szűkölködőkről, számos máshol felkapott hivatást űző dolgozóval a soraikban, akik a szinte értéktelen kubai peso-ból élnek, illetve a vállalkozókról, akik az idegenforgalmi szektorban munkálkodva dolláralapú keresetből élnek.

Példaként említendő, hogy egy olyan országban, ahol az átlagkereset havi 20$ körüli, a pincérek és utcai zenészek 150 és 1500$ közötti összegeket vihetnek haza havonta a turistáktól kapott borravalókból. Ennek ellenére nem állítható, hogy csupán a pénzt szüretelik, borravalót adni ugyanis nem lenne kötelező, főleg nem elképesztő méretekben. Az esetek többségében azonban az ide látogatók olyannyira elégedettek a kapott szolgáltatással és a vendégszeretettel, hogy egyáltalán nem érzik tehernek a kifizetett néhány dollárt. A kubaiak idővel nagyszerűen beletanultak a vendéglátás művészetébe, apró dolgokkal, például "Have a nice day!" kártyákkal, szív alakban kiterített törölközőkkel, tangó táncosokkal és más egyebekkel igyekeznek a látogatók honvágyát feledtetni - és természetesen megkeresni "napi betevőjüket".

A turizmus-vezérelt gazdaság nyomására ma már az is megengedett, hogy a kubai lakosok saját lakásaikban éttermet nyissanak, ezekkel "paladares" néven találkozhatunk. Egy négyfogásos vacsora ára egy személyre 20 és 30 dollár között változik általában, egy ilyen háztartás 30-nál is több vendéget szolgálhat ki a hét hat napján, ami ugyebár havi 16,000 dolláros plusz összeget jelent - borravaló előtt. Persze ezen bevételből lejönnek az adók, az alapanyagköltségek és az "éttermet ajánló" idegenvezetők juttatásai, de még így is tetemes jövedelem kiegészítést jelent egy hasonló másodállás.

De vajon mi motiválja egy olyan ország lakóit a pénzfelhalmozásra, ahol az oktatás és egészségügy is tökéletesen ingyenes, jóval kevesebből is bőségesen meg lehetne élni? Európai szemmel igen furcsának tűnő "tényező": a hazaszeretet. A legtöbben országukat szeretnék gazdaggá tenni, ugyanis tudják, hogy a megkeresett pénzt szociális célokra fordítja majd az állam.

A vállalkozó szektor szabályozásával ennek ellenére problémák vannak. A megmaradó pénzzel ez a réteg nem igen tud mit kezdeni, jobb híján készpénzben tartják, senki nem tudja mit is várnak tőlük a jogalkotók, nem biztosak abban mennyire legális a tevékenységük. A kommunista kormányzat paternalista jellege nyugtalanítja a vállalkozókat, akik nem akarják dollárjövedelmüket peso-ra váltani és helyi bankokban elhelyezni, ezáltal ugyanis kitennék magukat a központi hatalom szeszélyének, felfednék tartalékaikat. Erős félelmek élnek a hirtelen leértékeléssel szemben is. Mindezek hatására a legtöbben "ládafiában" tartják pénzüket, illetve aranyba fektetik.

Hosszabb távon a szédítően gyors átalakulással lépést kell tartania a szabályozásnak is, transzparens helyzetet kellene teremteni, kiszámítható gazdaságpolitikával. Ez azonban nem kizárólag Kubára jellemző probléma manapság...Mindenesetre az eddigi eredmények figyelemre méltóak.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?