31 °C Budapest

Durva lehúzás a bankoknál: így inkább ne utalj!

Pénzcentrum
2017. február 27. 05:34

Az elmúlt egy évben több banknál fejlesztették tovább a hitelkártyákat, így már nemcsak vásárlásra és készpénzfelvételre használhatjuk azokat, hanem csoportos beszedési megbízást, sőt, átutalást is kezdeményezhetünk. Persze ezek után díjakat számíthatnak fel a bankok, így nem árt alaposan megfontolni, mire használjuk a kártyánkat. Mutatjuk, kinek, melyik hitelkártyát érdemes választani.

Sokat fejlődtek a hitelkártyák az elmúlt időszakban, a több banknál már átutalást indíthatunk és csoportos beszedési megbízást is adhatunk a kártyánkra, így a számláinkat is fizethetjük a kártyánkkal. Azonban nem minden tranzakciót érdemes a hitelkártyával végrehajtani, van, amiért borsos díjat számíthat fel nekünk a bankunk.

Mindent hitelkártyával fizessünk?

A csoportos beszedéseknél a bankok eltérő díjszabásokat alkalmaznak, több helyen ingyenes ez a tranzakció, náluk kétségtelenül megéri hitelkártyával fizetni, hiszen visszatérítést kapunk ezután. Azoknál a bankoknál viszont, ahol díjat számítnak fel ezért, érdemes lehet utánaszámolni, hogy vajon a díj a nagyobb, vagy a visszatérítés mértéke. Akkor éri meg ugyanis hitelkártyáról csoportos beszedéssel így utalni, ha több a visszatérítés, mint a díj. 1 százalékos visszatérítéssel számolva

 • az Ersténél 3900 forinttól,
 • az MKB-nál 7900 forinttól,

éri meg csoportos beszedéssel fizetni hitelkártyaszámláról, mivel a díjak 39, illetve 79 forintot tesznek ki tranzakciónként. Persze, ha a folyószámlánkon is felszámítanak ezért díjat, akkor már alacsonyabb összegtől is jól járhatunk a csoportos beszedés beállításával.
Az utalásokkal viszont más a helyzet, mivel ezekért igen magas összeget számítanak fel a bankok. Számításaink alapján 15 ezer forint bankon kívüli, eseti átutalásakor, ekkora összegnél

a felszámolt díj 300 és 650 forint között mozog,

vagyis ezeket inkább vészhelyzet esetén érdemes használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

A hitelkártya kiválasztásakor azt kell eldöntenünk, hogy mire használjuk elsősorban, ez ugyanis alapjaiban határozza meg, hogy melyik a számunkra megfelelő termék:

 • A legtöbben a hitel funkciója miatt választják a hitelkártyát, pedig számukra nem is biztos, hogy ez a legjobb termék. A folyószámlák mellé ugyanis folyószámlahitelt is igényelhetünk, ami a hitelfunkciót ellátja és nincs szükség külön kártya kiváltására sem. Ha ennek ellenére a hitelkártyát választjuk, akkor az olcsóbb éves (és havi) díjú termékek közül érdemes válogatnunk.
 • Ha a közüzemi számlákat fizetnénk ezzel elsősorban, akkor olyat válasszunk, amiről ingyenesen tudunk csoportos beszedést indítani.
 • Ha inkább a vásárlásra koncentrálunk, akkor a magasabb visszatérítést nyújtó kártyát válasszuk.
 • A betéti kártyákhoz sokszor igen drága az SMS-értesítés díja, ez viszont több hitelkártyánál ingyenes, így a vásárlásaink után fizetett értesítés költségeit megúszhatjuk, ha ilyen kártyát választunk.
 • Ha alacsony a jövedelmünk, akkor arra is oda kell figyelni, hogy melyik banknál fogadják be a kérelmünket. Ugyan 100 ezer forint alatt igényelhetők a hitelkártyák, azonban a Budapest Banknál van a legalacsonyabb szükséges, fix jövedelem (60 ezer forint). Emellett a Cetelemnél is érdemes próbálkozni, náluk nincs minimálisan meghatározott összeg, a lényeg az, hogy a jövedelem rendszeres legyen és igazolhatóan megkapjuk.
 • Ha aránylag kis keretet szeretnénk, akkor a Budapest Bank vagy a Raiffeisen lehet a jó megoldás, míg a legnagyobb keret a Raiffeisennél érhető el, akár 3 millió forint is lehet.
 • Ugyan hitelről van szó, amelynek más termékhez képest magas kamatai vannak, azonban nem ez alapján érdemes terméket választanunk.

Figyeljünk az akciókra!

Ha odafigyelünk azt akciókra, akkor egyes kártyákat sokkal jobb feltételekkel kaphatunk meg. Jelenleg az alábbi akciókkal csábítják az ügyfeleket:

 • Az Ersténél például 5 ezer forintos, az OTP-nél pedig 10 ezer forintos jóváírást kaphatunk.
 • A CIB szintén extra jóváírásokkal csábít, akár 20 százalékos visszatérítést is kaphatunk egy (aránylag szűk) kereten belül.
 • A Budapest Banknál extra visszatérítéseket kapunk, ha a folyószámlát, folyószámlahitelt, megtakarítási számlát és hitelkártyát is igénylünk egyszerre.
 • Az FHB-nál például nem kell megfizetni az első éves kártyadíjat, amivel a második legjobb választás a kártyadíjakat tekintve.
 • A Cetelemnél és a Raiffeisennél időszakos akciók vannak, amelyek során 5 százalék, vagy akár ennél is nagyobb kedvezményeket kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem