6 °C Budapest
Senior Mature Woman Analyzing Home Finances Managing Account Finance, Calculating Money Budget Tax, Planning Banking Loan Debt Pension Payment Sit at Home Kitchen Table.

Érik már a fordulat a magyar bankokban? Ennyi most egy jelzáloghitel, egy személyi kölcsön törlesztője

2023. május 22. 10:31

Az elmúlt két évben az életünket felforgató infláció az annak megfékezése miatti rendszeres jegybanki kamatemelések és a bankok költségeinek növekedése miatt a hitelpiacra is begyűrűzött. A kondíciókon végignézve jól látható, hogy lényegesen magasabb költséggel juthatunk most kölcsönökhöz, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt. Az infláció lassulás és a bankok, a potenciális új ügyfeleik számának növelésére tett törekvései révén ugyan a helyzet már javulni látszik, de továbbra is érdemes fokozottan odafigyelni mielőtt beleugranánk a hiteligénylésbe. Az egyes bankok ajánlatai között ugyanis hatalmas különbségek lehetnek. Ez a megfontoltság pedig az új bankszámlánk megnyitásánál is egyre fontosabb, ugyanis jelenleg a sok ezer forintos költségű csomagok mellett már számos ingyeneset is találni.

Az elemzői konszenzus szerint idén az infláció már folyamatosan csökkenni fog (és év végére még a kormány által előirányzott, áhított egyszámjegyűre lassuló havi átlagos árdrágulásig is eljuthatunk), ez pedig vélhetően hamarosan a hitelkamatok látványosabb csökkenését is magával hozhatja. Az első jelek már látszódnak is, majd minden hiteltípusnál. Ennek apropóján most meg is néztük, hogy milyen kondíciók mellett juthat egy 600 ezer forintot kereső család jelzáloghitelhez.

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A személyi hiteleknél is beütött a kamatcsökkenés

A szeméyli hiteleket okáig kevésbé drasztikus mértékben érintette az állandó kamatemelkedés, mint a lakáskölcsönöket, az idei év során azonban ezek is rég nem látott drágulásnak indultak. Az elemzők várakozásai szerint pedig a tartós infláció és a monetáris politika alakulása miatt,- hiába látható jelenleg itt is valamekkora megtorpanás -  hosszabb távon fennmaradhat a magas kamatszint. Éppen ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni mielőtt bármilyen kölcsönt igényelnénk. Az egyes ajánlatok között ugyanis hatalmasak lehetnek a különbségek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem mindenkinek ugyanaz a kölcsön éri meg

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az, hogy melyik bank hitele nekünk a legkedvezőbb, a kondíciókon felül függ egyéni élethelyzetükntől, hitelcéljainktól és számos egyéb faktortól. Fontos az is, hogy anyagi helyzetedtől és céljaidtól függően nem feltétlenül találsz mindig az összes banknál ajánlatot. Ezért is érdemes lehet többféle beállítással (futamidő, hitelcél és egyéb beállítások mentén) leszűrnöd a konstrukciókat, hogy biztosan megtaláld a számodra a jelenlegi helyzetedben legideálisabbat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tarolnak az ingyenes számlacsomagok

Nyilván a számlacsomagok kiválasztásánál is a legfontosabb szempont annak költségvonzata. A jelenlegi infláció mellett pedig különösen igaz ez, amikor érthető módon a többség ahol lehet igyekszik megfogni minden forintot. Így világos az is, hogy miért akkora a vonzereje a bankok által egyre gyakrabban kínált 0 forintos számlaajánlatoknak.

Ezek egy része persze csak papíron nem kerül semmibe, azonban  van ahol nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek.

A bankszámlavezetés költségeinek változása persze a mostani inflációtól függően is sokaknak okoz problémát, hiszen a legtöbben nem igazítják a csomagjukat a változó költési szokásaikhoz. Pedig ha nem is szeretnénk válallni a nullás csomagokkal járó, sokaknak nehezen teljesíthető feltételeket, nagy eséllyel találunk jobb ajánlatot a jelenlegi számlacsomagunknál, hacsak nem a közelmúltban kötöttünk arra szerződést.

Érdemes ezért legalább évente szétnézni a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem