2020. augusztus 14. péntek Marcell

Túl nagy költségekkel jár a bankolás a magyar ügyfeleknek: le vagyunk maradva az uniótól


A tudásalapú társadalom és az egészséges társadalom mutatókban elmarad Magyarország a visegrádi országoktól, de vannak olyan területek, például a lakosság bevonása az államadósság finanszírozásába, amelyben az élen jár - mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. A pénzügyi rendszer javult az elmúlt években, a hitelezés a vállalati szektorban bővült. Az MNB azt ösztönzi, hogy fix kamatozású hitelekkel egészséges szerkezetben bővüljön a hitelezés.

A termelékenységi mutatók javulnak az MNB felmérése szerint, főleg a nagyvállalatok esetében, de a kkv-knál is jobbak lettek az adatok. A feldolgozóipari termelésben a belföldi felhasználás súlya nagyon alacsony, az export csaknem kétharmados arányt tesz ki, vagyis nem a hazai termékeket dolgozzák fel a cégek. Jó lenne, ha a hazai kkv-k termékeit használná a hazai feldolgozóipar - írja a Napi az MNB javaslattai alapján. A jegybank ugyanis versenyképességi programot hirdetett, és időről időre felülvizsgálja, ebből mi valósult meg.

Eszerint ahhoz, hogy a kkv-k versenyképesebbé váljanak, csökkenteni kell az adóterheket. Ezek a folyamatok megkezdődtek, ami javította a versenyképességet és a foglalkoztatottságot - állapította meg az MNB. A részmunkaidő aránya Magyarországon alacsony, de a koronavírus-járvány hatására átalakulhatnak a munkával kapcsolatos szokások - több lehet a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás. A külföldön dolgozó aránya a magyar népességben 6,5 százalékos, ami nem elhanyagolható, hiszen 650 ezer embert jelent, de nem kiemelkedő régiós viszonylatban.

A magyar bankok működési költsége ugyanakkor a legmagasabb az unióban, az MNB szerint ennek az az oka, hogy kevés az online szolgáltatás. (A Magyar Bankszövetség a tranzakciós illetéket okolja a magas költségekért.) Baksay a pénzügyi szektorban végbement fejlesztések között kiemelte a Növekedési Kötvényprogramot, amelyben több mint egy tucat cég bocsátott már ki hitelpapírokat. A lakossági állampapír-vásárlások ösztönzését is kedvező fordulatnak tartja az MNB, az, hogy az állampapírok jelentős része van a lakosságnál, ez növelte az elmúlt hónapokban az állampapírpiac stabilitását.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.