12 °C Budapest

Belesétáltál az adósságcsapdába? Nem csak a magáncsőd segíthet

Pénzcentrum
2015. szeptember 15. 06:05

Sok adós jár úgy, hogy egyre nehezebbé válik a törlesztés, emiatt pedig segítséget kérne, de nem tudja, kihez forduljon. Ilyenkor több lehetősége is van az adósságspirálba jutott hitelesnek, de nehéz eligazodni, hogy melyik megoldással kerülhet ki az adósságcsapdából.

Az adósság mérete a kulcskérdés

Ha rendezni szeretnénk a felduzzadt adósságainkat, akkor több helyre is fordulhatunk segítségért. Azt, hogy kihez érdemes mennünk, elsősorban a vagyonunk és az adósságunk mérete, illetve ennek a kettőnek az aránya határozza meg. Emellett lényeges kérdés az is, hogy van-e rendszeres jövedelmünk, ugyanis ennek hiánya behatárolja, hogy milyen lehetőségekkel élhetünk.

A folyamathoz először érdemes leülni, és összeszedni, hogy összesen mekkora adósságot halmoztunk fel, és ezek törlesztése mennyiben kerül nekünk havonta. Ha ez megvan, akkor nézzük meg azt is, hogy milyen megtakarításunk van, milyen pénzzé tehető (esetleg nem is használt) értéktárgyaink vannak. Akinek a rendszeres jövedelme változó mértékű, vagy több forrásból származik, annak azt is ki kell számolnia, hogy:
Mekkora összegre van szüksége a havi kiadásai fedezéséhez (rezsi, étel, stb.)
Mekkora havi összeget tud biztosan, minden hónapban az adósságai törlesztésére fordítani

Miután elvégeztük a fenti kalkulációkat láthatjuk, hogy milyen arányban van a felhalmozott adósság a vagyonunkkal és jövedelmünkkel, ez alapján pedig láthatjuk, hogy melyik adósságkezelési megoldás a leginkább nekünk megfelelő.

Forduljunk a bankunkhoz

Amennyiben az adósságunk kisebb, mint a vagyon, akkor érdemes először a bankunkhoz fordulni, ugyanis a legtöbb pénzintézet kínálatában találunk adósságrendező kölcsönt akár ingatlan fedezettel, akár anélkül. Ezek feltétele viszont a rendszeres jövedelem, így ennek hiányában más megoldást kell keresnünk.

Ha hitelkiváltással rendezzük az adósságainkat, akkor már azon is sokat spórolhatunk, hogy nem többfelé törlesztünk, így nem számítják fel többszörösen az adminisztrációs költségeket. Emellett akár kamatelőnnyel is megvalósulhat a kiváltás, így ennek köszönhetően is csökkenhet a törlesztőrészletünk. Amennyiben csak egy hitelünk van, akkor is érdemes ajánlatot kérni a bankunktól, mivel az alacsony kamatkörnyezet miatt könnyen előfordulhat, hogy csökken a törlesztőrészletünk.

A hitelkiváltás tipikusan nekik jó megoldás:

  • Akiknek csökkenteni szeretné a törlesztőrészletét vagy/és
  • Több kisebb tartozását szeretné összevonni és
  • Van rendszeres jövedelmük

Mitévő legyek, ha több a tartozás, mint a vagyon?

Ha a tartozásunk magasabb, mint a vagyonunk értéke és emellett a jövedelmünk sem kimagasló, akkor a magáncsőd intézményét érdemes választanunk ahhoz, hogy megszabaduljunk az adósságainktól. Szintén a családi csődvédelem segíthet nekünk, ha a bank már felmondta hitelünket, vagy benne vagyunk a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartásában.

A magáncsőd feltételei:
  • A tartozás a vagyon mértékének 100 és 200 százaléka között kell lennie.
  • Az adósság 2 és 60 millió forint közötti és legalább 500 ezer forint legalább 90 napja lejárt esedékességű tartozás.
  • A magáncsőd tartama 5 év, amelyet a főhitelező 2 évvel kitolhat, ha a megtérülés nem éri el a törvényben meghatározott szintet.
  • A magáncsőd alatt a jövedelem minimális, szabadon felhasználható része az aktuális minimál nyugdíj (28 500 forint) másfélszerese fejenként, ez jelenleg 42 750 forint.
  • A csődvédelem megszűnik, ha kiderül, hogy az adósnak eltitkolt jövedelme vagy tartozása van.


A magáncsőd lényege, hogy 5 év alatt (bizonyos esetekben 7 év) megszabadulunk az összes adósságunktól, ezért cserébe viszont lehetséges, hogy kisebb lakásba kell költöznünk, illetve bevételeink a kiadásaink felett nagyrészt egy csődbiztos fog őrködni a magáncsőd tartama alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magáncsőd tipikusan nekik jó megoldás:

  • Akiknek lejárt tartozásuk van és a bank felmondta a szerződést, és
  • A jelzáloghitelük mellett más tartozásuk is van, és
  • Teljesíteni tudják a magáncsőd feltételeit (vagyonarány, rendszeres jövedelem stb.)

Mit tegyek, ha nem felelek meg a magáncsőd feltételeinek?

Amennyiben nem tudunk megfelelni a magáncsőd feltételeinek, akkor fordulhatunk a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET). Ilyenkor a lakásunk a NET kezelésébe kerül, de nem kell kiköltöznünk az ingatlanból, hanem bérleti díj fejében továbbra is benne lakhatunk. Az Eszközkezelő által átvett lakást egyébként 66 hónapon belül visszavásárolhatjuk. Ez különösen azoknak lehet fontos, akik átmenetileg kénytelenek a megszokott bérüknél alacsonyabb összegből megélni. Lényeges, hogy a NET védelmét akkor is kérhetjük, ha a tartozásunk nem haladja meg a vagyonunk (ingatlanunk) értékét, igaz ebben az esetben akár hitelkiváltással is élhetünk.

A Nemzeti Eszközkezelő védelmének feltételei:
  • Az ingatlan forgalmi értéke szerződéskötéskor nem haladta meg a 20 millió forintot (Budapesten és környékén 25 millió)
  • A hitelösszeg az ingatlan értékének 25 és 90 százaléka közé esett
  • Az adós legalább 180 napja nem törleszti a kölcsönt
  • A késedelmes tartozás legalább a minimálbér kétszerese
  • 2014. előtt kötötték a szerződést
  • Nincs egyéb ingatlan a szerződésben plusz fedezetként
  • Az adósnak van rendszeres jövedelme


A NET tipikusan nekik jó megoldás:

  • Akiknek csak egy jelzáloghitelük van és
  • Teljesíteni tudják a NET védelmének feltételeit (ingatlan értéke, rendszeres jövedelem stb.)

Nincs rendszeres jövedelmem, mit tehetek?

Akinek nincs rendszeres jövedelme, az a fenti lehetőségekkel nem tud élni. Neki a legjobb megoldás lehet a végrehajtási eljárásban részt venni, ennek során ugyanis lehetséges, hogy meg tud szabadulni az adósságaitól, még akkor is, ha ez az otthona elveszítésével is jár. Ilyenkor az ingatlan értékesítéséből általában befolyik akkora összeg, amellyel addig kihúzhatja az adós, amíg munkát nem talál magának.

A végrehajtás tipikusan nekik jó megoldás:

  • Akiknek nincs rendszeres jövedelmük, és
  • A korábban felsorolt lehetőségek egyikével sem tudnak élni

Választhatjuk a bírósági utat is

A fentiek mellett bármikor választhatjuk a bírósági peres eljárást is, azonban ennek kimenetele egyrészt kérdéses, másrészt, a fenti megoldásokat kifejezetten azért hozták létre, hogy ne kelljen az adósoknak egyesével bírósági eljáráson részt venniük, hanem az adósságkezelést egyéb formában lehessen megoldani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm