2.4%-kal nőttek a termelői árak 2003-ban, gyorsuló árnövekedés

Pénzcentrum
2004. február 3. 09:00

2003 decemberében az előző hónaphoz képest az ipari termelői árak 0.1%-kal mérséklődtek, ezzel gyakorlatilag változatlan szinten maradtak - közölte a KSH. A belföldi és exportértékesítési árak mozgása ezzel megegyező volt. 12 hónap alatt, 2002 decemberéhez mérten az ipari termékek termelőiár-szintje 6.2%-kal lett magasabb a belföldi árak 7.6%-os és a forintban számba vett ipari kiviteli árak 5.2%-os emelkedése mellett.

2003-ban az előző évhez viszonyítva a termelői árak összességében 2.4%-kal nőttek, a belföldi értékesítések árszintje 5%-kal, az exporté 0.3%-kal emelkedett. Az éves árnövekedést a belföldi értékesítések oldaláról döntően a hatósági energiaárak és a vegyipari termékek árának emelkedése okozta. A kivitelben a legnagyobb súlyt képviselő gépipari ágazatok kissé csökkenő, illetve a vegyipari és az élelmiszeripari termékek 2.8-3.5%-kal növekvő árai kiegyenlítették egymást.

A belföldi értékesítések árszintje decemberben átlagosan 0.1%-kal csökkent. Az árszint leginkább a kőolaj-feldolgozó ágazatokban emelkedett. 12 hónap árváltozását tekintve a belföldi értékesítések árszínvonala 7.6%-kal nőtt. A legnagyobb árnövekedés a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásban történt elsősorban a hatósági áremelések miatt. A belföldi értékesítések legnagyobb részét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában 6.4%-kal nőttek az árak 2002 decemberéhez viszonyítva.

A forintban mért exportértékesítési árak december a belföldihez hasonlóan 0.1%-kal csökkentek. A dráguló olaj miatt itt is a kőolaj-feldolgozási termékeknél volt a legnagyobb áremelkedés. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari export decemberi árszintje átlagosan 0.5%-kal maradt el a novemberitől.

Az ipari exportárak színvonala 5.2%-kal haladta meg a 2002. decemberi szintet. Valamennyi feldolgozóipari ágazatban növekedtek a forintban mért kiviteli árak, a 12 havi az áremelkedés mértéke 1.1-10.7% között szóródott. A kivitel 2/3-át reprezentáló gépipari ágazatokban átlagosan 3.7%-os árnövekedést regisztrált a KSH.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Látható, hogy az árak növekedési üteme júniustól egyre magasabb. Ez egyrészt a már említett hatósági árszabályozás illetve a dráguló olaj hatása.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem