19 °C Budapest
Kiváltanád a devizahiteled? Ezzel mindenképp számolj!

Kiváltanád a devizahiteled? Ezzel mindenképp számolj!

2015. április 13. 06:00

A devizahiteles értesítők megérkezése után sokakban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e kiváltani a forintosított kölcsönüket, vagy elfogadják a bankjuk által nyújtott konstrukciót. Az új hitellel akár hosszútávra fixálható is a havi törlesztés, de ennek a stabilitásnak ára van.

Néhány héten belül már minden devizahiteles kezében tarthatja a banki elszámoló levelét, és ha az adós nem elégedett a felkínált, forintosított hitelével, akkor 60 nap áll rendelkezésére, hogy díjmenetesen felmondja a hitelét, valamint további 90 nap, hogy visszafizesse azt. Ez éppen elegendő idő arra, hogy az ügyfél alaposan körbenézzen a piacon, és adott esetben egy új hitelt vegyen fel még kedvezőbb feltételekkel.

Nem véletlen, hogy egyre több bank jön ki kifejezetten az elszámolásban érintett ügyfeleknek szóló kiváltó hitellel, de érdemes végigbogarászni a részleteket, majd kalkulálni a törlesztőket és a díjakat, mert nem mindenkinek éri meg felmondani a forintosított devizahitelét.

A kamatkedvezményeket feltételekhez köthetik

A legtöbb banknál meglehetősen alacsony kamatokkal, és folyamatos akciókkal próbálják megnyerni a hitelüket kiváltani kívánó ügyfeleket. Azt, hogy hol, mennyit kellene fizetni már pár perc alatt kiszámítható akár online is a bankok és közvetítők különböző kalkulátoraival, azonban érdemes a kalkulátorok mögé is nézni.

A hitelkiváltó kölcsön felvételekor többnyire alapfeltételként szabják, hogy a folyószámlát is nyissunk a hitellel együtt, sőt gyakran jövedelem jóváírást is kér a bank, igaz ezért akár kedvezményeket is nyújthatnak a hitelből. Nem árt ezen a téren résen lenni, ugyanis a hitel kamatai jelentősen csökkenthetőek efféle vállalásokkal.

Amennyiben már a számlánkat is a jelzáloghitelező bankunknál vezetjük, akkor sok esetben nem csak a kedvezményes számlavezetési díjat, de a hitel kamatkedvezményét is megfelelő mennyiségű jóváíráshoz, vagy tranzakcióhoz köthetik. Olyan konstrukcióval is találkozhatunk, ami bizonyos összeg felett nyújt kedvezményes kamatot. Lakáshiteleknél több banknál is előfordul, hogy kedvezményes kamatért cserébe a lakásbiztosítást cégcsoporton belül kell megkötnünk.

Nem mindegy, milyen díjakat kell megfizetnünk

Ugyan az elszámolási értesítő levél kézhezvétele után 60 napunk van arra, hogy díjmentesen felmondjuk a hitelünket, de a bankváltáskor a kiváltó hitel felvételhez kapcsolódó költségeket már nem biztos, hogy elengedi, vagy visszatéríti az új bank. Ez az új hitelezőn múlik, mindenesetre ezekre a díjtételekre mindenképp érdemes rákérdeznünk a kinézett új bankban a kiváltó hitel igénylése előtt:

  • Közjegyzői díjak
  • Értékbecslési díj
  • Folyósítási díj
  • Földhivatali díjak (pl.: tulajdoni lap díja, jelzálogbejegyzés díja stb.)
  • A fizetési számlavezetési díjai

Emellett mindenképp érdemes tájékozódnunk arról, hogy milyen rendszeres költségei vannak a hitelnek, ugyanis nem biztos, hogy ezek megjelennek a törlesztőrészletben. Ezek ugyanis a kamatokon felül akár további egy-két százalékkal is megnövelhetik a hitelünk költségeit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fixálhatjuk a törlesztőrészletünket

A forintosított hitelek törlesztőrészletei három havonta változhatnak, ugyanis a három hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) az a referenciaérték, amihez a kamatozást kötik. Erre jön rá a kamatfelár, ami a hátralévő futamidő függvényében változó ideig rögzített. Ha a hátralévő futamidő 3 és 9 év között van, akkor 3 év, ha 9 és 16 között, akkor 4 év, míg ha 16 év felett van, akkor 5 év a kamatfelár-periódusa a forintosított devizahiteleknek (lásd az infografikát).

Így a referencia miatt a kamat három havonta módosulhat, viszont a kamatfelár több évre kötött.

A hitelkiváltó ajánlatok között azonban nem csak ilyen, referenciához kötött kamatozású, hanem fix kamatozású ajánlatokat is találunk.

Amennyiben szeretnénk hosszabb időre rögzíteni a törlesztőnket, akkor ezt a fix kamatozású hitelekkel érhetjük el jellemzően, mivel ezek kamatperiódusa hosszabb, ezáltal jellemzően három vagy öt évre változatlan a kamat, de előfordulhat ennél hosszabb kamatperiódus is.

Lényeges, hogy a rögzítésnek általában "ára van", ami a valamivel magasabb törlesztőrészletben jelenik meg, viszont ezért cserébe a hosszabb kamatperiódus alatt kiszámíthatóságot biztosít a fixálás, hiszen a piaci kamatmozgások nem befolyásolják a havi törlesztőrészletet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?