2.4%-kal nőttek a termelői árak 2003-ban, gyorsuló árnövekedés

Pénzcentrum
2004. február 3. 09:00

2003 decemberében az előző hónaphoz képest az ipari termelői árak 0.1%-kal mérséklődtek, ezzel gyakorlatilag változatlan szinten maradtak - közölte a KSH. A belföldi és exportértékesítési árak mozgása ezzel megegyező volt. 12 hónap alatt, 2002 decemberéhez mérten az ipari termékek termelőiár-szintje 6.2%-kal lett magasabb a belföldi árak 7.6%-os és a forintban számba vett ipari kiviteli árak 5.2%-os emelkedése mellett.

2003-ban az előző évhez viszonyítva a termelői árak összességében 2.4%-kal nőttek, a belföldi értékesítések árszintje 5%-kal, az exporté 0.3%-kal emelkedett. Az éves árnövekedést a belföldi értékesítések oldaláról döntően a hatósági energiaárak és a vegyipari termékek árának emelkedése okozta. A kivitelben a legnagyobb súlyt képviselő gépipari ágazatok kissé csökkenő, illetve a vegyipari és az élelmiszeripari termékek 2.8-3.5%-kal növekvő árai kiegyenlítették egymást.

A belföldi értékesítések árszintje decemberben átlagosan 0.1%-kal csökkent. Az árszint leginkább a kőolaj-feldolgozó ágazatokban emelkedett. 12 hónap árváltozását tekintve a belföldi értékesítések árszínvonala 7.6%-kal nőtt. A legnagyobb árnövekedés a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásban történt elsősorban a hatósági áremelések miatt. A belföldi értékesítések legnagyobb részét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában 6.4%-kal nőttek az árak 2002 decemberéhez viszonyítva.

A forintban mért exportértékesítési árak december a belföldihez hasonlóan 0.1%-kal csökkentek. A dráguló olaj miatt itt is a kőolaj-feldolgozási termékeknél volt a legnagyobb áremelkedés. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari export decemberi árszintje átlagosan 0.5%-kal maradt el a novemberitől.

Az ipari exportárak színvonala 5.2%-kal haladta meg a 2002. decemberi szintet. Valamennyi feldolgozóipari ágazatban növekedtek a forintban mért kiviteli árak, a 12 havi az áremelkedés mértéke 1.1-10.7% között szóródott. A kivitel 2/3-át reprezentáló gépipari ágazatokban átlagosan 3.7%-os árnövekedést regisztrált a KSH.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Látható, hogy az árak növekedési üteme júniustól egyre magasabb. Ez egyrészt a már említett hatósági árszabályozás illetve a dráguló olaj hatása.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?