11 °C Budapest

Végre itt a lehetőség? Így vehetsz szuperolcsón lakást

Pénzcentrum
2013. február 28. 05:27

Közel 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak, ám mivel ezzel párhuzamosan emelkedtek a lakáshitelek kamatai is, hiába voltak olcsóbbak az ingatlanok, vásárolni kevesen tudtak. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. Egy biztos, a hitelek ennél már nem lesznek sokkal olcsóbbak. A Pénzcentrum.hu összeszedte a bankok legjobb ajánlatait.

Most érdemes lakást venni?

Az országos és budapesti négyzetméter árak is folyamatosan estek 2007 óta. A vidéki használt ingatlanok négyzetmétere több mint 15 a budapestieké közel 13 százalékkal kerül ma kevesebbe a 2007-es állapotokhoz képest. Nehéz megmondani, hogy mikor fordul meg ez a csökkenő trend, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy meddig vár tovább a lakásvásárlással. Annyi viszont látszik, hogy a mainál jobb feltételekkel sokáig nem juthatunk forinthitelhez.

Az új lakások négyzetméter ára is csökkent az elmúlt években, ezekre a lakásokra a családosoknak vagy tervezőknek jár akár 3 millió állami támogatás. Ezt kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhetjük, ami akár az önerőt is kiválthatja.

Az olcsó, kamattámogatott hiteleknek nincs a szocpolhoz hasonló kikötése,tehát akár használt lakásra is lehet igényelni. Az ingatlan értéke akár 20 millió forint is lehet. A támogatás mértéke referenciahozamhoz kötött és január elsejétől állandó az  éves időszakban.

A legutóbbi piaci konszenzus szerint 2013 végére 5%-ra csökkenhet a jegybanki alapkamat. A kamatkilátások kapcsán érdemes továbbá kiemelni, hogy márciusban lejár a jelenlegi MNB-elnök, Simor András mandátuma, és az új jegybankelnök személye (valamint a nyáron kinevezendő két új alelnök) és a személyükkel együtt járó esetleges monetáris politikai irányváltás lényeges változásokat hozhat a jegybankban. Az elmúlt hetekben tett kormányzati nyilatkozatok alapján egyre valószínűbbnek tűnik a piaci elemzők számára, hogy lazulhat a hazai monetáris politika. Vagyis forintalapú hitelek esetében várható kamatcsökkenés, kiegészülve egy esetleges állami támogatással, a jelenlegi állapothoz viszonyítva, egyre vonzóbb opciót jelenthet lakásvásárláshoz szükséges hitelfelvételhez.

A kamattámogatott hitelek esetén ez a kamatcsökkentés kevésbé éreztetheti hatását, hiszen a hozamok esésével a támogatás mértéke csökken. De 5 év múlva a jelenlegi várakozásokhoz képest alacsonyabb törlesztőrészletek lehetnek meghatározóak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ABankRáció.hu hitel összehasonlító oldal segítségével összeszedtük a legkedvezőbb kamattámogatott lakáshiteleket, és akár saját igényeinkre is szabhatjuk a kondíciókat.

A bankok emellett több akciót is indítottak a kamattámogatott hitelek mellé. Több banknál is visszaadják a kezdeti költségek egy részét (már a csökkentett értékeket tüntettük fel a táblázatunkban). Az UniCredit banknál továbbá választhatunk 1 és 5 éves kamatperiódusú hitelek között, természetesen az utóbbi picit drágább. Több hitelintézet is ad kamatkedvezményt jövedelemutalás vagy más banki szolgáltatások igénybevételéhez, ezeket a kedvezményeket feltüntettük már a fenti táblázatban is. A Raiffeisennél felvenni kívánt összeg kevesebb, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 50 százaléka, a kamatfelár 0,25 százalékkal alacsonyabb.

A legkedvezőbb hitelek kamatai megközelítik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehet már a hitelköltség. Többgyerekes új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) lényegesen kedvezőbb forint hitelt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem