13 °C Budapest
Father and his daughter are using computer in the kitchen at home

Mi történik a babaváróval? Szörnyű bajban lehetnek a családot tervező magyarok

2023. január 6. 13:01

Az októberi negatív rekord után némileg vissza tudott kapaszkodni novemberben a babaváró hitel új szerződéseinek összege, így a személyi kölcsönökkel együtt egész szép hónapot zártak az elszálló kamatok ellenére is. Csakhogy elképzelhető, hogy egy külső körülmény miatt egyáltalán nem éri majd meg felvenni ezt a kedvezményes hitelt 2023-ban.

Folytatja a hullámvasutazást a magyarok kedvenc kölcsöne, a babaváró hitel. Néhány milliárddal többet vettek fel ebből a hitelből a magyarok novemberben, ez derült ki az MNB e héten közzétett összesítéséből. A néhány milliárdos emelkedés azt jelezheti, hogy valóban megijedtünk attól, hogy január elsejével kivezetik ezt a hiteltípust, bár a szakértők által emiatt várt nagy rohamnak nyoma sincs. Megint benézünk a számok mögé, és összeszedjük, mit fontos tudni erről a kölcsönről 2023-ban.

Megindul felfelé a babaváró, vagy marad minden a régiben?

2022 novemberében 32,69 milliárdos jegyzést realizálhatott a babaváró hitel, ami négymilliárddal több az októberi értéknél: a 28 milliárdos összes jegyzés a babaváró történetének legalacsonyabb havi értéke volt, tehát a szakértők joggal számítottak arra, hogy innen valóban feljebb fog lépni.

Számítottak arra is, hogy mivel novemberben még nem lehetett tudni, mi lesz pontosan januártól ezzel a hiteltípussal, a magyarok megrohamozzák a bankokat - ez végül azért is maradhatott el, mert több bank is felfüggesztette a babavárós szerződések megkötését, éppen a helyzet bizonytalansága miatt. Várható, hogy a decemberi érték valamivel magasabb lesz, de jósolni nem merünk: 2022 éppen elég negatív meglepetést hozott ehhez a gazdaságban.

Mi lesz a lakáshitelekkel?

Persze szükség is volt a jó teljesítményre, és elmondható az is, hogy a babaváró és a személyi kölcsön egyaránt jó hónapot futottak októberben - meg igaz az is, hogy van honnan visszajönni. A személyi kölcsönök 400 millióval nagyobb összeget "húztak be" az előző hónaphoz képest, a babaváró pedig a már említett 4 milliárdos pluszt könyvelhette el.

Korábban már írtunk róla, hogy a lakáshitelek viszont folytatták a zuhanást, tízmilliárdos mínusszal mindössze 49,45 milliárd forintnyi új jegyzés érkezett be. A lakáshitelek esetében leginkább a kamatokra lehet ráfogni a súlyos (és hónapok óta tartó) zuhanást, bár érdekességként megemlíthetjük, hogy a személyi kölcsön átlagkamata magasabb a lakáscélú hiteleknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Horrorhitel lesz a babaváró?

2022. december 28-án, este megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, mely a családtámogatások sorsáról szól: e szerint még két évig, 2024. december 31-ig lehet őket igényelni. Az otthonfelújítási támogatás kivételével tehát mindegyiket meghosszabbította a kormány.  

Egyes pénzintézeteknél az igénylések befogadása - legalábbis a honlapra kitett információk alapján - folyamatos volt. Ez természetesen az új hírek fényében nem változott, így az OTP Banknál, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és a K&H Banknál folyamatosan elérhető a Babaváró. A decemberben felfüggesztés mellett döntő bankok (CIB Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank) az oldal információi szerint ugyancsak újraindították a folyamataikat, így akár már január 2-től fogadják az igényléseket.

Csakhogy van valami, ami 2023-ban kényelmetlenné teheti a babavárót. Mivel az állampapírok piacán két év után először csökkent a hozamérték, ez azt is jelenti, hogy a következő hónapban, vagyis februárban felveendő babaváró hitelek kamattámogatásának referenciahozama kereken 10% lesz. A kamattámogatás kiszámításához ennek a 130%-át veszik, és 1 százalékpontot hozzáadnak (a tavaly május előtt felvett hitelek esetében ez még 2 százalékpont volt), így a kamattámogatás mértéke a februárban felveendő babaváró hitelek esetében éppen 14% lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy akik nem teljesítik a feltételeket  - vagyis legalább egy gyermek nem születik öt éven belül - azoknak jelentősen magasabb büntetést kell fizetniük, mint a hitelt korábban felvetteknek, mert a feltételeket betartóknak a futamidő végéig kamatmentes marad a hitel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm