6 °C Budapest

Itt a bejelentés: ekkor indul az azonnali átutalás Magyarországon

2020. január 22. 10:26

Minden hazai bank felkészült az azonnali átutalási rendszer startjára - hangzott el a Magyar Bankszövetség évindító sajtóbeszélgetésén. A rendszer március másodikán startol, mindenki számára elérhető lesz, akinek hazai számlacsomagja van. Január 31-ig mindenki megkapja a részletes díjkimutatását a bankjától, amely kapcsán átláthatja a kölségeit.

Tavaly 600 kormányzati és jegybanki egyeztetés folyt a Magyar Bankszövetség közreműködésével - ismertette Kovács Levente, a szövetség főtitkára. A szerda reggeli évindító sajtóeseményen a főtitkár elmondta, rengeteg feladatot tartogat az idei év: a pénzügyi szolgáltatásokat országon belül kell tartani. Hiszen más területeken, például az élelmiszereknél evidens, hogy sokan a magyar termékeket választják, ellenben a magyar cégek hitelezésének forrásainak kétharmada külföldről érkezik.

A magyar bankszektornál így csak a bevételek egyharmada csapódik le. A pénzforgalmi területen nem szabadna megismétlődnie annak, hogy a lakossági területen elveszítjük a magyar forgalmat

- húzta alá Kovács Levente.

Válogass a legjobb hitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Egy másik feladat a digitális átállás: ennek a főtitkár szerint nem csak a pénzügyek területén kell végbemennie. Valamennyi ágazatnak, folyamatnak digitalizálódnia kell, példaként a szerződéseket említette. Ehhez új jogszabályi alapok kellenek, mivel bizonytalanságból fakadó kockázatok visszafogják az innovációkat, és versenyhátrányba kerülünk.

Az azonnali átutalás kapcsán kijelentette: egyetlen magánszemély sem fog kimaradni, akinek magyarországi számlája van. A GIRO egy új rendszert épített ki, az MNB szabályozza, felügyeli és összefogja a projektet, a bankszektor pedig 30-40 milliárd forintért fejlesztett, a kormányzat pedig támogatja a projektet.

2020. március másodikán indul el az új rendszer, amelyre valamennyi tag felkészült.

A Bankszövetség sikers starttal számol, az azonnali átutalás új számlacsomagokat és innovatív megoldásokat fog hozni maga után. Kovács Levente kérdésre válaszolva ismertette, hogy az átállás nem fog problémát okozni például a munkabérek átutalásánál, hiszen a jelenlegi rendszerek is üzemelni fognak, az azonnali fizetés ezek mellé jön be, nem helyettük. Az elmúlt hónapok anomáliái azoknál a bankoknál fordult elő, ahol informatikai rendszercsere is volt.

A tesztek kapcsán Kovács Levente elmondta, minden bank tud küldeni és fogadni a januári tesztek alapján. Megjegyezte a rendszer nem csak 0-24 fog üzemelni, hanem hétvégén is. Az újfajta, elektronikus csomagokról szólva arról beszélt, szerinte ezek kedvező árúak lesznek, és ezekben a csomagokban nincs helye az ingyenes készpénzfelvételnek szerinte, hiszen az új rendszernek pont az a lényege, hogy a lakosság kevesebb készpénzt használjon.

Hasonlítsd össze a bankszámlákat a Pénzcentrum kalkulátorában

A szövetség elnöke, Becsei András ismertette: az elmúlt időszakban a jogszabályok mellett a digitális átállásra is felkészült a szektor. Például már online lehet számlát nyitni, kölcsönt is felvenni. A szövetség 22 javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy tovább fejlődhessenek a szolgáltatások, például az akadályokat, amelyek gátolják a további fejlődést. Az azonnali fizetési rendszerről az elnok elmondta, hogy több százezer munkaórát fordítanak a bankszektor munkatársai arra, hogy működjön a rendszer.

Ez a magyar bankrendszer valaha volt legnagyobb beruházása

- jelentette ki Becsei András. Hozzátette, a fejlesztések kapcsán több bank is előrehozta a rendszerfejlesztéseit is, ami mindenképp mutatja a bankszektor elköteleződését az azonnali fizetési rendszer mellett. Az elnök fontosnak nevezte, hogy ne kerüljön hátrányba a szektor, ám jelenleg a számlacsomagok tekintetében nagyjából 10 ezer forntos hátrányban vannak a magyar szolgáltatók.

Fontosnak nevezte, hogy a készpénzállomány dinamikusan csökkenjen, erre szolgál az azonnali fizetési rendszer is, hiszen felváltja "a készpénz azonnaliságát". Számos kiegészítő szolgáltatás is elérhető: gyors személyre szabott, kényelmes szolgáltatást kapnak az ügyfelek. Becsei kijelentette, kötelező minden banknak a csatlakozás, ami jelentős újdonság, és így mindenki egyszerre juthat a szolgáltatáshoz.

A tranzakciós limit 10 millió forint lesz, ami a tranzakciók 97 százalékát lefedi.

Az elnök szerint az is kulcskérdés, hogy a lakossági tranzakciós illeték kivonásra kerüljön, hiszen ez 10 milliárdot jelent a lakossági utalások után - ez is adja a már említett 10 ezer forintos versenyhátrányt. Az elnök szerint a gazdaság fehéredésével, amit az új rendszer is elősegít, 400-500 milliárd forintnyi plusz bevételt is jelenthet az államnak, tehát jócskán megtérülne a kivezetés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becsei András emlékeztetett, az MNB már korábban is javasolta a lakossági tranzakciós illeték kivezetését, illetve az elektronikus műveletekhez tartozó tranzakciós illeték is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a két ingyenes készpénzfelvételnek is van illetéke, ami 25 milliárd forintba kerül a bankoknak.

Ez olyan, mintha minden péknek havonta két kiflit kellene adnia ingyen mindenkinek, majd szólnának, hogy az áfát azért fizesse be ezek után

Arról is beszélt, hogy január 31-ig az ügyfelek megkapják a díjkivonatukat a bankjuktól, jellemzően a számlakivonattal együtt - mindez 6 millió ügyfelet érint. Ez az augusztus 1-től a december 31-ig értendő költségeket fogja tartalmazni, jövre pedig már a teljes 2020-as banki költségeiket láthatják az ügyfelek. A kimutatással külön teendő nincs, de az ügyfelek megtudhatják, hogy lehetne csökkenteni a banki költségeiket - például a kevesebb készpénzfelvétellel. Becsei András elmondta, egységes lesz a kimutatás, a direktíva szigorúan leírja a kritériumokat, minden banki levél ugyanolyan lesz, pénzintézettől függetlenül.

A bankok emellett segítenek értelmezni az ügyfeleknek a kimutatásokat, különféle tájékoztatóanyagok is elérhetőek lesznek, és a kollégákat is felkészítették a banki ügyekben járatlanabb ügyfelek segítésére. Emellett az MNB oldalán egy összehasonlítás is elérhető lesz, amely segítségével könnyebb lesz dönteni a számlacsomagok között.

A Pénzhét rendezvénysorozatról az elnök elmondta, tavaly 205 ezer diák vett részt a programon, ami jelentős szám az ország méretéhez képest. Idén két témakör is lesz: az egyik a digitális biztonság, a másik pedig a biztosítások. Emellett a vállalkozások működésével is megismertetik a diákokat.

Babavárót igényelnél? hasonlítsd össze az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Jelasity Radován alelnök szerint 2019-ben jó évet fog zárni a bankszektor, a portfólió minősége is javult. A bevételek 8 százalékkal nőttek, ellenben a költségek 11 százalékkal emelkedtek a bankszektorban. A babaváró és a MÁP+ kapcsán aktuális számokat ismertetett: a babaváró első 5 hónapjában több mint 400 milliárdos állomány jött össze, havi nagyjából 80 milliárd forint, tehát a konstrukció nagyobb részt hasít a hitelezésben, mint a személyi kölcsön. Kijelentette: a szektor jól kezelte a rohamot, mindenkinek sikerült tartani a határidőket. A babaváró nem elvett, hanem növelte a hitelezés lendületét, csak a struktúra változott. A MÁP+ állománya közel 3000 milliárd forint volt novemberben. Jelasity Radován kiemelte, hogy jelenleg az EU-ban nemigen találunk hasonló értékpapírt. Jelasity Radován hozzátette, szerintetermészetes, hogy utólag szükség van finomhangolás egy új programnál. A MÁP+ és a babaváró kombinálásáról Becsei azt mondta, nem jellemző tömegesen a piacon.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök kapcsán Becsei András elmondta, folyamatosak az egyeztetések. Ez is egy eszköz arra, hogy még könnyebben megérthetőek legyenek a termékeke, az egységes tájékoztatás ugyanis nagyon fontos.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem