2020. augusztus 14. péntek Marcell

Új világ jön: nem hajthatják el ilyen indokkal a bankok az időseket szeptembertől


Új fogyasztóvédelmi elvárásokat fogalmazott meg az MNB, amelyek szerint a bankoknak kötelező meghatározniuk, hogy az idősebb ügyfelek például miként vehetik igénybe szolgáltatásaikat. A jegybank elvárja azt is, hogy az életkort ne tekintsék automatikus elutasítás indokának hitelkérelemnél.

Az MNB új elvárásai szerint, amennyiben a pénzügyi szervezet az ügyfele életkorát jogszabály kizáró rendelkezése hiányában valamely szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan korlátozó vagy kizáró feltételként kezeli, erről a szerződés megkötését megelőzően, igazolható módon adjon figyelemfelhívásra alkalmas tájékoztatást a fogyasztó részére.

Az MNB elvárja továbbá, hogy a pénzügyi szervezet a fogyasztó életkorát -az előre meghirdetett termékfeltételektől eltérően, indokolatlanul -ne tekintse a szolgáltatás igénybevételeiránti kérelem automatikus elutasítása indokának, hanem az5. pontban megfogalmazott elvárások mérlegelésével határozza meg azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az adott szolgáltatást idősebb ügyfelének nyújthatja (pl. további biztosítékok előírásával)

- írták. A rendelkezéseiben az MNB külön kitért az örökösödésre is, ami általában sok problémával szokott járni - és gyakran olyan többletköltséggel is, amelyet az örökösnek muszáj megfizetnie. Ezzel kapcsolatban "az MNB elvárja, hogy a pénzügyi szervezet a szolgáltatását igénybe vevő fogyasztó halála esetén a jogerős hagyatékátadó végzéssel megállapított örökösök és a haláleseti kedvezményezettek esetében az együttműködés és a méltányosság elvét fokozottan szemelőtt tartva és kiemelt körültekintéssel járjon el (pl. a jogszabályok által nem szabályozott, az örökös fel nem róható magatartása, mulasztása miatti jogkövetkezmények alkalmazása sor)."

Az MNB szeptember 1-jétől azt is elvárja, hogy a bankok tegyék közzé, hogy az örökösöket milyen kötelezettségek, költségek terhelik majd az ügyfél halála után. A jegybank azt is megszabja, hogy ezek a díjak nem lehetnek a nyújtott szolgáltatáshoz képeast aránytalanul magasak, és nem teheti meg a bank, hogy kötelezi az örökösöket az adott szolgáltatás igénybevételére.

Az MNB ajánlja: a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvétele után a bank vegye fel a kapcsolatot az örökössel, ha 30 napon belül nem jelentkezik. Ha az örökhagyó közeli hozzátartozója írásban kéri, elvárás, hogy a pénzügyi szervezet adatot szolgáltasson számára az elhalálozott által felvett és még vissza nem fizetett hitelről, lízingtartozásról a jogerős hagyatéki végzésről szóló tudomásszerzésig.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.