Ide kell most tenni az elszámolással megspórolt pénzünket

Ide kell most tenni az elszámolással megspórolt pénzünket

Pénzcentrum
2015. május 27. 06:03

A devizahitelek forintosításával átlagosan 20 százalékkal csökkent az adósok törlesztőrészlete, ráadásul ezt hitelkiváltással tovább csökkenthetik. Mihez kezdjünk az így felszabadult havi pénzzel? A Pénzcentrum mutatja, hova érdemes tenni a megspórolt összegeket.

Az elszámolás miatt az átlagos devizahiteles törlesztőrészlete 20 százalékkal csökkent, ráadásul az adósok jelentős részének tovább csökkentheti a havi terheit, ha a forintosított hitelüket kiváltják és egy másik bankhoz mennek át.

A forintosítás miatt csökkent törlesztőrészlet különbözetet érdemes lehet félretenni, ez pedig az átlagos hitel esetén akár a 20 ezer forintot is elérheti havonta (a jegybank által számított átlagos törlesztőrészlet csökkenés ekkora mértékű lehet).

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, egy átlagos hitel esetén 5 ezer forintot is csökkenhet a havi fizetendő, és ez akkora összeg, amit akár rendszeres megtakarításként félre is tehetünk. Ezzel azért is jól járhatunk, mert sok esetben a hitelkamatoknál is többet hozhat a megtakarításunk, amit így később felhasználhatunk a kölcsönünk elő- vagy végtörlesztésére.

Mibe tehetjük a pénzünket?

Alapvetően rendszeres megtakarításokban érdemes gondolkodni, de egyéb adómentes megoldások is szóba jöhetnek, mi az alábbiakat szedtük most egy csokorba:

  • Lakástakarék pénztár (LTP)
  • Életbiztosítások
  • Rendszeres betétek
  • Állampapírok

 

Lakástakarék pénztár

Az LTP előnye, hogy 4-5 éves megtakarítási periódust vállalva 10 százalék feletti hozammal számolhatunk a befizetett összeg után jóváírt 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Az állami támogatás viszont csak akkor jár, ha a felvett összeget (számlákkal bizonyítva) lakás célra használtuk fel.

Ha azonban a hitelünket előtörlesztjük a megtakarított összegből, akkor a lakáscélt elég könnyen igazolni tudjuk, hiszen az LTP-vel megtakarított összegek akár lakáshitel elő/végtörlesztésére is felhasználhatóak.


További előnye a lakástakaréknak, hogy a megtakarítási időszak végén lehetőségünk van kedvezményes forinthitelt igényelni, ennek kamatait pedig általában a szerződéskötéskor állapítják meg. Ez azért lehet jó lehetőség, mert, ha a forintosított kölcsön kamatai elszállnak (mondjuk az MNB kamatemelése miatt), akkor

ezzel a konstrukcióval egy futamidő végéig rögzített hitelhez juthatunk és akár a törlesztőrészletünk is csökkenhet.


Életbiztosítás

A rendszeres díjfizetésű életbiztosítások is jó megtakarítási lehetőséget rejtenek, ugyan nem jár állami támogatás a befizetések után, viszont szabadon felhasználható az így megtakarított összeg. A megtakarításos életbiztosítások futamideje jellemzően legalább 10 éves, illetve az úgynevezett whole life (teljes életre szóló) életbiztosításokba befizetett összegek is legalább 10 év takarékoskodás után hozzáférhetőek teljesen.

Az életbiztosítás előnye azonban, hogy amennyiben baj történik velünk, a család megkapja a biztosítási összeget és az egész addig megtakarított összeget is. Két elterjedt életbiztosítással találkozhatunk jelenleg:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Klasszikus (vegyes)
  • Unit-Linked (befektetési egységekhez kötött)

A klasszikus megtakarításos életbiztosítások fix hozamot biztosítanak, ezzel kiszámítható a futamidő elején, hogy mekkora összeget kapunk vissza a lejáratkor. Ezt a fix hozamot a biztosítók az állampapír hozamokhoz igazítják.

A Unit Linked (UL) biztosításoknál viszont a befizetett összeget eszközalapokba fektetik. Ezek hozama határozza meg, hogy mennyivel lesz több (vagy kevesebb) a pénzünk, mint a befizetéskor. Mivel az eszközalapok hozamának kockázatát az ügyfelek viselik, így előfordulhat, hogy a befektetésünk értéke csökken.

Rendszeres betétek

A rendszeres befizetésű bankbetétek is megoldást nyújthatnak ilyen esetben. Ugyan fix hozamot biztosítnak ezek a termékek, mégis, a jelenlegi alacsony kamatok miatt (átlagosan 1 százalék körül alakulnak ezeknek a betéteknek a kamatai) valószínűleg kevés megtakarító választhatja őket.

Állampapírok

Persze az állampapírokról sem szabad elfeledkeznünk, amelyek nem rendszeres megtakarításként vásárolhatók, viszont jelenleg kiemelkedő kamatokkal elérhetőek. Ezek közül a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényt (PMÁK és BMÁK) érdemes kiemelni, mivel futamidejük illeszkedik a fix kamatozású hitelek kamatperiódusához, illetve a referencia kamatozású kölcsönök kamatfelár-periódusához.

Ez egyébként egybe esik a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kamatadó mentességet biztosító futamidejével is (5 év), amellyel így tovább nőhetnek a megtakarítás hozama. TBSZ számla ugyanis három év után kamatadó kedvezményt biztosít (10 százalékra csökken a szintje), 5 év elteltével pedig teljes kamatadó mentességet kapunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?