Ide kell most tenni az elszámolással megspórolt pénzünket

Pénzcentrum
2015. május 27. 06:03

A devizahitelek forintosításával átlagosan 20 százalékkal csökkent az adósok törlesztőrészlete, ráadásul ezt hitelkiváltással tovább csökkenthetik. Mihez kezdjünk az így felszabadult havi pénzzel? A Pénzcentrum mutatja, hova érdemes tenni a megspórolt összegeket.

Az elszámolás miatt az átlagos devizahiteles törlesztőrészlete 20 százalékkal csökkent, ráadásul az adósok jelentős részének tovább csökkentheti a havi terheit, ha a forintosított hitelüket kiváltják és egy másik bankhoz mennek át.

A forintosítás miatt csökkent törlesztőrészlet különbözetet érdemes lehet félretenni, ez pedig az átlagos hitel esetén akár a 20 ezer forintot is elérheti havonta (a jegybank által számított átlagos törlesztőrészlet csökkenés ekkora mértékű lehet).

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, egy átlagos hitel esetén 5 ezer forintot is csökkenhet a havi fizetendő, és ez akkora összeg, amit akár rendszeres megtakarításként félre is tehetünk. Ezzel azért is jól járhatunk, mert sok esetben a hitelkamatoknál is többet hozhat a megtakarításunk, amit így később felhasználhatunk a kölcsönünk elő- vagy végtörlesztésére.

Mibe tehetjük a pénzünket?

Alapvetően rendszeres megtakarításokban érdemes gondolkodni, de egyéb adómentes megoldások is szóba jöhetnek, mi az alábbiakat szedtük most egy csokorba:

  • Lakástakarék pénztár (LTP)
  • Életbiztosítások
  • Rendszeres betétek
  • Állampapírok

 

Lakástakarék pénztár

Az LTP előnye, hogy 4-5 éves megtakarítási periódust vállalva 10 százalék feletti hozammal számolhatunk a befizetett összeg után jóváírt 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Az állami támogatás viszont csak akkor jár, ha a felvett összeget (számlákkal bizonyítva) lakás célra használtuk fel.

Ha azonban a hitelünket előtörlesztjük a megtakarított összegből, akkor a lakáscélt elég könnyen igazolni tudjuk, hiszen az LTP-vel megtakarított összegek akár lakáshitel elő/végtörlesztésére is felhasználhatóak.


További előnye a lakástakaréknak, hogy a megtakarítási időszak végén lehetőségünk van kedvezményes forinthitelt igényelni, ennek kamatait pedig általában a szerződéskötéskor állapítják meg. Ez azért lehet jó lehetőség, mert, ha a forintosított kölcsön kamatai elszállnak (mondjuk az MNB kamatemelése miatt), akkor

ezzel a konstrukcióval egy futamidő végéig rögzített hitelhez juthatunk és akár a törlesztőrészletünk is csökkenhet.


Életbiztosítás

A rendszeres díjfizetésű életbiztosítások is jó megtakarítási lehetőséget rejtenek, ugyan nem jár állami támogatás a befizetések után, viszont szabadon felhasználható az így megtakarított összeg. A megtakarításos életbiztosítások futamideje jellemzően legalább 10 éves, illetve az úgynevezett whole life (teljes életre szóló) életbiztosításokba befizetett összegek is legalább 10 év takarékoskodás után hozzáférhetőek teljesen.

Az életbiztosítás előnye azonban, hogy amennyiben baj történik velünk, a család megkapja a biztosítási összeget és az egész addig megtakarított összeget is. Két elterjedt életbiztosítással találkozhatunk jelenleg:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Klasszikus (vegyes)
  • Unit-Linked (befektetési egységekhez kötött)

A klasszikus megtakarításos életbiztosítások fix hozamot biztosítanak, ezzel kiszámítható a futamidő elején, hogy mekkora összeget kapunk vissza a lejáratkor. Ezt a fix hozamot a biztosítók az állampapír hozamokhoz igazítják.

A Unit Linked (UL) biztosításoknál viszont a befizetett összeget eszközalapokba fektetik. Ezek hozama határozza meg, hogy mennyivel lesz több (vagy kevesebb) a pénzünk, mint a befizetéskor. Mivel az eszközalapok hozamának kockázatát az ügyfelek viselik, így előfordulhat, hogy a befektetésünk értéke csökken.

Rendszeres betétek

A rendszeres befizetésű bankbetétek is megoldást nyújthatnak ilyen esetben. Ugyan fix hozamot biztosítnak ezek a termékek, mégis, a jelenlegi alacsony kamatok miatt (átlagosan 1 százalék körül alakulnak ezeknek a betéteknek a kamatai) valószínűleg kevés megtakarító választhatja őket.

Állampapírok

Persze az állampapírokról sem szabad elfeledkeznünk, amelyek nem rendszeres megtakarításként vásárolhatók, viszont jelenleg kiemelkedő kamatokkal elérhetőek. Ezek közül a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényt (PMÁK és BMÁK) érdemes kiemelni, mivel futamidejük illeszkedik a fix kamatozású hitelek kamatperiódusához, illetve a referencia kamatozású kölcsönök kamatfelár-periódusához.

Ez egyébként egybe esik a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kamatadó mentességet biztosító futamidejével is (5 év), amellyel így tovább nőhetnek a megtakarítás hozama. TBSZ számla ugyanis három év után kamatadó kedvezményt biztosít (10 százalékra csökken a szintje), 5 év elteltével pedig teljes kamatadó mentességet kapunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 20. 20:38
Az ATV fegyelmi eljárást indít Somos András ellen, amiért az ATV Start élő adásában azt mondta Márki...
Kiszámoló  |  2024. február 20. 19:25
Sok ügyfél vár arra, hogy a lakáshitelek kamatai újra 2-3% körül alakuljanak, akkor szeretnének majd...
Bankmonitor  |  2024. február 20. 08:20
Az MNB és a KSH együttműködésében három évente napvilágot lát a „Miből élünk című kiadvány, am...
Holdblog  |  2024. február 20. 05:07
Miért vagyok annyira biztos ebben? Sajátságos okok miatt a magyar ingatlanpiac egyszerűen egy év kés...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem